Hotell Pigalle är ett lyxigt boutiquehotell vid Brunnsparken i centrala Göteborg.

Bo på designhotell


Ok, först och främst: var ska du bo? Göteborg har några av Sveriges mest omtalade designhotell just nu så det är egentligen bara att välja och vraka. Dorsia, Eggers, Pigalle, Upper House och Avalon är bara några exempel på hotell som bjuder på mycket mer än bara boende.

Bhoga är en ung uppstickare bland Göteborgs Michelinkrogar.

Gå på Michelinrestaurang

Göteborg har sex Michelinkrogar som alla är spännande på sitt eget vis. Restaurang 28+ är en veteran i gänget, Bhoga en ung uppstickare (stängd för renovering 2024), Signum serverar en avsmakningsmeny inspirerad av de fyra elementen – jord, eld, luft och vatten, SK Mat & Människor en intim mötesplats där man sitter nära kockarnas arbetsplats och Koka en experimentell och lustfylld restaurang med kokboksaktuella Johan Björkman vid rodret. Vart du än går får du säkerligen spännande smakupplevelser att minnas länge.

Hos charmiga Luckans fisk i Majorna kan du både äta lunch och köpa med dig nyfångade läckerheter hem.

Fisk och skaldjur

I Göteborg måste man äta skaldjur. Så är det bara. Antingen går du på ett klassiskt ställe som Sjömagasinet eller Fiskekrogen, eller så provar du någon av Göteborgs nya fiskrestauranger som dykt upp på senare tid. Exempelvis charmiga Luckans fisk i Majorna eller Fiskbar 17 som gör en mer streetfoodig twist på havets läckerheter.

Väljer du den senare kan du med fördel stanna kvar på Magasinsgatan en stund och prova flera av ställena runt omkring. Och förresten: prova Kajutan som flyttat till Stora Saluhallen från Feskekôrka.

Tavolo är en av nyheterna på Göteborgs restaurangscen.

Testa de senaste restaurangkoncepten

Göteborgs krögare har inte legat på latsidan de senaste åren. Bland de spännande restaurangkoncept som poppat upp är det värt att nämna NYC-inspirerade Tavolo på Magasinsgatan och moderna asiatiska restauranger som Toso på Götaplatsen, Cheri-Lee på Avenyn och lyx-sushi-ställena Hoze, Vrå och Koizen Omakase room.

Du som gillar spanskt med tapas och pintxos styr kosan mot Boqueria på Götaplatsen. Och för bra solläge: kolla in alla nya ställen vid Skanstorget (inte minst Skanshof med den nya jätte-uteserveringen).

Wine Mechanics producerar vin i Gamlestaden. Credit: Tina Stafrén

Drick gott – och unikt

Göteborg är som bekant hantverksölets huvudstad i Sverige så missa inte att testa märken som Poppels, Vega och Stigbergets om du gillar öl. Är du vin-nörd bör du besöka lilla (superlilla) Bar la Lune, Olssons vin, Somm Restaurant & Wine Bar, Wolfgang vincafé eller Gården i Vasastan.

Vill du testa vin gjort i Göteborg på importerade druvor rekommenderas ett besök på Wine Mechanics där man också kan se hur hantverket går till. Bubblor? Ja då finns exempelvis Champagnebaren på Kyrkogatan och Champagnerian på Sprängkullsgatan.

På Hagabadet Drottningtorget kan du slappna av och fylla på med ny energi.

Njut på spa

Jobbat mycket hemma under corona? Vabbat en del kanske? Låter som att du behöver en spavistelse! Hagabadet har tre ställen i Göteborg varav det i Haga (gamla Renströmska bad- och tvättanstalten) är det mest klassiska.

Vill du bo på hotell och samtidigt spaa har du flera alternativ såsom exempelvis Arken, Sankt Jörgen och Treetop Spa (alla på Hisingen) samt Upper House Spa vid Korsvägen (nära Liseberg).