Skaldjur smakar allra bäst i skärgården! På de olika öarna har du många restauranger och fiskaffärer att välja mellan. Credit: Jonas Ingman / Westsweden.com

Njut av nyfångad fisk och färska skaldjur

Västerhavets kalla vatten gör att fisk och skaldjur smakar lite extra bra i Göteborg. Och vilken plats passar väl bättre än skärgården för att njuta av nyfångade läckerheter från havet?

Välj mellan en lång rad restauranger som Feskeboa och Seaside på Björkö, Hamnkrogen Lotsen och Fiskeboa på Vrångö, Isbolaget på Donsö och Tullhuset och Skärgårdshotellet på Hönö. Eller varför inte köpa med dig färska räkor från fiskaffären och avnjuta dem i solen på närmaste klippa?

Lär dig baka äkta Hönökaka hos Havskatten. Credit: Beatrice Törnros

Baka Hönökaka hos Havskatten

Hönökaka kanske är Västkustens mest kända bröd? Det klassiska hällbrödet har bakats och ätits av bohuslänska fiskare i generationer och sedan 1934 produceras den i större skala av Åkes, som nu öppnat Hönökakans hus i familjeföretagets ursprungliga lokaler på Hönö.

Hos Havskatten hotell och vandrarhem på Hönö kan du lära dig det klassiska hantverket och baka äkta hönökaka över öppen vedeldad bakugn. En rolig aktivitet för familjen eller kompisgänget som tar ungefär två timmar.

På Café Öbergska på Styrsö kan du fika i deras grönskande trädgård.

Fika i skärgården

Café Öbergska ligger vid färjeläget Styrsö Bratten på Styrsö, och bjuder in till somrigt häng i sin grönskande trädgård där du kan njuta av mat, fika och svalkande drycker. I kaféet finns en gårdsbutik där öborna fyller den “lokala hyllan” med allt från hantverk till säsongens råvaror.

På grannön Donsö ligger Popsicle, där du hittar hemgjord glass, hembakat fikabröd, havsutsikt och hållbara kläder från Strikk. Popsicle satsar också på att gynna den “blå maten” – framtidens hållbara mat från havet, med både fika och bröd med tång och strandväxter och bokningsbara aktiviteter som guidad tångskördning.

Upplev naturen på nära håll tillsammans med Walkers naturturer.

Lär dig mer om djur och natur

Walkers naturturer erbjuder allt från guidade vandringar och kajakturer, till fågelskådning, skogsbad och gökotta. Här kan du varva ner och koppla av på riktigt, långt ifrån stadens stress, skärmar och buller, samtidigt som du lär dig mer om klippornas, skogens, växternas och fåglarnas samspel.

Hållbarhet är viktigt för Walkers, som vill att fler ska lära känna – och därmed börja bry sig om – naturen. Maten är så långt det går närproducerad, vegetarisk och fairtrade och en soppåse för att plocka skräp följer alltid med på de olika utfärderna.

Snöra på dig vandringskängorna och upptäck skärgården till fots i sommar. Credit: Jonas Ingman

Se skärgården till fots

Vandringssugen? Skärgårdsleden är 26,2 kilometer lång och sträcker sig över fyra öar i den norra delen av Göteborgs skärgård, från Hälsö i norr till Fotö i söder. Start- och slutpunkterna ligger vid hållplatserna för bussarna 290 och 291. Tänk på att vissa sträckor går i svårtillgänglig terräng, som inte passar för barnvagnar och liknande.

Rörö, Vrångö, Styrsö och Galterö är andra öar som passar bra för en vandringstur i sommar. Glöm inte att packa ner ordentligt med vatten i ryggsäcken, välj bekväma skor och följ friluftslivets gyllene regel – ta inget annat än minnen, lämna inget annat än fotspår!

Hälsa på sälarna i deras naturliga miljö i sommar. Credit: Happy Visuals

Följ med på sälsafari eller fisketur

Om du vill få en känsla för skärgårdens kultur och historia finns det inte mycket som slår en guidad båttur med skummande vågor, friska vindar och vänliga öbor.

Kliv ombord och spana efter sälar på sälsafari, besök Evert Taubes Vinga, eller fiska krabba och makrill! Kastor Boat Trips, Marine Events, Källö-Knippla båtcharter, Hönö båtturer och Björkö Marin & Fiske är några av arrangörerna du kan åka med.

Hönöbryggeriet brygger öl med en känsla av sol och hav.

Svalka dig med en lokalbryggd öl

Göteborg har etablerat sig som Sveriges ölhuvudstad med flera hantverksbryggerier i världsklass – och självklart hittar du även lokalbryggd öl ute i skärgården!

Barlind Beer satsar på hållbarhet genom att lämna den förbrukade malten (drav) från bryggningarna till öns grisar och genom att sköta alla transporter fossilfritt med en eldriven flakmoped.

Hönöbryggeriet vill förmedla en känsla av sol, hav och måsar och Rörö öl tillägnar sin öl till alla som älskar Rörös karga klippor, stora stenfält, sandstränder och närhet till havet.

Hästens badplats på Hönö är en av många härliga badplatser i Göteborgs skärgård. Credit: Steampipe Production Studio

Njut av salta bad och soliga klippor

Göteborgs skärgård bjuder på nästan oändliga möjligheter till bad – oavsett vilken ö du befinner dig på är det aldrig långt till klippor, stränder och vikar.

I den södra delen av skärgården hittar du guldkorn som Vrångös barnvänliga långgrunda sandstrand, Utterviksbadet med en egen liten holme på Styrsö och rymliga Ramsdalsbadet på Brännö.

På de norra öarna finns Hästens badplats på promenadavstånd från Hönö Klåva, populära Hjälviks badplats med volleybollplan och ramp på Öckerö och Viviks badplats med trampolin och hopptorn på Fotö.