Upplev Göteborg från vattnet med eldrivna Let’s Boat. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

1. Hyr en egen elbåt

Bli kapten för en dag och upplev Göteborg från vattnet med hjälp av Let’s Boat. Deras eleganta 12-sitsbåtar tar sig fram med en tyst och fin elmotor och låter dig se staden från nya och spännande vinklar. Det är fritt fram att ta med snacks och dryck, så duka upp en picknick i båten och njut av en härlig sommarupplevelse, på ett klimatvänligt vis dessutom. Skepp ohoj!

Utforska Göteborg på egen cykel, eller med hyrcyklarna från Styr & Ställ.

2. Med cykel i Göteborg

Se staden från sadeln! Att utforska Göteborg med pedalkraft är lättare än någonsin tack vare vår nya cykelkarta, som du hämtar på eller beställer från Gothenburg Visitor Centre. Har du ingen egen cykel kan du hyra från en cykeluthyrare eller använda stadens hyrcykelsystem, Styr & Ställ.

Önskas vägledning? Då finns bland annat Biketour med skräddarsydda guidade cykelturer. För en fartfylld cykelupplevelse är MTB-Experience är en av många aktörer med guidade mountainbike-turer som utnyttjar Göteborgs stadsnära natur på två hjul.

Två personer paddlar kajak i kanalen vid drottningtorget.
Nu är det lättare än någonsin att hyra kajak i Göteborg, med nya konceptet “kayakomat”. Credit: Anders Wester

3. Kayakomat i stad och skärgård

Att dela är hållbart och det har aldrig varit lättare att dela kayaker än med Point65s koncept kayakomat. Du bokar din kayak på nätet och hämtar ut den med koden du får.

Hur äventyrlig du vill vara är lätt att anpassa efter var du väljer att hämta ut din kajak. I Göteborg finns tre utlämningsställen, ett vid Lilla Bommen, perfekt för stadspaddling, ett vid Långenäs i Landvetter med insjöpaddling på menyn, och ett på skärgårdsön Vrångö om öppet vatten-paddling är det som lockar. Det finns också fler kanot- och kajakuthyrare att välja mellan.

Sightseeingbussen Ocean Bus kör ner i vattnet vid Röda Sten
Ocean Bus bjuder på sightseeing både på land och till havs.

4. Över land och hav med Ocean Bus

Bli inte rädd om du ser ett jättelikt hajgap komma mot dig på Avenyn. Det är (förhoppningsvis) bara Ocean Bus som är ute och kör. Ocean Bus är en unik sightseeing-upplevelse som ger dig det mesta och det bästa av Göteborg.

Den haj-målade amfibiebussen inleder sin sightseeeing-tur vid Stora teatern och kör en runda i Göteborg innan den med ett plask ger sig ut i Göta älv nere vid Klippan och visar upp staden från vattnet.

två personer sitter i trädgårdsföreningen och vinkar tillsightseeingbåten Paddan.
En tur med sightseeingbåten Paddan är ett populärt sätt att upptäcka Göteborg. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

5. Njut av Göteborg från ikoniska Paddan

Att sightseeingbåten Paddan glider fram längs stans kanaler är nästan lika självklart för göteborgarna som räckmackor, spårvagnar och ordvitsar. Under 45 minuter får du som åker lära dig mer om stort och smått rörande Göteborgs historia och framtid, samtidigt som du duckar under vackra broar och vinkar till flanörer längs vallgraven.

Sightseeing-tåget Stinsen utanför Stora teatern.
På tåget Stinsen kan du välja mellan en stadstur i centrala Göteborg, eller en parktur genom Slottsskogen. Credit: Beatrice Törnros

6. Tuff-tuff! Här kommer Stinsen

Det lilla tåget Stinsen rullar fram längs Göteborgs gator och torg varje år och dess popularitet tycks aldrig minska. Åk med på en lite kortare tur genom Göteborgs gröna oas Slottsskogen, förbi sälar, älgar och pingviner!

Eller skumpa runt på gatsten genom charmiga Haga, imponerande Vasastan och de historiska kvarteren innanför vallgraven i Stinsens stadstur, allt med förinspelad guide tillgänglig på tre språk.

Norra älvstranden är ett av många populära promenadstråk i Göteborg.

7. Promenera mera

Göteborg är väldigt promenadvänligt med korta avstånd mellan sevärdheter och aktiviteter. Utforska promenadstråk på egen hand, eller boka en gruppvandring med Walknet eller någon av Göteborgs stadsguider. Det finns också tematiserade sightseeingturer till fots. Låter en vandring i spåren av bovar och banditer lockande? Kolla vad Crime Walks Göteborg har på schemat!

Som en del av Göteborgs 400-årsfirande finns det en helt ny stadsvandring att ta del av. Det är en historisk promenad med 12 utkiksplatser. Allt du behöver göra är att ställa dig i fotspåren på marken och skanna QR-koden med mobilen och vips så befinner du dig i 1600-talsstaden.

Följ med på en båttur ut i Göteborgs skärgård i sommar.

8. Båtturer i skärgården

Skärgården är magisk och en anledning i sig att resa till Göteborg. Med en guidad båttur får du en oförglömlig skärgårdsupplevelse som kan innehålla allt från krabbfiske till sälsafari. Kastor Båtturer och Marine Events är två av många alternativ.

Se Göteborg från ovan under en tur med Dream Balloon.

9. Se Göteborg från ovan

Vem lockas inte av tanken att ljudlöst sväva fram över Göteborg en ljummen sommarkväll? Låt Dream Balloon ta med dig på en ballongfärd! Om ballongflygning inte ryms i semesterbudgeten finns det flera takbarer i Göteborg som också de erbjuder en storslagen utsikt.