Stadsmissionen

Den här välgörenhetsorganisationen har butiker över hela stan. I Alelyckan och Bellevue finns de största butikerna med fullt sortiment av kläder, möbler och inredningsdetaljer. Några av de mindre butikerna har nischat sig inom olika områden, som Stadsmissionen Stigbergstorget med en av stans största och mest välsorterade second hand-bokavdelning. Allt överskott från försäljningen går till organisationens verksamheter för människor i utsatthet.

Myrorna

Sveriges största second hand-butikskedja, grundad av Frälsningsarmén, har två butiker i Göteborg. I västra centrum, nära Järntorget, ligger den största av dem – fyra våningar med böcker, leksaker, husgeråd, kläder och möbler. På översta våningen är kläderna noggrant utvalda och sorterade efter årtionden. Perfekt om du ska på fest med 20-, 50-, eller 70-talstema!

Björkåfrihet

Ännu en välgörenhetskedja med en stor butik på Backaplan och en mindre på Linnégatan. Behöver du lite outfit-inspiration? Kolla in Linnégatans fönster och deras kreativa skyltningar, som ofta har ett politiskt budskap. Här finns en separat avdelning för vintage-design, där du kan göra riktiga fynd med lite tur och tålmodighet.

Sofly

Sofly vill rädda världen, en soffa i taget! Med en klimatsmart affärsidé tar de hand om hela kedjan från upphämtning till möbeltvätt, försäljning och hemleverans. Spana in deras webbshop eller besök lagerbutiken i Västra Frölunda där du förutom soffor hittar mattor, lampor och soffbord.

Beyond Retro

Beyond Retro-butiken i Göteborg är fullproppad (japp, till bristningsgränsen!) med unika vintage-plagg, handplockade från USA och Kanada, och täcker allt ifrån förra sekelskiftet till 1990-talet. Butiken fylls på dagligen och här finns något för alla smaker och stilar. På jakt efter något speciellt? Tveka inte att be den vänliga och kreativa personalen om experthjälp.

Noggrant utvald second hand på Pop Boutique.

Pop Boutique

Har du inte tid (eller ork) att rota igenom högarna med kläder på de större loppisarna i jakt på rätt jacka eller solglasögon? Då ska du ta sikte på trendiga Magasinsgatan där Pop Boutiqe redan gjort jobbet åt dig! Dessutom gör deras mysiga soffor och sköna musik shoppingturen till ett nöje för alla, även de som bara följt med för att ge smakråd.

Majornas saker från förr

Letar du efter något unikt för att liva upp ditt hem? Du behöver inte leta längre. I den här charmiga butiken i den lika charmiga stadsdelen Majorna finns allt från matsalsbord och lampor, till märkesporslin och humrar i plast. Och när det blir dags för kafferast finns mysiga Matería precis intill.

Vix Deco

I Spinneriet i Lindome utanför Göteborg ligger denna färgsprakande och lekfulla inredningsbutik. Här hittar du ett personligt urval av vintage design, inredning och konst.

Erikshjälpen Second Hand

I Erikshjälpens butiker kan du hitta allt från fina kaffekoppar, glas och kläder till leksaker, verktyg och möbler. Allt är skänkt och du handlar till priser som är snälla mot plånboken. Samtidigt stödjer du barn och bidrar till att förändra världen då allt överskott går till sociala och humanitära insatser i Sverige och utomlands.

Holmens marknad

Den här enorma 800-kvadratmeter-affären samlar regelbundet in hela hem för att fylla på lagren. Möbler, kläder, glas, porslin, konst, verktyg och LP-skivor – på Holmens marknad kan du hitta lite av varje. Men se till att du har god tid på dig att vandra igenom avdelningarna, det är lätt att gå vilse och försvinna bland de många hyllorna. Om du blir hungrig av allt letande kan du hugga in på Nergiz goda kebabrulle precis runt hörnet.

Byns Deco i Jonsered.

Byns Deco

Handplockad och kurerad inredning från förra seklet. Allt från möbler från sent 1800-tal till uppskattade detaljer från 90-talet – allt handplockat och sammansatt i en inspirerande miljö i hjärtat av Jonsered utanför Göteborg. Här finns även en och annan present såsom tvålar, doftljus, handstöpta ljus och andra mindre detaljer.

Kvillehyllan

I den här lilla butiken på Kvilletorget kan vem som helst hyra in sig på en hylla och låta butiken sköta försäljningen, vilket ger ett brett och ständigt skiftande sortiment. Här kan du botanisera bland retroporslin, vintagekläder, möbler och Göteborgsproducerad konst med en kopp kaffe i handen. Håll även utkik efter evenemang som klädbytardagar, bokbytarkvällar och vintagekurser!

Fabriken

Ett stenkast från Slottsskogen ligger denna lilla pärla fyllt med noggrant utvalda kläder, accessoarer och ínredningsföremål. Butikens utbud har fokus på god kvalitet i fin färg och form, vare sig det gäller en stilren 1960-tals soffa i skinn, en skolkarta över Afrika anno 1924 eller en liten prydnadstax i teak. När du ändå är i området, sväng förbi mysiga kvarterskrogen Bang en hållplats bort på ett glas eller något att äta.

Röda Korsets Secondhandbutiker

Röda Korset är världens största humanitära organisation och finns i 119 länder. Röda korset arbetar globalt för att hjälpa människor i utsatthet vid kriser, krig och naturkatastrofer. Detta är bara toppen på isberget, läs mer om deras insatser och hur du kan hjälpa till. I Göteborg har Röda Korset två secondhandbutiker som bygger på engagemang, delaktighet och frivillighet. I butikerna hittar du allt från möbler, kläder som passar alla tillfällen och så mycket mer.

Favoretro

Favoretro ligger på Karlagatan, en kort promenad från Olskroken och Redbergsplatsen. Utbudet av retro och second hand sträcker sig över hela 1900-talet. En förkärlek för 50-, 60- och 70-talet återspeglas i butikens hyllor.

Tysk keramik är ett annat område som är i fokus, och då främst tyska vaser från 50- till 80-talet, i underbara färgställningar, mönster och strukturer.

Reningsborg

Med två butiker i Göteborg och en i Partille hjälper Reningsborg utsatta barn och ungdomar, då allt överskott från försäljningen går till sociala projekt och hjälpverksamheter både i Göteborgsområdet och utomlands. Organiserade som en förening gör de många ideella insatser där uppdraget är att finnas till för och stödja människor när de behöver en hjälpande hand i livet. I butikerna kan du fynda begagnade möbler, kläder, porslin, och mycket mer till förmånliga priser.