Strosa runt i Gunnebos vackra trädgårdar och njut av hållbar lunch och fika. Credit: Happy Visuals

Gunnebo slott och trädgårdar – unika 1700-talsmiljöer

Bara en kvart från Göteborg ligger Gunnebo slott och trädgårdar – ett utmärkt val om du vill strosa omkring i genuin 1700-talsmiljö, gå en guidad tur och njuta av ekologisk mat och fika i restaurangen. Perfekt för en dagsutflykt!

Kliv in i 1800-talets finrum på Nääs slott. Credit: Maria Kopp

Floda & Nääs – bruksmiljöer för alla sinnen

Floda och Nääs är ett spännande område för alla sinnen, där innovativ mat möter välbevarad historia. Kom ner i puls och känn lugnet, endast en halvtimme från Göteborg.

Välj bland ett trettiotal kaféer i fikahuvudstaden Alingsås. Credit: Tina Stafrén

Alingsås – den pittoreska kaféstaden

Endast en halvtimme från Göteborg ligger Alingsås – den mysiga småstaden med mycket att göra för hela familjen. Här duggar kaféerna tätt bland innergårdar, shoppingstråk och vackra parkmiljöer.

Känn historiens vingslag vid Carlstens fästning i Marstrand. Credit: Per Pixel Petersson

Marstrand – Sveriges seglingshuvudstad

Längst ut i väster, där skärgården slutar och havet tar vid, ligger Marstrand. Seglar- och badsamhället med mysiga kvarter och bilfria gator. Upptäck öns fina natur, salta bad och spännande historia.

Testa bouldering, baka Hönökaka eller bara njut av havsutsikten på Hönö. Credit: Peter Kvarnström

Hönö – en pärla på Västkusten

Hönö är en riktig västkustpärla – en perfekt plats att tillbringa en heldag på. Här finns klippor, fiskebåtar, sjöbodar, mysiga matställen, butiker och underbar natur. En ö full av liv året om och som bjuder på flera magiska smultronställen.

Skärgårdsfärja på vattnet
Till Styrsö och Vrångö tar du dig lätt med färjorna från Saltholmen. Credit: Emil Fagander

Styrsö & Vrångö – stadsnära skärgårdsidyller

Det tar inte mer än 30 minuter att ta sig från centrala Göteborg ut till skärgårdspärlan Styrsö. Ön är ett hållbart turistmål, dels då du kan resa hit kollektivt med regionaltrafiken samtidigt som öns restauranger och kaféer till stor del serverar det som odlas på ön.

På Vrångö hittar du vacker natur, klassisk skärgårdsbebyggelse och flera fina badstränder. En härlig ö att besöka såväl sommar- som vintertid.