Mars: fantasy och bubblande drycker

Är fantasy din grej? Ta en tur till Partille den 17 mars när konserten The Lord of the Rings and The Hobbit in Concert tar plats i Partille Arena, med symfoniorkester, kör och stora artister på scen.

Det bubblande evenemanget Sparkling Göteborg är tillbaka den 25–26 mars, den här gången på Clarion Hotel Post bredvid Göteborgs centralstation. Förkovra dig i champagne, cava, crémant, prosecco och andra mousserande viner bland kunniga leverantörer.

April: Gbg Beer Week, Kim Wilde och VM-kval i fotboll

Gbg Beer Week är numera en väl etablerad institution i Ölstaden Göteborg. I år drar evenemanget igång den 1 april och bjuder på ett fullspäckat program under åtta dagar, som avslutas med populära En öl- och whiskymässa på Svenska mässan den 8–9 april.

Älskar du 80-talsmusik? Missa inte Kim Wildes spelning på Trädgår’n den 1 april, med klassiska hits som Kids in America, Cambodia och Hangin’ on. Alla fotbollsfantaster har också något att se fram emot – det svenska damlandslaget i fotboll spelar nämligen VM-kval mot Irland på Gamla Ullevi den 12 april!

Miriam Bryant spelar på Scandinavium den 13 maj.

Maj: Vetenskapsfest, Miriam Bryant, Varvet och Girot

Sveriges största kunskapsfest, Vetenskapsfestivalen, är äntligen tillbaka i fysisk form! Eller snarare hybridform, du kan nämligen ta del av hundratals programpunkter både på plats och online. Det publika programmet pågår den 3–8 maj och programmet släpps i mars.

Miriam Bryant ger sig äntligen ut på vägarna igen och när hon kommer till Scandinavium den 13 maj är det med hyllade albumet PS jag hatar dig i bagaget. Lite senare i maj kan du testa formen i klassiska loppen Göteborgsvarvet (21 maj) och Göteborgsgirot (27–29 maj).

Juni: Summerburst fyller tio, West Pride, friidrott och Zara Larsson

Summerburst är tillbaka på Ullevi den 3–4 juni och i år firar festivalen tioårsjubileum (!) med stjärnor som David Guetta, Rebecca & Fiona och Alok på scen. En vecka senare, den 10 juni, kommer folkkära Laleh hem till Göteborg för sin största spelning hittills, även den på Ullevi. Konst- och kulturfestivalen West Pride, med HBTQI-personers livssituation i fokus, äger i år rum den 13–19 juni på olika platser runt om i staden.

Den 16–18 juni kan du uppleva Peter Jöback och Ola Salo i Andrew Lloyd Webbers musikalklassiker Jesus Christ Superstar på Scandinavium och den 17–19 juni kommer Världsungdomsspelen i friidrott till Ullevi. Efter två år av pandemi firar spelen 25-årsjubileum 2022 med en hejdundrande feststämning och nästa generations Duplantis, Klüft och Kallur på banorna.

Legendariska artisten Sting kommer till Trädgårdsföreningen den 21 juni med älskade hits som Fields of Gold, Shape of my Heart och Roxanne i bagaget. Och den 29 juni står en yngre och minst lika starkt lysande stjärna på Lisebergs stora scen, nämligen Zara Larsson!

Fotbollsfesten Gothia Cup är äntligen tillbaka på Ullevi i sommar. Credit: Jorma Valkonen/JV Bild

Juli: internationella idrottscuper, segling och sommarspelningar

Är 90-talsmusik det bästa du vet? Ta dig till Bananpiren den 2 juli och upplev en storslagen line-up med artister från -90 och -00-talen! Juli är också stadens internationella idrottsmånad, då kommer nämligen ungdomar från hela världen hit för att kämpa om titlarna i Partille Cup och Gothia Cup. Strax norr om Göteborg ligger Sveriges seglarhuvudstad Marstrand och i år går den populära seglartävlingen Childhood Match Cup av stapeln den 4–7 juli.

Trädgårdsföreningen får flera finbesök i juli, först av Veronica Maggio och Mares den 8 juli och kvällen därpå, den 9 juli, av återuppståndna The Ark! Föredrar du lite hårdare basgångar? Passa på att se Iron Maiden den 22 juli, eller Rammstein den 29–30 juli, båda på Göteborgs paradarena Ullevi.

Augusti: ännu fler megakonserter, Way Out West-comeback och swimrun i skärgården

Konsertsommaren bara fortsätter att imponera i Göteborg! Rivstarta augusti med Ulf Lundell i Trädgårdsföreningen den 5 augusti, eller Uggla, Miss Li och Petter den 6 augusti. Familjevänliga Sävefestivalen röjer loss med två scener, food trucks med kvalitetsmat och lokalt hantverksöl, och du tar dig enkelt dit med buss 35 och 37 till Skendla Rös/Assmundstorp.

Mer sugen på en aktiv utflykt? Anmäl dig och din mest vältränade kompis till saltstänkta Ötillö Swimrun med start ute på Styrsö. Vill du bara se på går det såklart också bra, packa picknickkorgen och ta sikte på Saltholmens färjeläge!

Den 10–11 augusti är det dags för ännu en megaartist på Ullevi, nämligen Ed Sheeran som kommer till stan med sin Mathematics Tour där han uppträder på en rund scen, omringad av publiken och uppbackad av engelska singer-songwritern Maisie Peters.

