Det gamla Slakthusområdet i Gamlestaden har på senare år genomgått en förändring, precis som stadsdelen i stort. I gamla fabrikslokaler har kreativa entreprenörer öppnat allt från restauranger och mikrobryggerier till stadsträdgårdar och vinerier. 

En plastväxt står planterad i en sneaker.
En plastväxt står planterad i en kvarglömd sneaker på Spike. Credit: Jonas Larsson

Full fart framåt

När vi besöker David de Courcy på Spike Brewery pågår det en modefotografering inne i ett av bryggeripubens rum. Modeller och fotografer rör sig runt i lokalen, och på några bord ligger affischer från en lokal konstnär, tillgängliga via Swish. Det känns typisk Spike. Det är alltid flera saker igång samtidigt. 

– Det stämmer nog. Det är mycket som händer, vi ska till exempel snart flytta till nya lokaler tvärs över gatan. Det kommer bli en helt ny upplevelse och är något vi jobbat för under en lång tid. 

David tar med oss och visar upp en rymlig industrilokal med generöst ljusinsläpp från stora fönster. I den ena delen av lokalen kommer bryggeriet stå, i den andra delen blir det bar, restaurang, butik och musikscen. 

– Vi hoppas vara igång i december. Vi är mitt uppe i allt kan man säga. Till dess har vi pausat musikevenemangen, men det kommer att dra igång igen. Vi kommer ha en scen där borta, säger David, och pekar mot ett av hörnen i det stora rummet.  

En skylt som uppmanar Spikes besökare att stötta band och DJ:s via Swish sitter på en vägg.
Konserter på Spike är gratis. Publiken uppmanas istället swisha valfri summa till band/DJ. Credit: Jonas Larsson

En bred och generös musikscen

Här inne kommer ungefär 150 personer kunna lyssna på musik samtidigt, och de som besökt Spike tidigare vet att det är en bred repertoar som väntar. 

– Vi vill dels erbjuda sådant du inte hittar på så många andra ställen och dels ge människor en chans att upptäcka ny musik, nya genrer. Det gör vi genom att inte ta något inträde. Våra konserter är alltid gratis. Vi uppmanar istället våra besökare att swisha artisten och på så vis stötta verksamheten. Det har fungerat väldigt bra. 

– Det blir en möjlighet för oss att säga, det här gillar vi, det vill vi dela med er, hoppas ni också gillar det! Gillar man inte det är det ju fine, så klart, men det blir en fantastisk möjlighet att ta del av musik som annars skulle gått en förbi. 

En man i profil framför en bokhylla med LP-skivor.
Credit: Jonas Larsson

Musik och Spike hänger ihop

Att det skulle bli konserter på Spike var inget som David planerat från början. Däremot var musik ständigt närvarande i Spikes huvudsyssla, öl, från början.

– Det har alltid funnits en koppling till musik i de öl vi bryggt, i koncept, namn eller design. Ölen är för oss ett sätt att öppna upp och bjuda in till andra former av kultur som vi vill dela med oss av, som inspirerar oss. Det kan vara musik, konst, mat, design eller något helt annat. Genom att samarbeta med andra kreativa personer skapar vi något intressantare än bara en öl. Vi gör inte det för att tjäna pengar, vi vill vara öppna för alla och att Spike ska bli en kreativ mötesplats.  

– Vi vill skapa ett vardagsrum med bra musik, bra öl och bra människor. 

Spike ligger i det gamla industriområdet i Gamlestaden. Credit: Jonas Larsson/Göteborg & Co

En unik miljö

Spikes scen är en av Göteborgs mindre. Och David hoppas att det blir mer av den varan framöver.

– Vi är en pop- och rock-stad i hög utsträckning. Men det finns ju mycket mer musik än så. Jag hoppas det blir ännu fler mindre scener i Göteborg framöver, med ett utbud som inte nödvändigtvis är så kommersiellt. 

– Nu ser jag fram emot att se hur vår scen utvecklas när vi flyttar. Det är mycket jobb, och förhoppningsvis blir vi klara i tid. Det är en fantastisk miljö här på Slakthuset och det kommer märkas i den nya lokalen. När tåget passerar här utanför, det är rätt läckert faktiskt, det är helt klart en unik plats i Göteborg. 

Läs mer om Spike på Spikes platssida, och håll koll på kommande konserter på Spike på Spikes Brewerys Instagram