En uteservering på kvällen.

Credit: Josefine Larsson/Stigberget Live

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Entré till Café Hängmattan i Göteborg.

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

En vägg med planscher på Fyrens Ölkafé.

Fyrens ölkafé delar lokaler med den legendariska skivbutiken Bengans vid Stigbergstorget,Credit: Jonas Larsson

Personer sitter på en uteservering längs med en gata.

Credit: Josefine Larsson/Stigberget Live

Hub för kultur och konserter

Om du sitter och undrar vilken konsert du inte får missa i helgen, ska du kolla in kalendrarna hos Stigbergstorgets konsertställen. Musikens Hus är ett kulturhus och livescen med flera konserter i veckan. Utöver de två scenerna ryms även replokaler för ett sjuttiotal lokala band, kvällskurser med nera. Den lite mindre scenen finns på Café Hängmattan, där det även serveras en populär vegetarisk lunchbuffé på vardagar och kvällsmeny och bar onsdag–söndag. Musikens hus jobbar aktivt med hållbarhet: här finns solceller på taket, laddstolpar för elbil och samodlingsprojekt på gården.

Kulturhuset Oceanen har länge varit värd för kultur av olika slag, och sedan 2014 har man satsat extra på att utveckla scenverksamheten. Nu arrangerar man konserter och klubbar flera gånger i veckan, och i Oceanens restaurang servereras streetfood med många veganska alternativ.

Fyrens Ölkafé ligger vägg i vägg med den legendariska skivbutiken Bengans. På Fyrens arrangeras live-konserter flera dagar i veckan. Slå dig ner för en fika eller en pilsner – och kommer du dagtid – missa inte att besöka Bengans – Nordens största och mest välsorterade skivbutik. 

Runt hörnet ligger Göteborgs Sjömanskyrka som numera huserar Skeppet GBG med sin unika konsertlokal, flera musikstudior och restaurang Salongen. Salongens helt vegetariska meny är inspirerad av det palestinska köket. Under vår- och sommarsäsongen öppnar de upp sin terrass med kvällssol och utsikt över hamninloppet.

Utopia Jazz är en mysig och stimmig jazzklubb och restaurang på Stigbergetstorget. Maten är säsongsbetonad, och här kan du slinka in för både en hel middag eller en dryck i baren närhelst i veckan som du vill lyssna på jazz.

I slutet på maj 2023 släpptes appen Stigberget Live för iPhone, där du kommer kunna hitta konserter, klubbar och arrangemang från alla livescener på Stigberget. Läs mer på stigbergetlive.se.

Hållbara smaker – vegetariskt, veganskt och lokalt

Området runt Stigbergstorget är inte bara ett centrum för live-musik, utan har även ett spännande och rikt utbud av restauranger och barer med vegetariskt och lokalt producerad mat och dryck. Förutom de vegetariska restaurangerna Salongen och Hängmattan Kök & Bar ligger den helt veganska restaurangen Blackbird en bit nerför backen i Stigbergsliden. De har en meny med smakrika och rustika rätter och gör egna veganska råvaror som ostar, tempeh och seitanprodukter. Även Crippas Café, två spårvagnshållplatser bort på Chapmans torg, serverar helt växtbaserad mat. Här kan du hugga in på veganska pizzor, hamburgare och grillade mackor.

Ilse krog serverar vegetarisk mat med smaker hämtade från hela världen i en charmig och intim miljö. Här kan du även prova naturviner och cocktails. Mitt på Stigbergstorget ligger också en av Göteborgs mest populära falafelkiosker, Sunset falafelkungen, som helt har fokuserat på vegetarisk och vegansk falafel med tillbehör.

Två kvinnor sitter vid en bar och dricker öl.
Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Lokal hantverksöl

Det går knappt att bli mer lokala än Stigbergets bryggeri och Majornas bryggeri. Båda bryggerierna hyllar området genom att namnge sina öl efter Göteborgska kännetecken: West Coast IPA, “Knô daj in” och Majornas Kapardrottning.

