Credit: Daniel Jirblad

Maj: Göteborgsvarvet, basketfestival och modeutställningar

Motionsloppet Göteborgsvarvet är världens största halvmarathon och lockar tiotusentals löpare varje år. Förutom det 21 km långa loppet 13 maj springs ett stort antal olika lopp under “varvetveckan”: Lilla varvet, Minivarvet, Specialvarvet, Cityvarvet, Trailvarvet och Stafettvarvet.

Är cykel mer din typ av motion, går Göteborgsgirot också av stapeln i maj. Alla kan vara med, från barn och motionärer till elitcyklister, under helgen 26–28 maj.

I maj öppnar två nya utställningar med mode i fokus. På Röhsska museet visas Nordiskt mode nu: Stickat och tryck 12 maj–1 okt där 15 nya nordiska modetalanger uppmärksammas. Samma dag öppnar Göteborgs konstmuseum utställningen Dialoger. Mode bortom det bärbara som visar verk av fyra av 2000-talets med omtalade svenska modeskapare.

Göteborg Basketball Festival är en av Europas största ungdomsturneringar i basket. Turneringen startade 1979 och spelas alltid under Kristi Himmelfärdshelgen, i år betyder det 18–21 maj.

Juni: jubileumsfestival, stadsutställning, Pride och Ullevi-konserter

4 juni är Göteborgs födelsedag och 2–5 juni kommer den stora Jubileumsfestivalen att äga rum! Det blir tre scener, varav en har plats för lika mycket publik som Scandinavium, och mycket mat, musik och aktiviteter för alla åldrar. Håll utkik efter fler programnyheter och artistsläpp på goteborg2023.com.

Under 400 år-firandet blir delar av staden en stadsutställning öppen för alla – Prototyp Göteborg. Mellan 2 januari och 3 september kan besökare lära sig mer om hur Göteborg ställer om och bygger en modern och hållbar stad. Inspireras av framtidens innovationer och var med på byggworkshops, samtal och diskussioner.

5–11 juni är det West Pride i Göteborg, en konst- och kulturfestival som skapar trygga rum för HBTQI-personer och lyfter upp normkritik och HBTQI-personers livssituation. Festivalen innefattar Pride Park , Pride House och Pride Parade och är gratis för besökarna.

2023 bjuder Göteborg återigen på en oförglömlig konsertsommar! På Ullevi blir det ett pärlband av världsartister från juni till slutet av augusti. I juni välkomnar vi rockgiganterna Metallica 16 och 18 juni. 2023 kommer också “The Boss” återigen till Göteborg! Bruce Springsteen bjuder på inte mindre än tre oförglömliga kvällar på Ullevi: 24, 26 och 28 juni. En annan rockikon som besöker Göteborg är Patti Smith, som gör en konsert på Göteborgs konserthus 3 juni.

Credit: Jorma Valkonen/JV Bild

Juli: ungdomsturneringar, Coldplay, segling och ridsport

Göteborg är varje år värdstad för flera av världens största ungdomsturneringar i idrott. 30 jun–3 jul inleder Världsungdomsspelen i friidott som arrangeras för 28:de året i rad i Göteborg.

Partille Cup är världens största och mest internationella handbollsevent. Årligen gästas evenemanget av 20 000 deltagare från 50 länder fördelat på 1 100 lag. I år spelas cupen 3–8 juli.

Gothia cup 16–22 juli samlar fotbollsspelare från hela världen och är också världens största ungdomsturnering i fotboll. Cupen välkomnar 35 000 deltagare med nästan lika många medresenärer och spelas på planer över hela Göteborg.

Brittiska Coldplay kommer till Ullevi för inte mindre än fyra konserter 8–9, 11–12 juli. Turnén har bland annat hyllats för sitt banbrytande hållbarhetsinitiativ med förnybar energi på nästan alla platser, elcyklar och kinetiska dansgolv som låter fansen hjälpa till att ge energi till showen. Dessutom planteras ett träd för varje såld biljett.

Childhood Match Cup (tidigare Match Cup Marstrand) är en årlig seglingstävling utanför Marstrand norr om Göteborg. Tävlingen är Sveriges största publika seglingsevenemang och hålls i år mellan 4 och 9 juli.

Westcoast Equestrian Week 25–30 juli på Åbytravet i Mölndal utanför Göteborg är en festlig sommarvecka i ridsportens tecken. Upplev tävlingar i både hoppning och dressyr, familjeaktiviteter och festivalkänsla.

Klimatforumet är en del av festivalen Way Out West, 10–12 augusti.

