Kollektivtrafik

I Göteborg ingår alltid spårvagn, buss och båt oavsett vilken biljett eller vilket kollektivtrafikkort du reser med. Du kan köpa alla typer av biljetter och kort på Västtrafiks ombud, som känns igen på sina blå flaggor och fasaddekaler, eller via appen Västtrafik To Go.

Enkelbiljett

En enkelbiljett för vuxen kostar från 36 kronor och du köper den lättast via Västtrafiks app To-Go. Observera att du behöver ha köpt din biljett innan resan påbörjas.

Om du vill köpa din biljett ombord gäller följande:

  • Du kan köpa biljett med ditt betalkort i zon A: Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö. “Blippa” ditt kort för kortläsarna ombord för att köpa din biljett. Läs mer på vasttrafik.se.
  • På skärgårdsbåtarna i södra skärgården kan du betala ombord med kort. Läs mer på styrsobolaget.se.
  • På älvbåtarna kan du betala till däcksman. Dock endast med kort, inte kontant.

Mer information om att köpa biljetter ombord på vasttrafik.se.

Dygnsbiljett

Västtrafik erbjuder 1- och 3-dygnsbiljetter som passar för dig som är besökare eller vill resa mycket under kort tid. Dygnsbiljetten kostar från 115 kr (2024) och köps i appen To-Go. Läs mer om olika dygnsbiljetter på vasttrafik.se.

Sommarbiljett

Ska du stanna lite längre i Göteborg och vill utforska regionen runtomkring, kan Västtrafiks sommarbiljett passa. Med den tar du dig runt på sommarutflykter i hela Västra Götalands län och Kungsbacka kommun under 30 dagar. Läs mer om sommarbiljetten på vasttrafik.se

Ett tips är att du som vuxen kan ta med upp till tre personer under 20 år gratis på din dygns- eller sommarbiljett. Läs mer om res-4-betala-för-1 på vasttrafik.se

Längs med Göta älv går personfärjan Älvsnabben, från hållplatsen Lilla Bommen till Klippan via Stenpiren, Lindholmspiren, Slottsberget och Eriksberg. Färjan går under samma biljett som gäller för spårvagn och buss. Credit: Beatrice Törnros

Båtar och färjor

Det finns (från 6 maj 2024) tre linjer som tar dig över och längs med älven:

  • Älvsnabben, linje 285, kör via hållplatserna Lilla Bommens hamn (ej under sommartrafik) – Stenpiren – Lindholmspiren – Slottberget – Eriksbergs färjeläge – Klippans Färjeläge och tillbaka. Se aktuell tidtabell för Älvsnabben.
  • Älvsnabbare, linje 286, kör mellan hållplatserna Stenpiren och Lindholmspiren. Älvsnabbare är gratis att åka med. Se aktuell tidtabell för Älvsnabbare.
  • Från 6 maj 2024 kör den nya linjen 287 mellan hållplatserna Stenpiren och det nya färjeläget Lundbystrand på Hisingen. Se aktuell tidtabell för linje 287.

Personbåtar till skärgårdens södra bilfria öar avgår från Saltholmen. Samma biljett gäller som för spårvagn och buss, på samtliga båtar.Från Lilla Varholmen går bil- och personfärjor till de norra skärgårdsöarna. De är gratis, så du behöver ingen biljett.

Lånecyklar av Styr och ställ finns i Göteborg och Mölndal. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Cykel

Vill du upptäcka Göteborg från cykelsadel, har vi samlat några av Göteborgs cykeluthyrare i den här guiden. Med systemet Styr & Ställ kan du låna och hyra cykel i Göteborg och Mölndal. För att hyra behöver du registrera dig i appen Nextbike.

Bil och parkering

Trafikinformation

För aktuell information om evenemang, vägarbeten och annat som kan påverka trafik och resvägar, se Trafiken.nu. De har även nyhetsbrev som man kan prenumerera på för kontinuerlig information, samt en app som finns att ladda ner till iPhone och Android.

Ladda elbil

Parkering Göteborg har många besöksparkeringar där du kan ladda din elbil. Enklaste sättet att hitta laddplatser är i appen Parkering Göteborg (finns för iPhone och Android). I appen är parkeringar med elladdning utmärkta med en grön uttagsikon på nålen i kartan. Du laddar genom att välja “jag ska ladda” i parkeringskortet i appen, där du betalar för både parkering och laddning av din bil.

