Något händer på rum 13 på Gothia Towers. Något övernaturligt. Flera klagomål har kommit in från skräckslagna besökare och vissa har till och med lämnat, mitt i natten. Vissa har kommit ner likbleka till frukosten utan att få i sig en tugga. Vissa har vi aldrig sett igen. Men en sak har de gemensamt – svårigheter att berätta vad de har varit med om.

De övernaturliga händelserna verkar koncentreras till efter klockan 21. Därför stänger vi dörren till rummet vid det klockslaget, så att inget kommer ut.

Nu är rum 13 fullbokat för i år, men i videon här ovanför kan du ta del av det läskiga rummet genom Niclas Wahlgren och hans son Kit.

Vill du ha en lugnare höstnatt? Boka ett spökfritt rum!

Många hotellrum har inte drabbats. I dessa spökfria rum kan du lugnt kan sova hela natten under Göteborgsbesöket, utan risk för övernaturliga händelser. Spökfria rum finns på alla hotell i Göteborg, i olika prisklasser och stadsdelar.

Skrämmande upplevelser i hela staden

Hösten i Göteborg är fylld av mystiska händelser, övernaturliga skeenden och läskiga upplevelser. Vad vågar du göra?

Gå en skrämmande stadsvandring

Besök Göteborgs undre värld, gå i en yxmördares fotspår eller träffa de döda. Det finns flera vandringar med olika teman att välja mellan – upptäck Göteborgs “undre värld” med Walknet, lär dig om stadens mörka historia med Crime Walks eller följ med på spökvandring.

Kliv in i en annan verklighet på teatern

Gå på teaterföreställningar om främmande krafter, mystiska platser och slutna rum. I höst sätter flera av Göteborgs teatrar upp pjäser med otäcka undertoner. På Göteborgs stadsteater är temat “livet efter Katastrofen”, medan Backa teater tolkar skräckmästaren HP Lovecraft. På Masthuggsteatern kan barn lära sig om spöken och demoner och till och med delta i en exorcism.

“I grevens otid” bjuder på teater, trerätters middag och en spännande deckargåta.

Lös ett mysterium

Ät middag mitt i en mordgåta, orientera dig bland tvisterna i en greves familj eller ta dig ut från en hemsökt herrgård. Upplev spännande mordmysterier på GTS konferens och Festvåning eller testa något av Göteborgs olika escape rooms.

Fira Halloween på göteborgskt vis

Flera välkända platser i Göteborg firar Halloween och ordnar aktiviteter under höstlovet. På Liseberg kan du gå i skräckhus eller busa i Kaninlandet, Universeum fylls av galen vetenskap bland spindlar, slajm och svarta hål och Stadsmuseet har häxfeber. Spöken och fladdermöss har flyttat in på Alfons Åbergs Kulturhus och på Gunnebo slott vandrar gamla väsen omkring.

Sök upp spänningen

Höghöjdsbanor och ziplines ger också pirr i magen och helgen den 30–31 oktober får alla utklädda barn som klättrar hos Upzone en överraskning. Extra läskigt blir det på mörkerklättringen – då kommer det enda ljuset från pannlampor och parkbelysningen.

5 platser där det sägs spöka i Göteborg

Gatenhielmska huset, Majorna

Sägnen säger att kaparen Lars Gatenhielm aldrig kom till ro efter sin död. Så går det väl när man kallblodigt mördar besättningar och plundrar skepp. Sena höstkvällar kan du höra klapprande hovar som rör sig upp mot huset och den gamla kaparen Lars Gatenhielm reser sig ur sin grav. Sägs det. Någon har till och med sett Gatenhielm på sin häst.

Gamla galgbacken, Johanneberg

Förr i tiden var detta en avrättningsplats med halshuggning och hängning på programmet. Mördare, häxor och tjuvar tog här sina sista andetag. Vissa kanske blev kvar?

Herrgården Överås, Örgryte

Här sägs det att Svarta damen går igen i korridorerna. I början av 1900-talet bodde adelsfamiljen Dickson här. En gång tog de emot en ung gravid flicka, vars barn dog två dagar efter förlossningen. Flickan anklagades för att medvetet ha haft ihjäl sitt barn och trots att hon friades kom hon aldrig över sorgen. Hon hängde sig på herrgårdens vind.

Börshuset, Gustaf Adolfs torg

Innan börshuset stod färdigt 1849 fanns här ett stenhus med hotellverksamhet. Anställda på börshuset säger att de hör steg i korridoren och rasslet av nyckelknippor. Det sägs att det är en gammal häradshövding som går igen.

Rosenlundsplatsen, Rosenlund

På Rosenlundsplatsen låg det ett värdshus förr i tiden. En kväll såg en anställd en man i sjömanskostym bakom spiselmuren. Mannen hade blivit mördad på platsen för många år sedan och berättade att han ville begravas i vigd jord. Dagen därpå bröt de upp muren och mycket riktigt, där låg kvarlevorna av en man. Kvarlevorna begravdes på vigd jord och sedan dess har ingen sett sjömannen.