Storköket

Sommar? Sol? Törstig? Bege dig genast till Storköket – ett av Göteborgs populäraste vattenhål sommartid. Stora Teaterns uteservering är en smältdegel som samlar hela Göteborg – i alla fall alla som gillar att lapa sol och umgås. Äta kan man såklart göra också.

Bar Himmel

I entrén till Göteborgs Konstmuseum huserar en av Göteborgs största uteserveringar Bar Himmel. Härifrån har du utsikt över på Götaplatsen, statyn Poseidon och hela paradgatan Avenyn och med sitt centrala läge har Bar Himmel länge utgjort en mötesplats för göteborgare och turister under sommarmånaderna.

Levantine

Mitt i Vasastaden finns en liten undangömd oas i lummigt parkformat. Levantine bjuder på fantastiskt sommarhäng med utebar, hammockar i gröngräset och boulebanor. Inne på restaurangen serveras det klassiska läckerheter från det franska köket.

Barabicu och Zamenhof

Här har du två solsäkra kort vid Rosenlundskanalen. Systerkrogarna Zamenhof och Barabicu serverar god mat, gedigna drinklistor och stans bästa dj:s som skapar härlig stämning. Uteserveringarna bjuder på ett perfekt läge för att spana på folket som strömmar mellan Kungsgatan och Järntorget och för att vinka till Paddan-båtarna som glider förbi i kanalen.

Personer spelar boule på Boulebar Rosenlund i Göteborg.
Boulebar Rosenlund har boulebanor både utomhus vid kajen, och inomhus året runt. Credit: Rebecka Bjurmell

Boulebar Rosenlund

Bonjour! Bonsoir! Bien sûr! Populära Boulebar är så nära södra Frankrike du kan komma i Göteborg. Här finns en stor uteservering och boulebana bredvid Feskekôrka där du kan njuta av spännande boulematcher, kalla drycker och vällagad franskklingande mat med utsikt över vattnet. Allt som oftast kommer dessutom en dj på besök.

Utserveringen till Hagabion och Bar Kino i Göteborg.
På Hagabions uteservering kan du njuta av vegetarisk mat och lokalbryggd öl. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Hagabion och Bar Kino

På våren öppnar Hagabions restaurang och källarbaren Bar Kino upp sin stora uteservering framför den gamla biografen i Linnéstan. Räkna med lokalt öl i glaset, gott käk på tallriken och riktigt skönt barhäng långt in på sena kvällen med kulörta lyktor och avslappnad charm. En bonus är att det går att kombinera med ett biobesök inne på Hagabion om andan faller på.

Uteserveringar på Tredje långgatan i Göteborg
Tredje Långgatan är en sommargågata med många populära uteserveringar. Credit: Frida Winter/Göteborg & Co

Tredje Långgatan

Mellan maj och september varje år förvandlas Tredje Långgatan till gågata, och gatans uteserveringar till en livlig mötesplats. Här i ett av Europas coolaste områden (om vi ska tro The Guardian!) kan du välja mellan en myriad ölsorter och surdegspizza på Brewers Beer Bar, tortellini och ekologiska viner på Taverna Averna och dim sum och kimchi på Made in China. Fullsatt? Kolla innergården där Kafé Magasinet och Tacos & Tequila huserar.

Takterassen på Skanshof i Göteborg.
Takterassen på Skanshof i Göteborg. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Skanshof

På taket av en gammal banklokal vid Skanstorget har Göteborgsfamiljen skapat en solsäker uteservering med utsikt över Skansen Kronan. Högre upp tar en lummig parkservering vid, som efter 150 år i glömska omvandlats till en grön oas – med stora träd, buskar och perenner – av trädgårdsproffsen på Växtverket. Kanske ditt nya favorithäng i sommar?

