Spike Brewery ligger i Slakthusområdet i Gamlestaden. Credit: Jonas Larsson

Spike Brewery

Spike Brewery ligger i slakthusområdet i Gamlestaden Deras tap room är ett paradis för ölnörden. Njut av riktigt färsk öl och vedugnsbakad pizza när de öppnar upp bryggeridörrarna varje lördag. Har du hund? Inga problem, här finns plats även för våra fyrbenta vänner.

Beerbliotek

På Beerbliotek i Sandarna huserar öl och bryggare från när och fjärran. Bryggeriet som drivs av sex vänner från olika delar av världen brygger öl efter den enkla filosofin att ta fram nya öl som de själva vill dricka, och idag har det utvecklats till ett helt bibliotek av öl. Nyfiken? Besök deras tap room som har öppet fredagar och lördagar. Här finns alltid tio olika öl att välja mellan, du kan ta med egen mat (!) och hund. Håll också utkik på Facebook för ett och annat evenemang –  exempelvis tap room-konserter.

Vega bryggeri

Granne med Gotenius varv på Ringön ligger Vega bryggeri. Här satsas det hårt för att brygga riktigt bra öl, och de går gärna det extra steget för att komma just dit. Besök för ett smakprov eller två och snacka öl med kunniga bryggare och likasinnade. För allmänheten är deras tap room öppet under utvalda fredagar och då brukar också en foodtruck finnas på plats. Har du hört talas om öl-yoga? Inte? Följ Vega på Facebook för nästa evenemang.

Två feta grisar ligger på Ringön på Hisingen.

Två feta grisar

Två feta grisar brygger svingod öl om man frågar bryggarna själva. Namnet kommer från två glada grisar som bökade runt i en hage intill bryggeriets första källarlokal. Idag ligger bryggeriet på Ringön och här välkomnar man besökare för lunch onsdag till fredag samt torsdag till lördag för kvällsservering.

Odd Island Brewing

Odd Island Brewing kickstartade sin bryggeriverksamhet år 2016 när Daniel Svensson och Peter Iwers båda hade lämnat turnélivet och In Flames bakom sig för att brygga öl på heltid. Det började smått men skalades snabbt upp, och bryggeriet fick flytta till större lokaler i början av 2019. Deras sprillans nya tap room håller numera öppet varje helg, fredagar klockan 15–19 och lördagar klockan 14–19.

Majornas bryggeri

Majornas bryggeri är ett småskaligt hantverksbryggeri med en stor passion för öl och ölkultur. På Karl Johansgatan 88, intill Chapmans torg, kan du njuta av hantverksöl från deras eget och andra lokala bryggerier, tillsammans med vällagade vegetariska rätter. De ordnar även ölprovningar och bryggerivisningar där du får lära dig mer om öltillverkning.

Poppels i Jonsered är döpt efter Göteborgs 1600-talsbryggare Johan Casparsson Poppelman.

Poppels bryggeri

Är Poppels ett av de mest kända bland Göteborgsbryggerierna? Kanske. De växer så det knakar i vilket fall och har sina lokaler i Jonsereds anrika fabriksmiljö. Tolv minuter med tåg från centralstationen tar dig till deras tap room och restaurang i Jonsered, en baggis om man vet hur gott den där välförtjänta after work-ölen smakar. Stannar du hellre i Göteborg kan du även besöka Poppels Citybryggeris gigantiska ölpub och restaurang, med plats för 170 sittande gäster, på Vikingsgatan 1 alldeles nedanför Hisingsbron.

Sad Robot Brewing

Sad Robot är ett mikrobryggeri i ordets rätta mening, och de brygger en spännande blandning av öl (för en post-apokalyptisk framtid, sägs det). Kliv in i bryggeriet och beställ en dystopisk öl och en bit mat från baren som ligger mitt bland jästankar och bryggverk. Bryggeribaren håller öppet varje fredag, och sista helgen varje månad är det öppet både fredag och lördag. Hunden får man gärna också ta med.

Beerium

Ta pendeln tio minuter norrut och utforska Surtes nya stolthet – bryggeriet Beerium som huserar i kraftstationen till ett nedlagt glasbruk (därav epitetet “kraftölsbryggeri”). Deras bryggeribar håller öppet mellan februari och november sista lördagen i varje månad, och du kan även boka in en privat aw eller ölprovning. Hyperlokal är ledordet för gänget bakom Beerium, och förutom på restauranger och barer i Storgöteborg finns deras öl på Systembolaget i Nödinge, nästa pendeltågsstation.

En Aleigen

Även En Aleigens tap room The Mothership ligger norr om Göteborg, närmare bestämt i Kungälv. Här är det öppet en till två lördagar i månaden klockan 13–19. Välj bland annat mellan bryggeriets egna ale, IPA, pilsner eller porter.

O/O Bar

Här dricker du hantverksöl från O/O Brewery – ett av Göteborgs mest hypade bryggerier. Baren ligger i en liten lokal på Bangatan 22, ett stenkast från Stigbergstorget, ett spännande område som växer med flera restauranger, barer och konsertställen.

Ahlafors Bryggerier

Ahlafors Bryggerier är ett av Sveriges äldsta mikrobryggerier, och du finner dem givetvis i Ahlafors utanför Göteborg. Bryggeriet har bryggt hantverksöl sedan 1996, men ambitionen har aldrig varit att bli störst. Istället har bryggeriets fokus alltid varit småskalighet med en lokal förankring. Ahlafors erbjuder även ett tap room i form av Rulleriet, som serverar unika öl som kanske bara erbjuds vid ett enda tillfälle. Rulleriet samarbetar även med olika foodtrucks för den hungrige.

Brewhuslän

Brewhuslän är ett mikrobyggeri startat 2020. De brygger mest öl men ibland även läsk. De har givetvis sitt egna tap room där du kan smaka på bryggeriets öler, spela pingis, umgås med vänner eller quiza. De håller öppet varannan helg under udda veckor och finns i Jörlanda utanför Stenungsund.

Öppettider udda veckor: Fredag, 16:00 – 22:00 och lördag, 15:00 – 22:00
Var: Olof Wiks Väg 9C i Jörlanda

Barlind Beer

Barlind Beer är ett småskaligt bryggeri som startade våren 2015 av Jonas Barlind på Björkö i Göteborgs norra skärgård. Efter att ha arbetat flera år som forskande kemist inom läkemedelsindustrin och därefter som miljökonsult bestämde sig Jonas för att låta hobbyn hembryggning ta över yrkeslivet. Idag är Barlind Beer ett älskat bryggeri med bar och taproom som mer eller mindre blivit en destination på Björkö.

Hönöbryggeriet på Öckerö.

Hönöbryggeriet

Under vår- och sommarhalvåret arrangerar Hönöbryggeriet smakprovning för lokalt bosatta såväl som ölsugna turister. Under dessa turer erbjuds smakprov av de senaste ölen samt guidad tur bland tankar och maskiner för den som är nyfiken. I Hönöbryggeriets Taproom säljs även Folköl som för nuvarande är en Lager 3,5 samt Pale ale.

Bearded Rabbit

Det lilla Göteborgsbryggeriet Bearded Rabbit, med tillhörande tap room, hittas på Norra Ågatan 10 vid Svingeln. Här bryggs det öl med stor kärlek och passion, och många av sorterna hittas även på Systembolaget.

Öppettider: Fredagar 16:00 – 19:30
Norra Ågatan 10

Känner du till någon annan provsmakningsbar vi borde ha med här? Maila till redaktionen@goteborg.com.