Ett av stadens starkaste bryggerivarumärken låg en gång där Trädgårdsföreningen ligger idag, det hette då Brembergska bryggeriet och arrenderades av ingen mindre än J A Pripps som efter 16 år äntligen lyckades bli dess ägare. Efter många vändor fram och tillbaka har Pripps Bryggeri gått ur tiden i Göteborg, men det finns det stort antal nya och minst lika göteborgska bryggerier idag. Som sagt dricks öl bäst riktigt färsk och vill du inte brygga det hemma så finns det idag en hel del tap rooms att besöka. Pinfärsk öl, direkt från producenten, på plats.

Spike Brewery ligger i Slakthusområdet i Gamlestaden. Credit: Jonas Larsson

Spike Brewery

Spike Brewery:s tap room är ett paradis för ölnörden. Njut av riktigt färsk öl och vedugnsbakad pizza när de öppnar upp bryggeridörrarna varje lördag. Har du hund? Inga problem, här finns plats även för våra fyrbenta vänner. Öppet från klockan 14 tills du går hem. Visste du att Spike var det första bryggeriet i Sverige med regelbunden pub?

Beerbliotek

På Beerbliotek i Sandarna huserar öl och bryggare från när och fjärran. Bryggeriet som drivs av sex vänner från olika delar av världen brygger öl efter den enkla filosofin att ta fram nya öl som de själva vill dricka, och idag har det utvecklats till ett helt bibliotek av öl. Nyfiken? Besök deras tap room som har öppet fredagar och lördagar. Här finns alltid tio olika öl att välja mellan, du kan ta med egen mat (!) och hund. Håll också utkik på Facebook för ett och annat evenemang –  exempelvis tap room-konserter.

Vega bryggeri

Granne med Gotenius varv på Ringön ligger Vega bryggeri. Här satsas det hårt för att brygga riktigt bra öl, och de går gärna det extra steget för att komma just dit. Besök för ett smakprov eller två och snacka öl med kunniga bryggare och likasinnade. För allmänheten är deras tap room öppet under utvalda fredagar och då brukar också en foodtruck finnas på plats. Har du hört talas om öl-yoga? Inte? Följ Vega på Facebook för nästa evenemang.

Två feta grisar ligger i Aröd på Hisingen.

Två feta grisar

Två feta grisar brygger svingod öl om man frågar bryggarna själva. Namnet kommer från två glada grisar som bökade runt i en hage intill bryggeriets första källarlokal. Idag ligger bryggeriet i Aröd och här välkomnar man besökare sista lördagen varje månad mellan klockan 16 och 22. Det finns ingen matservering men man erbjuder klassiska öltillbehör som korv och chark.

Odd Island Brewing

Odd Island Brewing kickstartade sin bryggeriverksamhet år 2016 när Daniel Svensson och Peter Iwers båda hade lämnat turnélivet och In Flames bakom sig för att brygga öl på heltid. Det började smått men skalades snabbt upp, och bryggeriet fick flytta till större lokaler i början av 2019. Deras sprillans nya tap room håller numera öppet varje helg, fredagar klockan 15–19 och lördagar klockan 14–19.

Stigbergets bryggeri

Stigbergets Bryggeri har skapat hantverksöl sedan 2014. Alltifrån törstsläckande lager, via suröl, till högprocentiga stouts. Nu har det lokala bryggeriet startat ett nytt koncept med en kombination av guidad tur av bryggeriet tillsammans med en provsmakning av ölerna. Den egenbryggda ölen ackompanjeras med små utvalda rätter från köksmästaren för att höja upplevelsen ytterligare.

Poppels i Jonsered är döpt efter Göteborgs 1600-talsbryggare Johan Casparsson Poppelman.

Poppels bryggeri

Är Poppels ett av de mest kända bland Göteborgsbryggerierna? Kanske. De växer så det knakar i vilket fall och har sina lokaler i Jonsereds anrika fabriksmiljö. Inom kort öppnar de även upp en helt ny bryggeribar och restaurang i anslutning till bryggeriet. Tolv minuter med tåg från centralstationen tar det hit, en baggis om man vet hur gott den där välförtjänta after work-ölen smakar. För senaste nytt – håll koll på deras webbplats så du inte missar när de släpper öppningsdatum, eller något annat roligt för den delen.

Sad Robot Brewing

Sad Robot är ett mikrobryggeri i ordets rätta mening, och de brygger en spännande blandning av öl (för en post-apokalyptisk framtid, sägs det). Kliv in i bryggeriet och beställ en dystopisk öl och en bit mat från baren som ligger mitt bland jästankar och bryggverk. Bryggeribaren håller öppet varje fredag, och sista helgen varje månad är det öppet både fredag och lördag. Hunden får man gärna också ta med.

Beerium

Ta pendeln tio minuter norrut och utforska Surtes nya stolthet – bryggeriet Beerium som huserar i kraftstationen till ett nedlagt glasbruk (därav epitetet “kraftölsbryggeri”). Deras bryggeribar håller öppet mellan februari och november sista lördagen i varje månad, och du kan även boka in en privat aw eller ölprovning. Hyperlokal är ledordet för gänget bakom Beerium, och förutom på restauranger och barer i Storgöteborg finns deras öl på Systembolaget i Nödinge, nästa pendeltågsstation.

En Aleigen

Även En Aleigens tap room The Mothership ligger norr om Göteborg, närmare bestämt i Kungälv. Här är det öppet en till två lördagar i månaden klockan 13–19. Välj bland annat mellan bryggeriets egna ale, IPA, pilsner eller porter.

Känner du till någon annan provsmakningsbar vi borde ha med här? Maila till redaktionen@goteborg.com.