Göteborg vimlar av klubbar och barer så det är inte alltid lätt att hitta rätt, speciellt om du vill prova något bortom Avenyn. I vår guide får du ett stort urval av Göteborgs nattliv.

Klubblivet runt Avenyn

På Avenyn är utelivet både trendigt och tidlöst. Här finns klubbar som alltid funnits, där tiden står still, förutom på dansgolvet. Här finns även nya inrättningar som redan blivit kultklassade.

Trädgår’n är en av Göteborgs största nattklubbar som både står för stora konserter och klubbar året runt. Under sommarsäsongen huserar den välkända och extravaganta klubben Port Du Soleil här.

Ta dansen till högre nivåer

Lounge(s) är en one-stop-shop som aldrig gör dig besviken. Här kan du klubba på olika nivåer: rum efter rum, våning efter våning, ända upp på takterrassen. Lounge(s) erbjuder besökarna ett stort utbud av musik, inredning och barer. Nattklubben som ligger mitt på Avenyn är ett mikrouniversum för dig som inte vill köa till olika ställen under natten. Här finns många upplevelser under samma tak.

Park Lane är klubben som aldrig sover

För den som aldrig vill gå hem finns Park Lane. Hit kommer folk i alla stilar, men udda uppmuntras lite extra. På lördagar stänger klubben inte förrän klockan fem för att sedan öppna igen på söndag kväll då folk i restaurangbranschen möts för att slappna av och slå klackarna i taket. Park Lane har blivit en institution i Göteborgs klubbvärld och här hålls även stora shower och konserter.

Välj och vraka bland olika dansgolv

På Storgatan, nära Avenyn, har det fyra våningar stora Yaki-Da tagit begreppet blandad publik till en helt ny nivå. Här är alla välkomna, det finns inget kostymtvång och du kan släppa loss bäst du vill, alternativen är många och varje dansgolv har sin egen musikinriktning. Här bjuds det på live-spelningar och du finner ofta dj:s som vet hur det ska låta bakom skivspelarna.

Dansa bland ståtlig konst och glittrande kristallkronor

Ytterligare en klassiker heter Valand. På hållplatsen med samma namn ligger en av Göteborgs äldsta nattklubbar. Här har det dansats sedan 1800-talet. Valand har fortfarande ett gott renommé inom klubblivet och här dansas det till popmusik och klassiker på ett vackert inramat dansgolv med ståtliga konstverk och glittrande kristallkronor.

Trendigt vid Avenyn

Varför inte inleda kvällen med en känsla av Italien? På Teatergatans Sassi caffè enoteca är det alltid fullt med folk, men på något vis får man ändå alltid plats. Bra service blandat med härlig mat och glad stämning ger en perfekt start på en lyckad utekväll. Vidare upp mot Götaplatsen har Locatelli fått många utmärkelser i både svensk och internationell press för sin utmärkta cocktailmeny. Hit går du för bra drinkar, mat och musik.


Upstairs
 är nattklubben för den som vill börja kvällen i ett lugnt tempo för att sedan öka upp partystämningen inpå småtimmarna. Och du som vill uppleva glamour och puls gör rätt i att besöka Push, där mörker möter ljus till house, disco och 80-talshits.

Avenyns tidlösa pubar

För dig som vill få en lite mer familjär känsla finns det ett stort antal trevliga pubar som även står för dansgolv och dj:s. Besök John Scott’s Avenyn som med fri entré har en dj på besök varje fredag och lördag. För dig som vill ta det lite lugnare och äta riktigt vällagad mat är gastropuben The Flying Barrel ett bra alternativ där fokus är god mat och dryck.

Sommartid har Barabicu en populär uteservering på Rosenlundsgatan.

Innanför vallgraven

Inom vallgraven, bredvid allas vår kära Feskekôrka, ligger den Nord- och Sydamerikainspirerade restaurang-pub-klubben Barabicu. Ja, namnet är svårt att uttala men här blir du inte besviken. Med god mat, bra cocktails och ett brett urval i de flesta dryckeskategorier lever denna hybrid av klubb och restaurang upp till höga förväntningar under fredags- och lördagsnatten då dj:s spelar en mix av hiphop, funk-soul-mix och discobeats.

Nefertiti är en renodlad jazzklubb med ett pulserande dansgolv

Är det dansen du vill åt passar Nefertiti, i folkmun ”Nef”, som handen i handsken. Trots att Nef är en jazzklubb i botten finns här ett av stadens mest vibrerande dansgolv. Dessutom bjuds det på ett tjockt program med livemusik nästan alla dagar i veckan.

