Skärgårdens norra öar

De tio bebodda öarna i Göteborgs skärgårds norra del når du med bil, buss eller cykel via väg 155 i riktning mot Hisingen/Öckerö till Lilla Varholmens färjeläge. Under vissa perioder går det även att ta färjan Kungsö från Stenpiren till Hönö Klåva.

Buss

Buss Röd Express från Centralstationen går till färjeläget Lilla Varholmen. Den avgiftsfria vägfärjan tar dig över till Hönö färjeläge. Därifrån går buss 1 till Öckerö och Hälsö. Med buss 2 åker du vidare på Hönö och till Fotö.

Buss 290 från Järntorget tar dig hela vägen med färjan över till Hönö färjeläge och sedan vidare till Öckerö och Hälsö.

På Björkö tar du dig runt med buss 294. 

Se Västtrafiks reseplanerare för att planera din resa.

Färja från Lilla Varholmen och vidare

Från Lilla Varholmen går två alternativa vägfärjor, båda avgiftsfria.

Färjan från Lilla Varholmen till Hönö färjeläge tar 12 minuter. Från Hönö tar du dig även till Fotö, Öckerö och Hälsö som är sammanlänkade med broar. Från Hälsö kan man sedan ta färja från Burö färjeläge vidare till öarna Rörö, Hyppeln och Källö-Knippla.

Färjan från Lilla Varholmen till Björkö (Grönevik färjeläge) tar 6 minuter. Från Björkö tar du dig vidare med personfärjan från Framnäs färjeläge till de bilfria öarna Kalvsund och Grötö.

Cykel

Vill du cykla på öarna är det fina cykelvägar ända från Göteborgs centrum ut till Lilla Varholmen. Du kan sedan ta med din cykel på den avgiftsfria vägfärjan. Vill du hyra cykel på plats finns Paolos Cykel på Hönö. Ring gärna innan och förboka din cykel.

Skärgårdens södra öar

De södra öarna är bilfria och du når dem enkelt året runt med Styrsöbolagets båtar från Saltholmens färjeterminal eller Stenpiren i city. Mer information om båtlinjer och turer hittar du på Styrsöbolagets hemsida.

Styrsöbolagets båtar ingår i den normala kollektivtrafiken, så samma biljett gäller för såväl båt som buss och spårvagn. Läs mer om biljetter och hur du köper dem hos Västtrafik. Ett tips för besökare är exempelvis de olika dygnsbiljetter som erbjuds.

Notera att cykel endast får medtas på båtarna i mån av plats.

Båt från Stenpiren i city

Färjorna från Stenpirens resecentrum till de södra öarna i skärgården går numera året runt. Hela turen Stenpiren–Styrsö–Donsö–Vrångö tar cirka 1 timme och 35 minuter med båtlinje 281 och 282 och är ett smidigt alternativ till att ta spårvagn/buss till Saltholmen och där byta till båt. Observera att båten från Stenpiren endast har en avgång på morgonen och en på kvällen, måndag till fredag. Inga avgångar på lördagar och söndagar.

Båt från Saltholmen

Från centrala Göteborg tar du dig till Saltholmen med:

  • Spårvagn 11 (och 9 under sommaren) – restid cirka 35 minuter
  • Buss 114 Ö-snabben – restid cirka 25 minuter

Se Västtrafiks reseplanerare för att planera din resa.

Och från Saltholmen tar du dig vidare ut i södra skärgården med båtlinjerna:

  • 281 (Saltholmen-Vrångö)
  • 282 (Saltholmen-Brännö Husvik)
  • 283 (Saltholmen-Brännö Rödsten)

Se Styrsöbolagets tidtabeller för att planera din resa.

Båtarna från Saltholmen avgår som regel en gång i timmen till de större öarna (Asperö, Brännö, Köpstadsö, Styrsö, Donsö och Vrångö). Under högsäsong går båtarna lite tätare och kör även sommartrafik till Knarrholmen och Stora Förö.

Parkering

Alla öarna i södra skärgården är bilfria och i första hand är det smidigast att åka kollektivt eller cykla till Saltholmen.

Om du tar bilen, finns det tre områden där du kan parkera i närheten av färjan: Talattagatan och Vikebacken i Långedrag, samt sommartid på Hinsholmskilen. På Saltholmen finns endast parkering för rörelsehindrade. Från Långedrag och Hinsholmen kan du ta spårvagnen sista biten fram till Saltholmen. Samma biljett gäller på spårvagnen som på färjan ut i södra skärgården.

Använd gärna appen Parkering Göteborg för att se om det finns några lediga platser. Det finns även realtidsskyltar på plats som talar om hur många, om några, lediga platser det finns.

Ladda ner appen Parkering Göteborg för Iphone eller Android.

Du kan även läsa mer på Parkeringgoteborg.se.

Cykel

Vill du cykla på de södra öarna, går det bra att ta med cykel på färjan i mån av plats. Vill du hyra en cykel har Styr och Ställ en cykelstation på Saltholmen under sommaren från och med 1 juni. Du kan cykla från centrum till Saltholmen.

Fika på färjan

Reser du med någon av färjorna Silvertärnan, Vesta och Ylva har du möjlighet att fika på vägen ut till öarna. Silvertärnan, Vesta och Ylva trafikerar linjerna 281, 282 och 283. I tidtabellerna ser du vilka turer som har servering.

Kaféerna ombord serverar varma och kalla drycker, smörgåsar, bullar och kakor samt glass och godis. De har öppet 7 dagar i veckan från tidig morgon till eftermiddag/kväll och du betalar med Swish eller med bankkort. 

Vinga i yttre skärgården

I Göteborgs yttre skärgård ligger ön Vinga med sin kända fyr och fantastiska bad. Ön är väl värd en dagsutflykt med ingår inte i den vanliga kollektivtrafiken. Hit tar du dig i stället exempelvis med Hönö Tourist & Fishing, Kastor Båtturer eller Marine Events, som samtliga avgår från Hönö i Göteborgs norra skärgård, eller Strömma vars sommarturer till Vinga avgår från Lilla Bommen i centrala Göteborg.

Planera din resa hos Västtrafik

Besök Västtrafiks webbplats för aktuella tidtabeller och pris för din resa. Reseplaneraren är ett bra verktyg även för Göteborgs skärgård. Du kan köpa biljetter hos Västtrafiks återförsäljare eller via Västtrafiks app ToGo. I appen finns även reseplaneraren och du betalar din biljett med VISA eller Mastercard, alternativt med Swish.

Allt lättare att ta sig till skärgården

År 2021 fyllde Göteborg 400 år och runt om i staden pågår ett antal jubileumssatsningar som, utifrån göteborgarnas idéer, ska göra Göteborg ännu bättre. Jubileumssatsningen Tillgänglig skärgård bidrar till ökade kommunikationer och tillgänglighet mellan den centrala staden och öarna. Läs mer om Göteborg 400 år och jubileumssatsningen här.