Kyrkogatan 13

Den mysiga innergården på Kyrkogatan 13 ger dig inte mindre än tre olika ställen att välja mellan! Här samsas nämligen Champagnebaren med syskonkrogarna Unity Jazz och Bar Bruno. Så vilket humör är du på idag – småskalig odlarchampagne, välkomponerade cocktails, eller kanske ostfondue och naturviner?

Havsbaren Tyska bron har ett av Göteborgs mest vattennära lägen på Stora Hamnkanalen.

Havsbaren Tyska bron

Vill du komma riktigt nära vattnet? Då föreslår vi en tur till Havsbaren Tyska bron och den flytande uteserveringen i Stora Hamnkanalen. Här går maten i havets tecken med rätter som skaldjursplatå, gratinerad hummer och ponzu salmon bowl. Glöm inte solglasögonen!

Restaurang Röda Sten

Röda Sten har inte bara en spännande konsthall – utan också en av stans mest populära uteserveringar. Härifrån kan du spana in pampiga Älvsborgsbron, fartygen på Göta älv och den karaktäristiska Eriksbergskranen på Hisingen. Restaurangen är ett familjeföretag som lagar all mat, bakar allt bröd och alla bakverk själva på plats, och på menyn finns ett brett vegetariskt utbud.

Vid fågeldammen i Slottsskogen ligger Villa Belparcs populära uteservering.

Villa Belparc

Villa Belparc har ett fantastiskt läge vid den stora fågeldammen i Slottsskogen. Om sommaren är uteserveringen mycket populär och du kan välja mellan att hänga i trädgårdsserveringen eller på bryggorna. Köket bjuder på allt från enklare kafémat till mer ambitiösa rätter och Belparc har ett eget bageri som bakar bullar, pajer, tårtor och annat gott – även veganska alternativ.

Mariaplan och Mariagatan

Runt Mariaplan och Mariagatan i Majorna finns en rad charmiga uteserveringar att välja mellan. Vad sägs till exempel om pizza och naturvin hos Paradiset, italienskt mathantverk på Enoteca Maglia eller kontinental stämning på Tapasbaren? Här kan du också slå dig ner för naturvin och pizza på Robb, mexikansk street food på Hermanos eller fish n’ chips och lokal öl på Hasselsson.

Clarion Hotel Post: Terrassen och Restaurang Vrå

Det pampiga posthuset vid Göteborgs centralstation rymmer idag Clarion Hotel Post. Sommartid kan du äta lunch och middag, eller ta ett glas, ute på den stora terrassen på hotellets framsida. Med sitt läge precis vid stationen är “Posthotellet” också ett perfekt stopp på väg till eller från Göteborg med tåg. Asian fusion-restaurangen Vrå, som också huserar i hotellet, har en alldeles egen liten uteservering för den som önskar att njuta av en förstklassig matupplevelse utomhus en härligt solig dag.

Bar Centro

Är du ute efter en känsla av Milano i Göteborg är Bar Centro platsen att besöka. Här kan du njuta av en perfekt dubbel espresso eller ett glas vin på den lilla uteservering som du hittar du Kyrkogatan 31.

Café Öbergska på Styrsö

På härliga Styrsö i Götebogs södra skärgård ligger Café Öbergska, en kort promenad från Styrsö Brattens kajplats. Här kan du lapa sol och njuta av goda räkmackor, mat och bakverk i skärgårdskaféts underbara kryddträdgård.

Brännö Varv

Endast 20 minuter med skärgårdsbåten från Saltholmen tar dig till ön Brännö och Brännö Varv. Varvet har funnits sedan 1949 och har på senare år blivit bar och café. Uteserveringen ligger fint precis intill vattnet med en vacker skärgårdsutsikt.

Gunnebo Kaffehus och Krog

Som en del av Gunnebo Slott och Trädgårdar är Gunnebo Kaffehus och krog ett fantastiskt sätt att avsluta sin tur runt slottet på. Här kan du njuta av kaffe och bakverk i solen precis som man gjorde på 1770-talet då slottet uppfördes.