I Göteborg finns några av Sveriges mest älskade besöksmål för barn och deras vuxna. Här ligger nöjesparken Liseberg, mängder av museer med utställningar och program för hela familjen, fantasifulla lekplatser och aktiviteter för alla intressen.

Credit: Liseberg

Skapa årets starkaste minnen på Liseberg

Nöjesparken Liseberg och barnområdet Kaninlandet är en given familjefavorit. Ta med barnen och njut av kittlande åk, massa kul och såklart de kramvänliga Lisebergskaninerna som bor här. Nöjesparken är öppen under tre säsonger – sommar, Halloween och jul. Familjehotellet Liseberg Grand Curiosa Hotel är öppet året om och ligger precis intill.

Upplev regnskogen, rymden och massa mer på Universeum

Vetenskapscentret Universeum är ett populärt besöksmål där det anordnas massor av spännande och kluriga aktiviteter varje vecka. Här kan du gå på regnskogssafari, resa ut i rymden, göra spännande experiment och lära dig om människokroppen. I den nyöppnade delen Wisdome, Sveriges största visualiseringsdom, visas spännande 3D-filmer för alla i familjen.

Upplev Göteborg från vattnet

Göteborgs kollektivtrafikföretag Västtrafik går i bräschen för hållbart resande och trafikerar Göta Älv bland annat med den eldrivna färjan Elvy. Att ta båten mellan Lindholmen och Stenpiren är ett roligt, hållbart och billigt sätt att se Göteborg från vattnet. Du kan också ta dig med kollektivtrafik hela vägen ut i Göteborgs vackra och mysiga skärgård – allt på en och samma biljett.

Är du sugen på båtåkning med sightseeing och aktiviteter, kan du året om ge dig ut med amfibiebussen Ocean Bus som varvar sightseeing genom Göteborg med att köra ned i Göta älv och fortsätta turen från vattnet. Från mars–oktober kan du åka på en tur med Göteborgs klassiska sightseeingbåt Paddan, som tar i lugn takt genom stadens kanaler och vallgrav.

Vid Brunnsparken kan du hyra en elektrisk båt med Let’s boat som du styr på egen hand. Det behövs ingen licens eller körkort för att hyra båten och ni kan vara så många som upp till 12 personer. Det finns också många aktörer som hyr ut kajaker och kanoter, bland annat Point 65 Kayak Center som ligger centralt i Lilla Bommens hamn vid Göteborgsoperan.

Slottsskogens djurpark och Lekplatsen Plikta

Uppe på toppen av vackra Slottsskogen lever djuren. Här träffar du älgar, hjortar och Gotlandsruss men också ovanliga, gamla lantraser av gris, höns, med mera som parken arbetar för att bevara. Att besöka Slottsskogens djurpark är gratis och i närheten finns en handfull kiosker och serveringar.

I Slottsskogen finns bland annat älgar, hjortar, får och Gotlandsruss.

När du ändå är vid Slottsskogen tycker vi att du ska passa på att besöka Göteborgs kanske populäraste lekplats, Plikta. Här finns bland annat ett jääääättelångt rör man kan åka rutschkana igenom och massor av roliga lek- och sportprylar att prova på.

Kättilröds 4H-gård i Hisingsparken

Kan barnen inte få nog av gulliga djur? Då rekommenderas ett besök på Kättilröds 4H-gård ett litet stycke utanför stan. I extremt natursköna omgivningar möter ni bondgårdsdjur som gris, häst och ko. Även söta kaniner finns det gott om. Och fika förstås! Fika!

Barn som äter glass i Trädgårdsföreningen i Göteborg.
Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Glass i och från Göteborg

Triumfglass, Lejonet och Björnen och Råda Gelato – det är några av Göteborgs svalkande stoltheter. Gör som göteborgarna och ät lokalt – gärna på Linnégatan (Råda Gelato), på Karl Johansgatan (Triumfglass) eller på Danska Vägen (Lejonet och Björnen). Om ni gör en utflykt söderut till Spinneriet i Lindome, hittar ni Lilla gummans gelato som gör hantverksglass med roliga tillbehör.

Upplev havet och hamnstaden Göteborg

Göteborg är som bekant en hamnstad med ett rikt maritimt arv. På det flytande museet Maritiman upplever du Göteborgs sjöfartshistoria genom att kliva ombord på ett antal fartyg – allt från fyrskepp till ubåt. Missa inte att boka ditt besök i förväg.

Två personer tittar på ett akvarium.
Det nya Akvariet på Sjöfartsmuseet är en undervattensvärld med världshavet i centrum. Credit: Kristin Lidell

Sjöfartsmuseet Akvariet nyöppnade 2022 med inte mindre än sex nya utställningar – varav två särskilda barnutställningar – och en helt ny akvariebyggnad under mark. Här kan du utforska havet med alla sinnen!

Åk genom Göteborg med tåget Stinsen

Göteborgs gulligaste tuff-tuff-tåg heter Stinsen och tar dig på en trivsam rundtur genom staden (eller genom Slottsskogen om du vill ha en kortare tur). Den enda risken är att barnen vill åka igen och igen och igen.

Hälsa på hemma hos Alfons Åberg

Alfons skapare, Gunilla Bergström, föddes i Göteborg och här hittar du också Alfons Åbergs alldeles egna kulturhus. Bara ett stenkast från centralstationen, och ännu närmare vackra Trädgårdsföreningen ligger detta lilla underverk där du kan se föreställningar, uppleva Alfons fantasivärld och leka i timtal.

Inne i Trädgårdsföreningen ligger också en väldigt bra lekplats om det finns spring kvar i benen.

Upplevelsecentret World of Volvo kan du bland annat se en utställning med alla tiders Volvo-fordon. Credit: Rasmus Hjortshoj

World of Volvo och Aeroseum

För fordon- och teknikintresserade barn – och deras föräldrar – finns det två museer särskilt värda ett besök i Göteborg. Aeroseum ligger 30 meter under marken i en före detta superhemlig försvarsanläggning. World of Volvo är ett upplevelsecenter med Volvo-utställningar, kulturevenemang och mycket mer.