Förutom Parkering Göteborgs laddare har flera andra aktörer satt upp publika laddstolpar. På bland annat karttjänsten Chargefinder kan du se alla registrerade publika laddplatser i Göteborg. Hotell som erbjuder laddmöjligheter för sina gäster informerar om detta på sin hemsida.

Biluthyrning

Om du behöver hyra en bil under din vistelse i Göteborg finns det många olika biluthyrningsfirmor att välja mellan. Nedan är ett urval av centralt belägna biluthyrare.

Parkering

I Göteborg är alla parkeringsautomater vid gatuparkering märkta med ordet TAXA följt av siffra 1–7, 22 alternativt A. Läs mer om detta på Göteborg Stads hemsida.

I och kring Göteborg hittar du flera parkeringshus och andra avgiftsbelagda parkeringsplatser. Oavsett om du parkerar i ett parkeringshus, på en gatuparkering eller annan avgiftsbelagd parkering kan du alltid betala med kort, vissa automater tar även 10-, 5- och 1-kronorsmynt.

Läs mer om parkering i Göteborg på goteborg.se.

Läs även mer på Parkering Göteborg.

Trängselskatt

Göteborg tillämpar trängselskatt på såväl svensk- som utlandsregistrerade fordon.

Trängselskatten tillämpas när du kör in, ut och genom Göteborg och gäller måndag–fredag mellan klockan 06.00–18.29. Du betalar alltså inte trängselskatt på lördagar, helgdagar, dag före helgdag eller under juli månad. Debiteringen av trängselskatt sköts automatiskt och kommer på faktura.

Läs mer om trängselskatt i Göteborg på transportstyrelsen.se.

Elektriska cyklar- och sparkcyklar

Det finns både elektriska cyklar och flera olika elektriska sparkcyklar att hyra runt om i Göteborg, . När du hittat en sparkcykel låser du upp den genom att scanna cykelns QR-kod och kan då sparka igång den. Det finns reglage för gas och broms på styret.

Tänk på att:
– hålla dig till cykelbanor (det är inte tillåtet att köra en elsparkcykel på en trottoar eller gångbana),
– endast färdas en person åt gången (det är inte tillåtet att skjutsa någon på en elsparkcykel),
– använda hjälm (ett krav om du är under 15 år).
– om elsparkcykeln går snabbare än 20 km/tim klassas den inte längre som en cykel och får då endast köras inom ett inhägnat område.

Läs mer på transportstyrelsen.se om vad som gäller för elektriska sparkcyklar.

Taxi

För dig som vill ta dig runt i Göteborg med taxi finns det gott om alternativ. Du kan ringa och boka din taxi, vinka in en ledig bil på stan eller ta dig till ett taxistopp. Alla godkända taxibilar har gula registreringsskyltar. Nedan finns länkar till några taxibolag.

Tänk på att det råder fri prissättning i Sverige vilket gör att priserna kan variera kraftigt. Det är ditt ansvar att kontrollera priserna innan du stiger in i bilen, och det kan du göra på de gula dekaler som oftast sitter på bakdörrarnas rutor.  

De flesta taxibilars jämförpris ligger mellan 290–390 kr. Priset baseras på en så kallad typresa på 10 kilometer som tar 15 minuter. I den ingår grundavgiften. Hör alltid med taxichauffören innan din resa.

Läs mer: Taxi KurirTaxi GöteborgMinitaxi

Bagageförvaring

På Centralstationen och i köpcentret Nordstan, bredvid stationen, finns förvaringsboxar där du kan lämna bagage. Se respektive hemsida för aktuella öppettider och priser.

Appar och tjänster

Västtrafik To Go

Västtrafik To Go gör det lätt att köpa biljetter direkt i din smartphone. Här kan du köpa enkelbiljetter, periodbiljetter och dygngsbiljetter och resa i hela Västra Götaland. För mer information, se vasttrafik.se.

Appen är gratis och finns för Android och iPhone.

Parkering Göteborg

Appen Parkering Göteborg kan användas på de besöksparkeringar som är markerade med Göteborg Stads parkeringsbolag. Med Parkering Göteborg kan du betala din parkering via mobilen, hitta parkering samt starta och avsluta din parkering.

Appen är gratis och finns för Android och Iphone.