butiksfront sedd från gatan
Credit: Tina Stafrén

Jeans och skor från hållbara Göteborgsföretag

Inled promenaden vid Göteborgs ståtliga domkyrka, uppförd 1815, som med sin lilla park erbjuder en lugn oas i stadsmyllret.

Här ifrån tar du dig till modekvarteren runt Vallgatan/Magasinsgatan och promenadens första stopp, Nudie Jeans på Södra Larmgatan 12. Jeansmärket från Göteborg har blivit en internationell succé med sitt fokus på obehandlade jeans, sin helt ekologiska kollektion och med gratis reparation på alla jeans.

På samma gata, Södra Larmgatan 9, ligger Icebug Store. Skor för den som älskar löpning oavsett underlag från Göteborgsföretaget som har som mål att bli världens första klimatpositiva skotillverkare.

Magasinsgatan är med sina foodtrucks, kaféer och butiker en av Göteborgs mest populära gator.

Vintage och design på Magasinsgatan

Korsa Västra Hamngatan och promenera mot Magasinskvarteren. På Magasinsgatan 22 kan du komplettera ett eventuellt skoköp från Icebug med funktionskläder från Houdini. Houdini, som arbetar för en mer cirkulär klädindustri, hade 2021 en kollektion som var till 100% återvunnen, återanvändbar, biologiskt nedbrytbar eller bluesign-certifierad.  

På andra sidan gatan ligger Ragtime Herr med vintage-märkeskläder i massor.

Mer eller mindrea vägg i vägg med Houdini har du Pop Boutique, en spännande vintagebutik med ett kurerat urval av mode och inredning. Nästa dörr på gatan tillhör Norrgavel, en exklusiv inredningsbutik med stort fokus på miljö och långsiktighet. Norrgavel var till exempel först i Sverige med att få Svanens miljömärkning på hemmamöbler.

Runt Järntorget finns det gott om secondhandbutiker att botanisera i. Credit: Frida Winter

Massvis med secondhand i Linnéstaden

En kort promenad bort ligger Järntorget och Myrorna med hela fyra våningar fullproppade med återvunna kläder, möbler och heminredning. Längst upp hittar du en inspirerande retroavdelning med unika plagg och accessoarer från tidigare årtionden.

Området runt Andra långgatan är kanske främst känt för utbudet av barer och restauranger, men här finns också secondhandbutiker väl värda ett besök, så som Arkivet

Avsluta promenaden på Linnégatan, där Björkå Frihet stoltserar med ett brett urval retroinspirerat secondhand-mode.