Salsa på tallriken och på dansgolvet

Tranquilo är allt vad det spanska ordet inte står för. Här är det färgglatt, puls och sväng hela kvällen. Restaurangen som blir ett dansgolv inpå småtimmarna bjuder på het salsa både på tallriken och i högtalarna. Den halvhemliga baren Stranger, en trappa ner, blandar cocktails i världsklass och har ofta gästande bartenders, drinktävlingar och andra events.

Magasinsgatan lever upp på småtimmarna

På en av Göteborgs trendigare gator, Magasinsgatan, finner du Puta Madre – en restaurang och bar med sammetsröd inredning, ljuskronor i taket och Nordens största tequilasortiment. Här finns inte mycket dansant att röra sig till men det bör ändå ses som stadens grädde på moset om du uppskattar en bra bar.

Rykande drinkar och utklädd personal

På Steampunk Bar lever man upp till namnet, med fokus på rykande maskineri och fantasy. Drinkarna serveras oftast rykande och bubblande av duktiga bartenders. Menyn med både kött och fiskrätter varierar efter årstiderna och det finns även en delikatessmeny med brett urval av ostar och charkvaror.

HBTQI-barer och -klubbar

Inom Vallgraven i anrika Saluhallen ligger Bee Kök & Bar. Baren titulerar sig som ‘straight friendly’ och välkomnar alla att dansa in på småtimmarna. På Drottninggatan ligger prisbelönta Gretas som är en av Göteborgs populäraste gayklubbar i två våningar. På Gretas ryms allt från house till schlager och hit kommer ofta kända dj:s från olika delar av Sverige.

Runt Järntorget

Vid Järntorget ligger Pustervik som alltid bjuder upp till fest med livemusik. Klubben har under olika namn varit en del av Göteborgs nöjesliv sedan 1920-talet och har ofta stora artister på besök, flera av spelningarna finns i evenemangskalendern. På veckans kanske minst roliga dag, måndag, anordnas Pingisklubben. Det är, precis som det låter, en mycket uppskattad blandning av rundpingis, öl och dans.

Precis bredvid Pustervik ligger Folk, en bar och restaurang med naturviner och ekologiskt fokus.

Foto: Per Pixel Petersson/Göteborg & Co

Trendiga myllret runt Långgatorna

På andra sidan Järntorget finner du den Håkan Hellström-omsjungna Andra Långgatan. Här kryllar det av krogar, göteborgare och god stämning. En favorit för musikfantasterna är Dirty Records, där du kan botanisera bland vinyler och äta lunch under dagtid, fram emot kvällen kan du även dricka lokalbryggd öl och njuta av vegetarisk mat med inspiration från medelhavet. Lite längre in på Andra Långgatan ligger Holy Moly, ett populärt tillhåll med livespelningar och en mexikanskinspirerad meny. 

På parallellgatan Tredje Långgatan finns ett stort utbud av trendiga restauranger, till exempel Made in China som förutom att servera härlig dim sum bjuder upp till spontandans när deras resident dj:s spelar skivor.

Hamnutsikt, rockkonserter och karaoke på Henriksberg

Mellan Linnéstaden och Majorna ligger klubben Henriksberg som bjuder på 90-talsnostalgi, karaoke, hårdrock och punk under ett och samma tak. Förutom att njuta av en härlig panoramautsikt över hamninloppet från takterrassen så kan du spela biljard, gå på konsert eller bara dansa till sköna 90-talshits på en av de tre våningarna.

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Runt Stigbergstorget

Stigbergstorget har under åren kommit att bli ett inslag att räkna med i Göteborgs nattliv. Här kan du med enkelhet spendera en helkväll fylld med livemusik, dj:s, mat och dryck.

Precis på torget hittar du Moreno Pizza som huserar i den gamla biografen Kaparens tidigare lokaler, som har förvandlats till vad som sägs vara världens största pizzeria. Här hittar du även en stor takterrass med utsikt över staden. Ett stenkast bort ligger kulturhuset och restaurangen Oceanen som bjuder in till konserter och mysiga middagar. På andra sidan Stigbergstorget hittar du Skeppet Gbg som erbjuder såväl restaurangupplevelser som konserter men även Fyrens Ölkafé där lokala musiker och konstnärer ofta spelar eller ställer ut sina verk.

Traskar du vidare nedför backen in mot Majorna är det bara att välja och vraka. Här hittar du Utopia Jazz, där du kan avnjuta en middag till tonerna av livejazz, strax nedanför Utopia Jazz finner du Diket där smårätter och vin på tap sätter stämningen för kvällen och runt hörnet hittar du Stigbergets Shangri-La där du kan botanisera bland det lokala bryggeriets ölsorter.