Augusti: festivaler, konserter och nytt evenemangsområde

Även i augusti kan vi återse två favoritartister på Ullevi. 5 augusti kommer Gyllene Tider som i mer än 40 år har lockat lyssnare med sina älskade poplåtar. Månadens pärlband av konserter på arenan avslutas med Laleh 26 augusti. Förra året gjorde hon en bejublad konsert på samma ställe, och alla som missade det då har nu en ny chans!

Det är inte bara Ullevi som bjuder på konserter i augusti. 10–12 augusti intar Way Out West  Slottsskogen, i år med självaste Håkan Hellström som avslutande akt. Way Out West har arrangerats i parken sen 2007, och lockar besökare från hela Sverige och stora delar av resten av världen. Den helt vegetariska festivalen arbetar aktivt med hållbarhet ur alla dimensioner, och klimatforumet Greentopia arrangeras på festivalområdet för andra året i rad 2023.

Den 26:e är det premiär för Skatås som nytt evenemangsområde i Göteborg, då Diggiloo-turnén slår läger på området. Artister på årets turné är bland annat Nike Sellmar, John Lundvik, Daniel Norberg, Liamoo, och Jessica Andersson.

Sävefestivalen 5 augusti bjuder på roliga och gratis familjeaktiviteter som fiskdamm, ansiktsmålning, lotterier och mat. På kvällen sadlar festivalen om och blir en sprakande musikfestival med två scener, food trucks och lokal öl.

Credit: Studiografen/Göteborg & Co

September: jubileumsfinal, bokmässa, marathon och kulturkalas

Göteborgs Jubileumsfinal är det storstilade avslutet på en hel sommar av jubileumsfirande. 31 aug–3 sep myllrar staden av evenemang och festligheter. Dessutom går festtåget Jubileumsparaden genom centrala stan.

Göteborgs kulturkalas 31 aug–3 sep är en hållbar stadsfestival som bjuder på allt från stora folkkära artister till nycirkus, barnteater, nya matupplevelser och möjligheten att själv prova på aktiviteter.

Den 3 september blir världens största halvmaraton dubbelt så lång. Göteborgsvarvet Marathon bjuder in till en unik och historisk löparfest med anledning av Göteborgs 400-årjubileum. Loppet bjuder på fantastiska vyer över Göteborg, bland annat på båda sidor om Göta älv.

Demokratiarenan Frihamnsdagarna 31 aug–2 sep är Göteborgs svar på Almedalen och Järvaveckan – en plats där fler röster får höras. 2023 är framtiden i fokus på dagarna. Lyssna på seminarier, debatter och live-poddar och delta i workshopar och samtal.

Bokmässan 28 september–1 oktober är Nordens största kulturevenemang! Här på Svenska Mässan tar man årligen emot runt 80 000 besök till ett program fyllt av seminarier, samtal och författarträffar– och inte minst en mässa full av litteratur för alla åldrar och intressen.

Jill Johnson inleder 21 september showhösten på Draken Live. I Simply the best blir det en musikalisk resa – både till Jills älskade country-musik, men även till andra genrer.

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Oktober: Halloween, höstlov och Darin

Ingen höst utan Halloween på Liseberg! Sedan starten 2015 har säsongen, med en härlig mix av kalla kårar och pirr i magen, blivit enormt populär bland både stora och små. Kom till Göteborg i månadsskiftet oktober/november och njut av en spöklikt pyntad park, skrämmande skräckhus och hisnande åkturer. Vetenskapscentret Universeum bjuder också in till rysliga aktiviteter och fasansfulla upptäckter under hösten.

Oktober bjuder, förutom höstmys, också på musik. Darin gör 6 oktober en stor arenakonsert på Scandinavium med sina dansvänliga låtar och Så mycket bättre-tolkningar.

Credit: Bildbyrån – Joel Marklund

November-december: världsmästerskap x 2 och jul i hela staden

I november varje år inleds julfirandet i Göteborg med mängder av stämningsfulla aktiviteter: Sveriges största julmarknad Jul på Liseberg, traditionsenliga Luciatåg, dignande julbord, skimrande juleljus, julshopping och julkonserter för alla smaker. Håll utkik här på goteborg.com när det närmar sig!

29 nov–17 dec spelas VM i handboll för damer. Svenska landslaget spelar sitt gruppspel och huvudrunda i Göteborg med matcher mellan den 1–11 december.

2023 avslutas med framtidens ishockey. Under jullovet 2023/2024 spelas Junior-VM i ishockey för herrar i Göteborg. Räkna med en stor hockeyfest i stan när morgondagen stjärnor möts för att kämpa upp om guldet!