Utställningen “Stora Blå” bjuder in barn (4-10 år) och deras vuxna att förtrollas av havet och dyka ner i fantasins djup. Genom lek och utforskande kan alla med ett nyfiket sinne upptäcka havets olika rum och betydelse. Credit: Kristin Lidell

Sjöfartsmuseet Akvariet

Upptäck nyöppnade Sjöfartsmuseet Akvariet. Här finns saltstänkta berättelser, fantastiska föremål och utställningar för stora och små. Det nya akvarierna bjuder på spännande undervattensvärldar med tångskogar, fiskar och levande koraller. Och i det nya Ocean lab kan du prova på att bli havsforskare för en dag.

Credit: Beatrice Törnros

Upplevelser för hela familjen

Alfons Åbergs Kulturhus håller sina dörrar öppna och bjuder under sportlovet in till vänskapsveckor 10 feb-5 mars. Bland mycket annat visas flera olika barn- och dockteaterföreställningar. Ta med de yngre i familjen och upplev klassiska Alfons Åberg-historier i en kul och barnvänlig miljö.

Sportlovet passar perfekt för ett besök hos Universeum, där det anordnas massor av spännande och kluriga aktiviteter 13 feb–5 mars. Lär dig mer om livsviktig kemi, gör din egen sportdryck eller häng med i en tvistad hälsoshow där djuren ställer frågorna.

I Spelhuset på Liseberg hittar du tre våningar med arkadspel, airhockey, flipperspel och mer! Under sportlovet får du fyra timmars fria spel för 275 kronor och med årskort får du 50 kronors rabatt.

Under sportlovet kan den som är teater-, dans- eller musikintresserad gå på Skapadagar på GöteborgsOperan. Aktiviteten är ett bra tillfälle för såväl stora som små att få prova på och lära sig mer om sång, musik, dans, bild och teater. Skapardagar hålls mellan 11 februari –16 april.

Sportlovet på flygmuseet Aeroseum bjuder på nya äventyr i berghangaren. Temat är spioneri och mysterier och du kan delta i spännande aktiviteter för barn och vuxna, besöka spionutställningen eller gå en guidad.

Ännu fler sportlovsaktiviteter i Göteborg hittar du under taggen “sportlov” i vår evenenemangskalender. Kolla även in Göteborgs stads kalendarium!

Credit: Foto: Hendrik Zeitler

Sportlovsskoj på Göteborgs museer

Göteborgs Naturhistoriska Museum arrangerar sportlovsaktiviteten Heja havet mellan 13-17 februari. I det nyrenoverade hajrummet kommer det dukas upp ett bord med rekvisita från havet för att se och känna på. Här får man lära sig om allt vackert i havet och även om skräp som inte hör hemma där.

Göteborgs Konstmuseum bjuder in till en dag i porträttets tecken mellan 14-18 februari. Här får man ta del av hur porträtt skapas, för vilka och hur vissa konstverk snarare visar någons känslor. För att sedan kunna göra egna porträtt, på sitt sätt.

Göteborgs stadsmuseum öppnas Barnens museum under sportlovet och är öppet varje dag stadsmuseet är öppet, med mycket att utforska för yngre besökare. Klättra i höghus, kryp i tunnlar, bygg en borg eller åk på en spännande spårvagnstur.

Credit: Dino Soldin

Fart och fläkt utför och på längden

Det finns kanske inga alper i Västsverige, men visst kan du åka skidor! Alebacken ligger bara 15 minuter från Göteborg och bjuder på fina åk när vädret tillåter. Kolla öppettider på hemsidan innan du beger dig till backen!

Föredrar du längdskidor finns Skidome i Prioritet Serneke Arena. Här finns det inomhussnö året runt som garanterar fina spår oavsett vad det nyckfulla Göteborgsvädret hittar på.

I natur- och idrottsområdet Ruddalen öppnade den nyrenoverade Ruddalens ishall i december 2022. Ishallen är en både en arena för bandysport och föreningar, och är öppen för allmänhetens åkning under skolloven. Läs mer om Ruddalens idrottscentrum och ishall här.

Upptäck en vintervacker skärgård med Kastor Boat Trips. Credit: Anders Erman

Spana efter sälar eller upptäck naturen på land

Utflyktssugen? Ta en tur i den vintervackra skärgården med Kastor Boat Trips! Med varma jackor och filtar tar de dig med på en en timmes tur bland fåglar, sälar och dova färger. Väl tillbaka i Hönö Klåva finns det gott om lunch- och fikaställen att välja mellan.

Naturum Fjärås Bräcka, 4 mil söder om Göteborg, är det öppet varje dag under sportlovet vecka 7. Här kan du både uppleva och lära dig mer om naturen i det omkringliggande naturreservatet. För att alla barn blir det också dagliga aktiviteter: Gå på en tipspromenad om astrologi, gör Alla hjärtans dag-pyssel och ätbart slime eller lär dig mer om trädens knoppar och djurens spår.

Under sportlovet erbjuder Botaniska trädgården en aktivitet där de samlar ihop olika brädspel som man kan låna på plats. Några är lätta att spela, andra är mer utmanande och tar längre tid, men en sak har de gemensamt: alla handlar om naturen! Det kommer att finna fika på plats och även material för att kunna skapa ett eget spel.

Credit: Markus Lundberg

Sport på sportlovet!

För den som längtar lite extra till solen och stranden kan man ta med familj och vänner för att spela beachvolleyboll. På Beach Center har de mellan 13-17 februari Prova-På för alla mellan 6-15 år för 20kr.

Ishockeylaget Frölunda HC har två hemmamatcher under sportlovet vecka 7, och bjuder då på familjeaktiviteter i Scandinavium för både stora och små, som till exempel ansiktsmålning, godisregn och tipspromenad.

Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Barnvänliga restauranger och hotell

Varför inte unna sig en övernattning på hotell eller kanske ett restaurangbesök med hela familjen. Vissa restauranger i Göteborg är lite extra populära bland de yngsta besökarna. I vår guide hittar du allt från barnmenyer och ritpapper till karaoke och vänt-popcorn.

Flera av Göteborgs hotell erbjuder olika aktiviteter till barn som kan förvandla ett par lediga dagar till en upplevelse. På Gothia Towers finns det gott om aktiviteter för barn i form av fina lekrum, barnmenyer på deras restauranger, familjerum med connecting door för den större familjen. Barn upp till 6 år får bo utan kostnad och alla barn får en välkomstpresent vid incheckning.

På både Scandic Göteborg Central och Quality Hotel Waterfront går det att boka familjerum som passar även den större familjen. Scandic Göteborg central erbjuder även ett lekrum med leksaker och pyssel.