Majornas bryggeripub på Karl Johansgatan bryggs ölen i samma lokaler som ölpuben. Här kan du alltså ta ett glas hantverksöl och en bit mat och samtidigt betrakta arbetet inne i bryggeriet genom en glasvägg. Menyn är helt vegetarisk med många veganska och glutenfria alternativ.

Stigbergets restaurang och ölbar Shangri-La ligger i en lite undangömd lokal på Gamla Varvsgatan, där bryggeriet brukade brygga sin öl: Här kan du välja brett mellan alla deras ölsorter och olika mellanrätter.

Göteborgsbryggeriet O/O har sin egen bar på Bangatan. I kranarna tappas O/O:s egna ölsorter och menyn drar åt det italienska hållet med pastarätter, ost, chark och andra godsaker.

Spännande restaurangboom

Restaurang DIket på Karl Johansgatan är en personlig och avslappnad favoritkrog i kvarteren runt Stigbergstorget.

Bang Matbar, som förut huserade i de lokaler som O/O bebor, ligger numera på Oskarsgatan 9 i gränslandet mellan områdena Majorna, Masthugget och Linné. Bangs vällagade och innovativa meny är i ständig förändring, och man har regelbundet gästspel från andra kockar.

Diket på Karl Johansgatan drivs av tre kockar som ville skapa en ny favoritkrog i Majorna. Här får du både personlig service och spännande mat och viner i en avslappnad atmosfär.

Japanska Hoze är en intim och internationellt omtalad sushirestaurang. Här finns bara sex sittplatser och du som har tur att få en stol serveras traditionell omakase, ett menykoncept där kocken får bestämma vad du äter för kvällen.

Moreno Pizza har intagit den gamla biografen Kaparen på Stigbergstorget i Majorna. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Sommaren 2022 öppnade den före detta biografen Kaparen upp efter en lång tids renovering. Nu hittar du inte mindre än tre restauranger (varav en är Ilse grøn krog) och en stor takbar inuti 1940-talsbiografen. Moreno Pizza har intagit själva biosalongen och är enligt egen utsago världens största pizzeria. Här väntar långbord, stenugnsbakad pizza och drinkar och på takbaren en trappa upp kombineras utsikt med öl i sejdel.

Från utsidan mot Karl Johansgatan når du Bar Shtisel, en italiensk espressobar med judiska New York- influenser. Här serveras amerikansk frukost, lättare luncher och till kvällen espressodrinkar och annan dryck.

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Sveriges bästa fika!

I hörnet av Karl-Johansgatan och Gamla Varvsgatan har det varit konditori i snart hundra år. Sen 2019 är det det högklassiga hantverksbageriet Kampanilen som står för fikat – som är bland Sveriges allra bästa! Ägaren Kalle Bengtsson har utsett till årets konditor och Kampanilen med sina stenugnsbakade surdegsbröd och konstnärliga bakelser ligger i absolut topp när Svenska gastronomipriset delas ut. Sedan sommaren 2023 har de också blivit med glassbar 30 meter ner för gatan.

Majornas böcker & kaffe på Allmänna vägen är en liten oberoende bokhandel med böcker för vuxna och barn. Det går också att slå sig ner med kaffe i den mysiga miljön, och ta del av författarkvällar och bokcirklar.

Sjöfartsmuseet Akvariet har fått en ny entrépark med grönytor. Credit: Kristin Lidell

Historia, museum och roliga barnaktiviteter

Sjöfartsmuseet Akvariet kan du utforska havet med alla sinnen. I hundra år har miljontals besökare passerat tröskeln till museet som nyöppande i december 2022. Nu finns här sex nya utställningar och en helt ny akvariebyggnad under mark.

I Gathenhielmska kulturreservatet kan du se och uppleva hur man levde i Majorna förr i tiden. Det är ett av stadens äldsta och bäst bevarade områden, och visar hur Göteborg såg ut på 1700-talet, innan de stora bränderna härjade.