Det händer mycket i detta område vid Vallgraven. De senaste åren har en rad trendiga restauranger öppnat vid Esperantoplatsen och längs kanalen, och här finns också en av innerstans största second hand-affärer. Undre våren 2024 öppnar fiskhallen och landmärket Feskekörka åter efter en tids renovering, med flertalet nya restauranger, barer och en uteservering mot vattnet.

Boulebanor inomhus på Boulebar i Göteborg.

Boule och franska favoriter

Här spelar du vädersäkrad boule, med banor både inomhus och utomhus. Under 2023 har restaurangen fått en uppdaterad meny med franska rätter och interiören hämtar inspiration lummiga sydfranska parker.

Moderna kinesiska smårätter

Dubbel Dubbel är ett restaurangkoncept som startade i Göteborg, och nu finns på två olika ställen i stan. Här serveras moderna kinesiska rätter som med fördel kan delas av hela sällskapet. Alla menyer går att få veganska och på helgerna även kinesisk brunch.

Credit: Superstudio

Vedeldat och hängvänligt

På Barabicu serveras vedeldade rätter med inspiration från många olika köken runt Medelhavet. Rätterna på menyn är tänkta att delas av alla i hela sällskapet, så kallad “family-style”. Här har man också välja dryck från en ambitiös cocktail-lista.

Tre restauranger i ett

Zamenhof är inte bara en, utan tre restauranger och barer under samma tak vid Esperantoplatsen. Café Gazette är en säsongsbetonad kvarterskrog för brunch och middag, Mayday har olika bowls under lunchtid på vardagar och The Silver Lining har mängder av arkadspel och barbeque-rätter med inspiration från hela världen.

Visionsbild: White arkitekter

Känd saluhall i kyrklig tappning

Feskekörka är ett av Göteborgs mest kända landmärken och sevärdheter. Saluhallen byggdes 1874 efter ritning av dåvarande stadsarkitekten Victor von Gegerfelt. Inspirationen kom – inte oväntat – från kyrkor. Efter några års renovering öppnar Feskekörka igen under våren 2024. Då kommer besökarna att mötas av en saluhall med delikatesser från havet, flera olika fiskdiskar samt helt nya restauranger och barer med nationella och internationella gästspel i köken.

550 kvadratmeter hållbart mode

I Erikshjälpens second hand-butik vid Rosenlundsgatan hittar du ett brett och välorganiserat sortiment av kläder, husgeråd, accessoarer och inredning. Hela överskottet går till arbete i syfte att ge barn en tryggare vardag och bättre framtid. I butiken på Rosenlundsgatan ordnas också event, föreläsningar, pop-ups och olika samarbeten.

Kappa Bar

På Kappa Bar i Rosenlund kliver du rakt in en värld av gaming. Titta på internationella e-sportsändningar eller spela själv dina favoritspel. Samtidigt som du äter och dricker något gott förstås. Kappa Bar låg tidigare i Vasastan men har senare flyttat till adressen Rosenlundsgatan 8.

Selfmade

Här erbjuds ett unikt kreativt universum inom tyger, design, sömnad, garn och hobby. Här säljs inga färdiga produkter, utan butiken erbjuder allt du behöver för att kunna skapa dina egna kreationer – till dig själv, dina barn eller ditt hem. Butiken håller även i återkommande workshops.

Lemon Garden

Pannkakor, belgiska våfflor, bowls och smoothies är bara några av rätterna från Lemon Gardens meny. Här kan ni bruncha i sällskap av en grön och prunkande miljö där flera partier av cafét har klätts i växtlighet. Här har man skapat ett brunchkoncept bestående av desserter och smoothies i kombination med matigare rätter.

Bastionen Carolus Rex

Bastionen Carolus Rex från 1600-talet är den enda bevarade av totalt 13 bastioner som ingick i vallgraven runt Göteborg. En bastion är ett spetsigt försvarsverk som utgör en framskjuten del av fästningsvallen och kan genom sina spetsiga former eliminera döda vinklar längs fästningens murar. Carolus Rex hittas vid Esperantoplatsen vid Kungshöjd, och ibland hålls guidade turer av bastionen som går att boka här.

Röda Rummet

Alba och Röda Rummet

I de nybyggda husen vid Järntorgsgatan hittas brasseriet Alba och dess bakficka patisserie Röda Rummet. På Alba blandas franska matlagningstekniker i kombination med ett nynordiskt kök och en klassisk trerättersmeny, och på systerbaren Röda Rummet serveras tårtor och bakverk i en härlig symbios av roliga drinkar.

Schnitzelplatz Lagerhuset

Schnitzelplatz ligger i 1920-talshuset Lagerhuset, som du hittar mitt i Göteborg mellan stadens två centrum. Restaurangens ägare har många års erfarenhet av bankande, panerande och serverande men framför allt ätande av schnitzel. Här kan du räkna med en riktigt bra och välgjord schnitzel och tjeckisk pilsner i världsklass.

Färgstark inredning på restaurang Heurlins i Göteborg.
Heurlins Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Heurlins

Heurlins (döpt efter torget utanför) var först ut att öppna av Clarion Hotel Drakens restauranger. I lokalen hittar du dels en saltstänkt bistro med street food från havet och lokalt öl och vin, dels ett modernt patisseri med bakelser och bubblande dryck.

Drottning Kristinas jaktslott

Drottning Kristinas jaktslott är en 1700-talsbyggnad (ombyggd under 1800-talet) belägen på Otterhällan vid Kungshöjd i centrala Göteborg. Byggnaden är, som man kanske annars hade kunnat tro, inte alls ett slott, och har ingenting med Drottning Kristina att göra. Namnet på det lilla gula huset sägs ha uppkommit genom att det under 1700-talet ska ha drivits en krog i huset, som då inte låg allt för långt ifrån bastionen Christina Regina (Drottning Kristina). Krogen i huset ska ha varit välbesökt av bastionens knektar och fick därför, med lite humor, sitt namn. Under 1970-talet flyttades huset till sin nuvarande plats, cirka 100 meter ifrån sitt ursprungliga läge.