Hur skulle du beskriva upplevelsen när man kommer hit? 

– Jag skulle säga att det är varmt och välkomnande, här finns någonting för alla smaker. Vi får ofta höra att Stora Teatern är härlig just för att man kommer så nära publiken. Det är en intim och omslutande salong.

Berätta om er verksamhet!

– Det är en gästspelsscen vilket gör att vi inte har en fast ensemble och inte heller producerar något eget. Vi både hyr ut och bjuder in olika föreställningar och musiker. Det skapar en otrolig variation i programmet som är ganska unik. Vi har inte heller endast en konstnärlig ledare, utan vi är några producenter som lägger ett program tillsammans utifrån vissa förutsättningar. Exempelvis så vet vi att vi vill ha ett visst antal dansföreställningar per år, ett visst antal teaterföreställningar och så har vi en särskild profil som cirkusscen i Sverige.

Kristallkrona i taket på Stora Teatern.
Stora Teaterns pampiga inredning sätter stämningen. Credit: Jonas Larsson

Berätta mer om er cirkusinriktning!

– När kulturförvaltningen startade verksamheten 2011 så fanns det ingen etablerad cirkusscen i Göteborg, knappt i hela Sverige. Då tog vi i ledningen ett gemensamt beslut där vi sa “låt oss satsa på cirkus”. Idag har Stora Teatern verkligen lyckats etablera sig och blivit den scen i Sverige som presenterar flest antal cirkusföreställningar per år, och som har den största publiken. Det är jätteroligt. Särskilt eftersom vi når en väldigt bred målgrupp. Både barnfamiljer och pensionärspar är intresserade av att se samma föreställning. Jag tror att det kan bero på att det ofta är många olika element i en cirkusföreställning. Som musik, performance och kanske ett angeläget budskap. Allt det presenteras i en akrobatisk inramning, vilket blir väldigt effektfullt.  

Plakett som firar Stora Teaterns fyrahundraårsjubileum.
Stora Teatern har blivit en etablerad cirkusscen i Sverige. Credit: Jonas Larsson

Hur kan den perfekta kvällen se ut?

– Det kan verkligen vara en magisk stämning här. En perfekt kväll så är det gärna slutsålt och ett härligt sorl i kristall-foajén där man kan ta ett glas i väntan på att föreställningen ska börja. Jag själv gillar väldigt mycket de föreställningar där det finns en tydlig publik-kontakt i och med att intimiteten vi har i salongen verkligen bjuder in till det. Ibland när jag själv står och presenterar så känns det som att jag faktiskt står och tittar på alla 603 personer som sitter i det rummet. Det gör jag ju inte, men de känns så nära mig. Det är på något sätt som att vi bjuder in människor till stadens vardagsrum. 

– Även om cirkus är en av våra inriktningar så har vi en otrolig variation i vilka föreställningar man kan se här. Under en vecka så kan vi ha 7 olika arrangemang där vi hela tiden riktar in oss till olika målgrupper.

Kvinna står framför röda stolar på Stora Teatern.
Intimiteten i salongen bjuder in till en tydlig publik-kontakt, säger Pernilla Appelqvist. Credit: Jonas Larsson

Vad är det speciella med scenerna i Göteborg?

– Det finns en sådan blandning av scener och vad som presenteras här. Det känns som att det inte riktigt går att jämföra med andra städer. När jag exempelvis tänker på de scener som tas upp i denna guiden, så blir jag jättenyfiken för jag tror att alla har så olika ingång. Men jag tror också att vi kompletterar varandra väldigt bra. Alla scener verkar ju för att vi tillsammans ska kunna presentera riktigt bra kultur. Det finns en omsorg om att kulturlivet ska vara rikt och levande, vilket faktiskt kanske märks lite extra nu under och efter pandemin.

Dörr med text "Parkett - Höger" på Stora Teatern.
De olika scenerna i Göteborg kompletterar varandra bra, säger Pernilla Appelqvist. Credit: Jonas Larsson

Läs mer om kommande föreställningar och konserter

Läs mer om Stora Teatern och kommande föreställningar och konserter genom länken nedan.