Räkmacka från Heaven 23
Heaven 23

Räkmacka

Åh, vad vore vi utan den göteborgska räkmackan? Denna hyllning till havet med sin fräschör, sin sälta, sin fulländning! Med sitt läge vid Kattegatts kalla vatten är Göteborg Sveriges räkhuvudstad och ingenstans smakar den klassiska mackan så bra som här.

Skaldjurens “Big Five”

Ibland blir man hemmablind och det kan vara svårt att välja vilka skaldjur man egentligen tycker allra mest om. Hösten 2016 kom Vice matsajt Munchies till Sverige och under besöket utropade de Västsveriges “Big Five” när det kommer till skaldjur – alltså fem sorter som slår allt annat på fingrarna. Listan inkluderade: räkor, ostron, havskräftor, blåmusslor och hummer. Testa samtliga, på någon av Göteborgs fiskrestauranger. Här kan du läsa hela Munchies artikel.

Klassikern hel special från Lasse på Heden.

Hel och halv special

Varmkorv äter man i hela världen (nästan) men bara i Göteborg med omnejd äter man hel och halv special. Dessa kulinariska mästerverk består av korvbröd med en respektive två korvar toppade med potatismos. Ytterligare tillbehör såsom ketchup, senap, västkustsallad med mera är valfria.

Makrill
Foto: Gunilla Persson

Makrill

Kattegatts grönsvarta juvel, makrillen, är så typisk för Göteborg att till och med ett av stadens största fotbollslag går under namnet “Makrillarna”. Den mjälla fisken äts med fördel rökt. Det finns inga renodlade makrillrestauranger i Göteborg, men fisken dyker upp på diverse menyer. Ta exempelvis en titt på Ölstugan Tullen. På samma krog kan du även avnjuta en klassisk S.O.S (sill, ost, smör). Sill är nämligen också en typisk Göteborgsråvara.

Kanelbulle (och Hagabulle)

Svenskarna är som bekant tokiga i sin fika och göteborgarna är inget undantag. Oavsett väder vallfärdar vi till kaféerna för att dricka kaffe, småprata och knapra i oss sötsaker och bullar med samma frenesi som man kan se ekorrar samla hasselnötter om senhösten. Det finns mycket sötebröd att välja på men kanelbullen är nog ändå den allra vanligaste beställningen. Kanelbullar och trevliga kaféer att äta dem på hittar du bland annat i stadsdelen Haga. Just Haga förknippas också med den så kallade Hagabullen – en gigantisk bulle som bör dela med någon.

Baka hönökaka

Hönökaka

Namnet till trots är Hönökakan faktiskt ett bröd. Detta ljusa, platta och sötaktiga stycke har en lång tradition och har bakats i generationer i skärgården. Hönökaka går att köpa i helt vanliga butiker men håll utkik på mer småskaliga marknader och delikatessbutiker för att hitta ett riktigt “hembakat”.

Göteborgsk öl

Nu blir vi riktigt lokalpatriotiska men HERREGUD vad mycket bra öl det produceras i Göteborg just nu. Dugges, Spike, Stigbergets, Beerbliotek…ja det fullkomligen forsar in roliga varianter just nu.

Göteborgsk sushi

Vår stad har länge varit synonymt med fisk och skaldjur i världsklass och de senaste åren har vi sett en ny rolig trend växa fram. Vi pratar om den svenska, västsvenska eller göteborgska sushin (trenden är så pass ny att den inte riktigt fått något bra namn än). På ett växande antal ställen kombinerar kockar svenska och japanska smaker med fantastiska resultat.

Gå på arbetarfik

När är man inte sugen på en falukorvsmacka, en kopp svart och ett stekt ägg? Runt om i Göteborg kan man fortfarande hitta riktiga gamla arbetarfik, utspridda som fyrbåkar i vår tid av americano, cold brew och allt vad det heter. Besök exempelvis Café Skogen för en genuin fikaupplevelse.

Bubblare: Frukost

Det kanske låter banalt men vi vill ändå lyfta fram vår klassiska svenska frukost. Ta en dag ledigt från overnight oats och chiapudding och avnjut en skål fil, ett kokt ägg och en ostmacka. Frukost serveras på praktiskt taget alla kaféer – men om ni ändå vill ha ett förslag på ställe säger vi väl Materia i Majorna eller Kafé Santo Domingo på Andra Långgatan. Just deras ostmacka är smått briljant i sin minimalism.