Tåg

SJ, Öresundstågen, MTRX, Västtrafik, Tågab och Vy tåg (tidigare NSB/Tågkompaniet) trafikerar Göteborgs centralstation med goda kommunikationer från Sveriges alla hörn, men också Oslo och Köpenhamn. Restiden med tåg från Oslo är strax under 4 timmar, Köpenhamn från cirka 3,5 timmar och Stockholm från cirka 3 timmar.

sj.se – tåg med SJ, Öresundståget, Tågab med flera

mtrx.travel – tåg med MTRX

oresundstag.se – Öresundstågen

vasttrafik.se – Västtrafiks tåg Västtågen (pendeltåg till och från Göteborg)

vy.se – Vy tåg

Buss

I anslutning till centralstationen ligger Nils Ericssonterminalen där långfärds- och expressbussar som Flixbus, Vy bus4you kopplar samman Göteborg med andra större och mindre städer. Från både Oslo och Malmö tar det cirka 3,5 timmar, Stockholm 6,5 timmar och Köpenhamn 5 timmar till Göteborg. Terminalen trafikeras också av Västtrafiks bussar för resor i närområdet.

Bil

Europavägarna E6, E20 och E45 går igenom Göteborg, vilket gör det smidigt att ta sig hit med egen bil.

Trafikinformation och parkering

För uppdaterad information om evenemang, vägarbeten och annat som kan påverka trafik och resvägar, se trafiken.nu/goteborg (finns även som app för iPhone och  Android). Här hittar du även information om var det finns parkeringsplatser. Det finns gott om parkeringar i Göteborg – både i P-hus och längs gatorna.

Ladda elbil i Göteborg

Parkering Göteborg har många besöksparkeringar där du kan ladda din elbil. Enklaste sättet att hitta laddplatser är i appen Parkering Göteborg (finns för iPhone och Android). I appen är parkeringar med elladdning utmärkta med en grön uttagsikon på nålen i kartan. Du laddar genom att välja “jag ska ladda” i parkeringskortet i appen, där du betalar för både parkering och laddning av din bil.

Förutom Parkering Göteborgs laddare har flera andra aktörer satt upp publika laddstolpar. På karttjänsterna Göteborg Energi laddkarta kan du se alla registrerade publika laddplatser i Göteborg. Hotell som erbjuder laddmöjligheter för sina gäster informerar om detta på sin hemsida.

Trängselskatt

Centrala Göteborg tillämpar trängselskatt för alla bilar på vardagar och bilägaren debiteras automatiskt av Transportstyrelsen. Se transportstyrelsen.se för information om belopp, tider och betalstationer i Göteborg.

Flyg

Landvetter (GOT) ligger cirka 2 mil sydost om centrum och trafikeras av både inrikes- och utrikesflyg.

Att ta sig till centrum från flygplatsen

Du tar dig till och från flygplatsen Landvetter med Vy flygbussarna och restiden varierar mellan 25 och 30 minuter. Bussarna avgår utanför terminalen och slutstation är Nils Ericssonterminalen (vid Göteborgs centralstation) i Göteborg. Det går också att åka taxi ifrån, eller hyra bil direkt på flygplatsen. 

Credit: Kjell Holmner

Färja och kryssning

Stena Line trafikerar färjelinjerna från Göteborg till Fredrikshamn och Kiel. Danmarksterminalen ligger närmare centrum, vid Masthuggstorget, medan Tysklandsterminalen är belägen längre ut vid Klippan.

 Mer information om färjeförbindelser hos Stena Line.

Många större kryssningsfartyg gör också stopp i Göteborg och det finns tre dedikerade kajer, en i den inre hamnen och två i den yttre utanför Älvsborgsbron. Amerikakajen ligger i den inre hamnen har en anrik historia kopplad till 1900-talets amerikabåtar. Transferbussar och turistinformation tillhandahålls vid kajerna.

När du kommer med egen båt

Besökare som kommer i fritidsbåt kan välja mellan två gästhamnar – en centralt belägen vid Göteborgsoperan i Lilla Bommens hamn och en i Långedrag vid inloppet till Göteborgs hamn. Den sistnämnda har nära till öarna i södra skärgården, men centrum är ändå bara en spårvagnsresa bort. I skärgården och längs hela västkusten finns gott om gästhamnar att välja bland.