Kaninlandet på Liseberg
Hälsa på kaninerna på Liseberg i sommar. Credit: Stefan Karlberg

Skapa årets starkaste minnen på Liseberg

Liseberg och Kaninlandet är en given Göteborgsfavorit. Ta med barnen och njut av härliga åk, bra mat och massa kul – som det nya Underlandet i Kaninlandet. Visste du förresten att parken drivs helt och hållet av förnybar elektricitet?

Universeum har en egen regnskog fylld med spännande djur och växter.

Upplev regnskogen på Universeum

Den smått fantastiska regnskogen mitt i Göteborg är inte bara en fascinerande och påtagligt fysisk upplevelse för alla åldrar – det är också en liten pusselbit i bevarandet av världens djurliv.

En tredjedel av alla djur- och växtarter riskerar att utrotas inom detta århundrade och därför deltar Universeum i olika bevarandeprogram för att värna den biologiska mångfalden. Men framförallt gör de en viktig insats genom att visa upp våra djur och växter och sprida kunskap om dem. Gör ett roligt – och viktigt – besök!

Sightseeingbåten Paddan är älskad av stora som små.

Upplev Göteborg från vattnet

Göteborgs kollektivtrafikföretag Västtrafik går i bräschen för hållbart resande och trafikerar Göta Älv bland annat med den eldrivna färjan Elvy. Att ta båten mellan Lindholmen och Stenpiren är ett roligt, hållbart och billigt sätt att se staden vid Älven – och inte minst den nya Hisingsbron!

Blir du sugen på mer båtåkning finns bland annat sightseeingbåten Paddan, land- och vatten sightseeingbussen Ocean Bus och de elektriska båtarna Let’s boat som du hyr och styr på egen hand.

I Slottsskogen finns bland annat älgar, hjortar, får och Gotlandsruss.

Slottsskogens djurpark och Lekplatsen Plikta

Uppe på toppen av vackra Slottsskogen lever djuren. Här träffar du älgar, hjortar och Gotlandsruss men också ovanliga, gamla lantraser av gris, höns, med mera som parken arbetar för att bevara. Att besöka Slottsskogens djurpark är gratis och i närheten finns en handfull kiosker och serveringar.

När du ändå är vid Slottsskogen tycker vi att du ska passa på att besöka Göteborgs kanske populäraste lekplats, Plikta. Här finns bland annat ett jääääättelångt rör man kan åka rutschkana igenom och massor av roliga lek- och sportprylar att prova på.

Kättilröds 4H-gård i Hisingsparken

Kan barnen inte få nog av gulliga djur? Då rekommenderas ett besök på Kättilröds 4H-gård ett litet stycke utanför stan. I extremt natursköna omgivningar möter ni bondgårdsdjur som gris, häst och ko. Även söta kaniner finns det gott om. Och fika förstås! Fika!

Råda Gelato
Råda Gelato gör glass från grunden utan artificiella tillsatser. Credit: Happy Visuals

Glass i och från Göteborg

Triumfglass, Lejonet och Björnen och Råda Gelato – det är några av Göteborgs svalkande stoltheter. Gör som göteborgarna och ät lokalt – gärna på Linnégatan (Råda Gelato), på Karl Johansgatan (Triumfglass) eller på Danska Vägen (Lejonet och Björnen).

Skansen Kronan är ett populärt picknickställe. Credit: Superstudio

Skansen Kronan och våffelcafé Soldattorpet

Barn kanske inte är kända för att älska utsiktsplatser – men om du lockar med nygräddade, frasiga våfflor hänger de nog med. Och väl uppe vid Skansen Kronan uppskattar de allra flesta den historiska miljön som för tankarna till gamla tiders soldatliv.

Tim och Virvelina
Hos Maritiman får du kliva ombord på en rad olika fartyg. Credit: Maritiman

Upplev hamnstaden med Maritiman

Göteborg är som bekant en hamnstad med ett rikt maritimt arv. På det flytande museet Maritiman upplever du Göteborgs historia genom att kliva ombord på ett antal fartyg. Allt från militära jagare till fyrskepp och ubåt. Missa inte att boka ditt besök i förväg.

Sightseeing-tåget Stinsen utanför Stora teatern.
Luta dig tillbaka och upplev Göteborg på tåget Stinsen. Credit: Beatrice Törnros

Åk genom Göteborg med tåget Stinsen

Göteborgs gulligaste tuff-tuff-tåg heter Stinsen och tar dig på en trivsam rundtur genom staden (eller genom Slottsskogen om du vill ha en kortare tur). Den enda risken är att barnen vill åka igen och igen och igen.

Kliv in i Alfons Åbergs fantasivärld vid Trädgårdsföreningen. Credit: Beatrice Törnros

Hälsa på hemma hos Alfons Åberg

Alfons skapare, Gunilla Bergström, föddes i Göteborg och här hittar du också Alfons Åbergs alldeles egna kulturhus. Bara ett stenkast från centralstationen, och ännu närmare vackra Trädgårdsföreningen ligger detta lilla underverk där du kan se föreställningar, uppleva Alfons fantasivärld och leka i timtal.

Inne i Trädgårdsföreningen ligger också en väldigt bra lekplats om det finns spring kvar i benen.

Upplev flyghistorien på Aeroseum.

Volvo Museum och Aeroseum

För fordonsintresserade barn – och deras föräldrar – finns det två museer särskilt värda ett besök i Göteborg. Det ena ligger 30 meter under marken i en före detta superhemlig försvarsanläggning och det andra är fyllt med Volvobilar. Behöver vi säga mer?