Det gamla industriområdet Ringön på Hisingens nordöstra kant i Göteborg fullkomligt blomstrar av verksamheter väl värda att besöka. En kort tur med spårvagn eller buss tar dig över Göta Älv till hållplatsen Frihamnen, och därifrån är det bara en kortare promenad ut till det bartäta området. I denna guide tipsar vi om allt ifrån shopping till härliga barer och restauranger på Ringön, och förklarar varför ett besök här borde bokas in i kalendern.

Ivans

Pilsnerbaren Ivans är, som de själva beskriver det, en ”otypisk ölbar med grunden i pasta, pilsner och elektronisk musik”. Här kan du njuta av god kvalitetsöl och allt från cannelloni, svamprisotto och pasta all’Amatriciana. I pastaköket strävar man efter att använda lokala ingredienser så mycket som möjligt.

En neonskylt med texten Bryggeri sitter ovanför en dörr på glänt.
Vega Bryggeri på Ringön. Credit: Jonas Larsson

Vega

På bryggeriet, restaurangen och ölbaren Vega kan du uppleva massor av spännande öler bryggda på traditionellt vis, och rökt mat i alla dess former. Restaurangen har även en uppskattad scen där spelningar ibland arrangeras, med alltifrån lokala till internationella band. Här finns dessutom ett taproom med bryggeriets öler på kran.

Två Feta Grisar

Restaurangen och ölpuben Två Feta Grisar brygger både sitt eget öl och importerar från spännande bryggerier världen över. Här serveras också vällagad mat i både restaurangen och i bryggeriet, och du kan välja mellan över 50 olika öler på tapp, flaska och burk. Inne i bryggeriet hittar du även deras mycket uppskattade taproom.

Borgskogs

Succébageriet som slog igen portarna i Linnéstaden med flaggan i topp 2019 hittar du nu mera på Ringön. Lokalen, som är en gammal båtsvets, är framför allt gjord för bakning, men då och då har de öppet för allmänheten och anordnar ibland även gästspel med kockar och andra bagare. Håll koll på Borgskogs på Instagram för mer information!

Kiosken

Kiosken är precis som det låter – en kiosk, men trots det är detta inte som vilken kiosk som helst. Förutom att sälja allt som en kiosk gör är Kiosken även ett konstnärskollektiv som bland annat arrangerar vernissage. En spännande kombo tycker vi!

Atacac

Syfabriken och modemärket Atacac, som reklambyrån Kokokaka och designern Rickard Lundqvist står bakom, vill revolutionera modebranschen. Här skapas alla plagg först genom en 3D-modell som kunder senare digitalt kan vrida och vända på som om plagget fanns på riktigt. När kunden bestämt sig sys plagget upp i fabriken och kontoret på Ringön. Känns som om framtiden redan är här!

Smyrna Second Hand

Secondhandbutiken Smyrna Second Hand har sedan drygt 30 år varit verksamma på Hisingen, och numera huserar butiken i en lokal på Ringön. Smyrna Second Hand är en bidragande partner i Smyrna missionsarbete, varav överskottet av försäljning går till olika internationella och nationella projekt.

Asfaltsträdgården på Ringön. Credit: Marie Ullnert/Göteborg & Co

Asfaltsträdgården

Asfaltsträdgården är en ekologisk stadsodling på Ringön. Här kan du köpa både färska grönsaker och blommor, och det finns även en härlig plats att umgås på. Odlingen består av ett 30-tal pallkragar samt ett växthus, mitt bland alla gamla båtskjul och betongväggar på Ringön.

Restaurang Paradis

Gillar du persisk mat? Då måste du göra ett besök på Restaurang Paradis. Här kan du äta dig mätt på allt från grillen, eller njuta av en mustig och god gryta. Restaurangen har givetvis även vegetariska alternativ, och en möjlighet till att arrangera bröllop och andra fester.