Trafikinformation

För aktuell information om evenemang, vägarbeten och annat som kan påverka trafik och resvägar, se Trafikgoteborg.se och Trafiken.nu. De har även nyhetsbrev som man kan prenumerera på för kontinuerlig information, en Facebook-sida samt en app som finns att ladda ner till Android och iPhone.

Bagageförvaring

På Centralstationen och i köpcentret Nordstan, bredvid stationen, finns förvaringsboxar där du kan lämna bagage. Se respektive hemsida för aktuella öppettider och priser.

Biljetter

I Göteborg ingår alltid spårvagn, buss och båt oavsett vilken biljett eller vilket kollektivtrafikkort du reser med. Du kan köpa alla typer av biljetter och kort på Västtrafiks försäljningsställen, som känns igen på sina blå flaggor och fasaddekaler, eller via appen To Go.

Mer information om turist- och besökskort på vasttrafik.se.

Enkelbiljett

En enkelbiljett kostar från 35 kronor och du köper den lättast på något Västtrafiks försäljningsställen eller via Västtrafiks app To-Go.

Om du vill köpa din biljett ombord gäller följande:

  • På spårvagnen kan du köpa din biljett ombord med kort från biljettautomaten.
  • På stadsbussarna kan du inte köpa biljetter ombord. Du måste alltså förköpa din biljett.
  • På skärgårdsbåtarna i södra skärgården (båtar från Saltholmen och Stenpiren) betalar du kontant till däcksman eller med kort.
  • På älvbåtarna kan du betala till däcksman. Dock endast med kort, inte kontant.

Mer information om enkelbiljetter på vasttrafik.se.

Appar och tjänster

Västtrafik To Go

Västtrafik To Go gör det lätt att köpa biljetter direkt i din smartphone. Här kan du köpa enkelbiljetter, periodbiljetter och dygngsbiljetter och resa i hela Västra Götaland. För mer information, se vasttrafik.se.

Appen är gratis och finns för Android och iPhone.

Reseplaneraren

Med Reseplaneraren kan du enkelt kolla upp rutter, avgångar och tidtabeller för spårvagn, buss, båt och tåg.
Reseplaneraren som webbversion på vasttrafik.se

Cykelstaden

Appen Cykelstaden är laddad med en rad olika bra funktioner för dig som cyklar i och omkring Göteborg. Bland annat kan du se serviceställen, pumpstationer och cykelparkeringar. Därtill inkluderar appen även en cykelreseplanerare som hjälper dig att cykla från a till b längs cykelvänliga rutter.

Cykelstaden till iOS (iPhone)
Cykelstaden till Android
Cykelreseplaneraren som webbversion på trafiken.nu

Parkering Göteborg

Appen Parkering Göteborg kan användas på de besöksparkeringar som är markerade med Göteborg Stads parkeringsbolag. Med Parkering Göteborg kan du betala din parkering via mobilen, hitta parkering samt starta och avsluta din parkering.

Appen är gratis och finns för Android och Iphone.

Kartor

Buss- och spårvagnskartor hittar du på Västtrafiks hemsida.

Båtar och färjor

Det finns två linjer som tar dig över och längs med älven. Båtar till skärgårdens södra bilfria öar avgår från Saltholmen och Stenpiren, medan bil- och personfärjor till skärgårdens norra öar avgår från Lilla Varholmen på Hisingen.

– Tvärs över älven går personfärjan Älvsnabbare, mellan hållplatserna Stenpiren och Lindholmspiren. Du behöver ingen biljett då färjan är gratis.
– Längs med älven går personfärjan Älvsnabben, från hållplatsen Lilla Bommen till Klippan via Stenpiren, Lindholmspiren, Slottsberget och Eriksberg. Färjan går under samma biljett som gäller för spårvagn och buss.
– Från Saltholmen och Stenpiren går flera båtar till de södra skärgårdsöarna och samma biljett gäller som för spårvagn och buss, på samtliga båtar.
– Från Lilla Varholmen går bil- och personfärjor till de norra skärgårdsöarna. De är gratis, så du behöver ingen biljett.

Cykel

Med systemet Styr & Ställ kan du låna och hyra cykel i Göteborg.

Elektrisk sparkcykel

Med appen Voi kan du lokalisera och hyra elektriska sparkcyklar runt om i Göteborg. Startavgiften är 10 kronor och sedan kostar det 3 kronor per minut. När du hittat en sparkcykel låser du upp den genom att scanna cykelns QR-kod och kan då sparka igång den. Det finns reglage för gas och broms på styret. Tänk på att hålla dig till cykelbanor och använd hjälm.

Numera finns det även flera liknande tjänster att använda runt om i staden såsom:

Taxi

För dig som vill ta dig runt i Göteborg med taxi finns det gott om alternativ. Du kan ringa och boka din taxi, vinka in en ledig bil på stan eller ta dig till ett taxistopp. Alla godkända taxibilar har gula registreringsskyltar. Nedan finns länkar till några taxibolag.

Tänk på att det råder fri prissättning i Sverige vilket gör att priserna kan variera kraftigt. Det är ditt ansvar att kontrollera priserna innan du stiger in i bilen, och det kan du göra på de gula dekaler som oftast sitter på bakdörrarnas rutor.  

De flesta taxibilars jämförpris ligger mellan 290–390 kr. Priset baseras på en så kallad typresa på 10 kilometer som tar 15 minuter. I den ingår grundavgiften. Hör alltid med taxichauffören innan din resa.

Läs mer: Taxi KurirTaxi GöteborgMinitaxi

Bil och parkering

Ladda elbil

Publika laddpunkter, laddstationer och laddstolpar presenteras på Göteborg Energis karta. Information finns även på karttjänsterna Eniro (klicka “sök” när du kommer till eniro.se och se till att det står “laddstolpar” i sökfältet) och Uppladdning.nu.

Biluthyrning

Om du behöver hyra en bil under din vistelse i Göteborg finns det många olika biluthyrningsfirmor att välja mellan. Nedan är ett urval av centralt belägna biluthyrare.

Parkering

I Göteborg är alla parkeringsautomater vid gatuparkering märkta med ordet TAXA följt av siffra 1–7, 22 alternativt A.
Läs mer om detta på Göteborg Stads hemsida.

I och kring Göteborg hittar du flera parkeringshus och andra avgiftsbelagda parkeringsplatser. Oavsett om du parkerar i ett parkeringshus, på en gatuparkering eller annan avgiftsbelagd parkering kan du alltid betala med kort, vissa automater tar även 10-, 5- och 1-kronorsmynt.

Läs mer om parkering i Göteborg på goteborg.se.

Läs även mer på Parkering Göteborg.

Från sommaren 2019 finns en ny husvagn- och husbilsparkering vid Medicinaregatan. Ytan har 16 platser och är ingen campingplats, utan en yta för besökare att parkera på när de besöker staden. Läs mer här.

Trängselskatt

Göteborg tillämpar trängselskatt på såväl svensk- som utlandsregistrerade fordon.

Trängselskatten tillämpas när du kör in, ut och genom Göteborg och gäller måndag–fredag mellan klockan 06.00–18.29. Du betalar alltså inte trängselskatt på lördagar, helgdagar, dag före helgdag eller under juli månad. Debiteringen av trängselskatt sköts automatiskt och kommer på faktura.

Läs mer om trängselskatt i Göteborg på transportstyrelsen.se.