Det händer mycket i detta område vid Vallgraven. De senaste åren har en rad trendiga restauranger öppnat vid Esperantoplatsen och längs kanalen, och här finns också en av innerstans största second hand-affärer. Undre våren 2024 öppnar fiskhallen och landmärket Feskekörka åter efter en tids renovering, med flertalet nya restauranger, barer och en uteservering mot vattnet.

Boulebanor inomhus på Boulebar i Göteborg.

Boule och franska favoriter

Här spelar du vädersäkrad boule, med banor både inomhus och utomhus. Under 2023 har restaurangen fått en uppdaterad meny med franska rätter och interiören hämtar inspiration lummiga sydfranska parker.

Moderna kinesiska smårätter

Dubbel Dubbel är ett restaurangkoncept som startade i Göteborg, och nu finns på två olika ställen i stan. Här serveras moderna kinesiska rätter som med fördel kan delas av hela sällskapet. Alla menyer går att få veganska och på helgerna även kinesisk brunch.

Credit: Superstudio

Vedeldat och hängvänligt

På Barabicu serveras vedeldade rätter med inspiration från många olika köken runt Medelhavet. Rätterna på menyn är tänkta att delas av alla i hela sällskapet, så kallad “family-style”. Här har man också välja dryck från en ambitiös cocktail-lista.

Tre restauranger i ett

Zamenhof är inte bara en, utan tre restauranger och barer under samma tak vid Esperantoplatsen. Café Gazette är en säsongsbetonad kvarterskrog för brunch och middag, Mayday har olika bowls under lunchtid på vardagar och The Silver Lining har mängder av arkadspel och barbeque-rätter med inspiration från hela världen.

Visionsbild: White arkitekter

Känd saluhall i kyrklig tappning

Feskekörka är ett av Göteborgs mest kända landmärken och sevärdheter. Saluhallen byggdes 1874 efter ritning av dåvarande stadsarkitekten Victor von Gegerfelt. Inspirationen kom – inte oväntat – från kyrkor. Efter några års renovering öppnar Feskekörka igen under våren 2024. Då kommer besökarna att mötas av en saluhall med delikatesser från havet, flera olika fiskdiskar samt helt nya restauranger och barer med nationella och internationella gästspel i köken.

550 kvadratmeter hållbart mode

I Erikshjälpens second hand-butik vid Rosenlundsgatan hittar du ett brett och välorganiserat sortiment av kläder, husgeråd, accessoarer och inredning. Hela överskottet går till arbete i syfte att ge barn en tryggare vardag och bättre framtid. I butiken på Rosenlundsgatan ordnas också event, föreläsningar, pop-ups och olika samarbeten.