Är det här Göteborgs a-l-l-r-a mest efterlängtade comeback i sommar? Hur det än är med den saken har Way Out West onekligen blivit en lika given del av sommarstaden Göteborg som Paddanturer, Flumeride och Håkan på Ullevi. I år står en lång rad stora och kommande stjärnor på scenerna i Slottsskogen och runt om på stadens klubbar, allt ifrån Burna Boy, First Aid Kit och Nick Cave and the Bad Seeds, till Yung Lean, Girl in Red och Pa Salieu.

Tomas Ledin i Trädgårdsföreningen har väl också blivit något av en sommartradition? I år kommer han hit den 13 augusti, och en knapp vecka senare firar Håkan Hellström 20 (!!) år som artist med inte mindre än fyra maxade Ullevikvällar. Se till att haffa biljett i tid! Och för alla Gryffindors, Ravenclaws och Slytherins därute, missa inte Harry Potter och fången från Azkaban™ In Concert på Scandinavium! Den tredje filmen i sagan visas på gigantisk duk och ackompanjeras live av Göteborgs Symfoniker den 20 augusti.

Springer du hellre i skogen än runt på stan? Spana in Gotaloppet som går i en härlig miljö längs Gotaledens stigar, grus- och gångvägar från Jonsered till Valhalla Idrotssplats. Gå eller jogga funkar också!

Den 25–27 augusti, ett par veckor innan höstens riksdagsval, bjuder Frihamnsdagarna in till seminarier, debatter, politiska tal, live-poddar, musik och mycket mer ute på Bananpiren. Ett måste för alla som är intresserade av politik och samhällsfrågor, med fri entré alla tre dagarna.

I september är Göteborgs kulturkalas tillbaka i stor skala. Credit: Julius Cederdahl

September: kulturkalas, hårdrock och bokmässa

Göteborgs kulturkalas vägrade ställa in under pandemin utan testade nya arbetssätt istället, bland annat med bokningsbara “kulturpresenter” som gjorde stor succé. I höst är festivalen äntligen tillbaka i full skala igen på små och stora scener runt om i stan, helt gratis och öppen för alla – programmet släpps i början av sommaren.

Den 17 september delar två klassiska rockband scen i Partille Arena, nämligen danska D-A-D och svenska Sator. Båda har varit med sedan 1980-talet och skaffat sig en hängiven publik bland både unga och äldre. Var beredd på fullt ös och hitkavalkader! Den 23 september intas arenan av ikoniska basketföreställningen Harlem Globetrotters, med halsbrytande trick och fartfylld underhållning på programmet.

Och så återuppstår ännu ett klassiskt Göteborgsevenemang, Bokmässan, i sin rätta form i höst. Den 22–25 september kan du ta del av seminarier, samtal och mässmingel på Svenska Mässan, i år med extra fokus på temana Sydafrika, klimatkrisen och “crime time”.

Oktober: hårdrock, höstmys och Halloweenstämning

Oktober fortsätter med ännu mer musik i Partille Arena, när klassiska Deep Purple river av sina älskade hits den 4 oktober. Den 13 oktober är det Scandinaviums tur att få besök av ett legendariskt band, när The Cure gör ett stopp i Göteborg under turnén Cure Tour Euro 22.

Ingen höst utan Halloween på Liseberg! Sedan starten 2015 har säsongen, med en härlig mix av kalla kårar och pirr i magen, blivit enormt populär bland både stora och små. Kom till Göteborg i månadsskiftet oktober/november och njut av en spöklikt pyntad park, godisregn, skrämmande skräckhus och hisnande åkturer. Universeum vill inte vara sämre, och bjuder också in till rysliga aktiviteter och fasansfulla upptäckter under en hel vecka.

Sugen på något lite mindre skräckinjagande? Snövit – The Musical kommer till Partille Arena den 22 oktober med stjärnor som Bob Hellberg, Bragi Bergsson, Anna Norberg och Patrik Martinsson på scen.

I november kan du se Timbuktus nya föreställning på Lorensbergsteatern.

November: ölfest, Cats och Timbuktu

Vi må sakna en bavarisk oktoberfest här i stan, men göteborgsk novemberfest går väl lika bra? Västkustbryggeriet All in Brewing bjuder in till ölfestival på Elite Park Avenue i dagarna två, med lokal hantverksöl, vällagad mat och spännande nyheter på programmet.

Den 17–19 november får alla musikalälskare sitt lyste mättat, när succémusikalen Cats kommer till Scandinavium två kvällar i rad. På scen står en Londonbaserad trupp med hyllade musikalveteranen Gunilla Backman i stjärnrollen som Grizabella.

Jason Diakité, mer känd under sitt artistnamn Timbuktu, släppte hyllade debutboken En droppe midnatt 2016. Boken är en gripande kartläggning av artistens identitet, tillhörighet och familjehistoria och nu har den blivit teater! Missa inte föreställningen A drop of Midnight den 23 november på Lorensbergsteatern.

December: glittrande julstämning på Liseberg och i hela stan

Göteborg är en fantastisk julstad, som fylls av magisk körsång, myllrande julmarknader och en härlig julstämning under hela december. Missa inte Sveriges största julmarknad på Liseberg, traditionsenliga Luciatåg, dignande julbord, skimrande juleljus, julshopping och julkonserter för alla smaker. Håll utkik i vår guide när det närmar sig!