Vackra trädgårdar, anrika byggnader och närodlad mat

Råda Säteri

En kort resa från centrala Göteborg, vid Rådasjön i Mölnlycke, ligger Råda Säteri. Trädgården har anor från 1600-talet och ligger till grund för dagens trädgård och utveckling. 2014 invigdes en ny köksträdgård som levererar färska råvaror till säteriets restaurang. Råda Säteri ingår i Rådasjöns naturreservat, ett underbart område att strosa i och du når det lätt genom att följa en skyltad naturstig.

Hur tar jag mig dit?

Närmaste hållplats att ta sig till är Råda säteri, men det går också bra att åka till Mölnlyckemotet eller Råda portar som har fler förbindelser om man inte har något emot en liten promenad längs Säterivägen.

Gunnebo Slott och Trädgårdar satsar på ekologisk odling. Credit: Happy Visuals

Gunnebo Slott och Trädgårdar

Gunnebo byggdes i slutet av 1700-talet som sommarbostad åt den förmögne köpmannen John Hall och hans familj. I dag kan du besöka slottet, strosa i  de vackra trädgårdarna och inspireras av högklassigt hantverk. Slottsvisningar med guide ges både lördag och söndag. Passa på att äta gott på Gunnebo Kaffehus och Krog som dagligen serverar ekologiskt och hembakat. Råvarorna kommer från de egna köksträdgårdarna och traktens producenter. Gunnebo är en levande 1700-talsmiljö med hantverket i centrum och har öppet året om.

Hur tar jag mig dit?

Ta buss 753 till hållplatsen Gunnebo Park som ligger vid Rådavägen. Därifrån följer du John Halls väg över bron och sedan hjälper skyltar dig vidare mot Gunnebo slott, det finns ett par olika slingor att välja mellan.

Stora och stadsnära botaniska upplevelser

Lisebergs Trädgårdar

Nordens största nöjespark behöver väl egentligen ingen närmare presentation, men vad du kanske inte vet är att parken också är hem till Lisebergs Trädgårdar. Lekfulla och vackra gröna rum som sträcker sig över en yta på 6250 kvadratmeter. Här vandrar du bland planteringar, vattenfall och konst, med kittlande åkattraktioner runt hörnet.

Hur tar jag mig dit?

Liseberg ligger centralt beläget och huvudentrén nås enkelt från hållplatserna Korsvägen och Liseberg. Södra entrén när du snabbast via hållplatsen Getebergsäng. 

Missa inte Trädgårdsföreningens palmhus med tropiska växter.

Trädgårdsföreningen

I över 170 år har Trädgårdsföreningen varit ett hav av grönska i stadens hjärta, en plats för avkoppling och stimulans. För trädgårdsintresserade är stenpartiet i östra delen av Trädgårdsföreningen en liten juvel med sina spännande och ovanliga plantor. Dessutom kan du besöka parkens pampiga palmhus, imponerande rosenträdgård och mysiga kaféer. Här finns något för alla.

Hur tar jag mig dit?

Från Centralstationen når du enkelt entrén vid Slussgatan, kommer du från Kungsportsplatsen finns en entré vid Södra vägen. Det finns också en entré i anslutning till Restaurang Trädgår’n.

Botaniska Trädgården

Välkommen till en av Europas största och bästa botaniska trädgårdar. Beundra de över 16 000 olika arter som växer i trädgårdens växthus och områden. I växthusen finns till exempel Sveriges största samling av tropiska orkidéer och köttätande växter, och ute i trädgården finns rofyllda områden så som japandalen, örtträdgården och klippträdgården att strosa i. Intill Botaniska Trädgården ligger naturreservatet Änggården för den som vill vandra i än mer vild natur. 

Hur tar jag mig dit?

Hållplats Botaniska Trädgården nås av flera spårvagnslinjer och därifrån kan du promenera via bron över Dag Hammarsköldsleden och följa Carls Skottsbergs gata till huvudentrén.

Besök Tudorslott med havsutsikt eller en av Sveriges mest inspirerande parker

Tjolöholms Slott

Tjolöholms Slott byggdes 1898-1904 och är en spännande blandning av engelskt 1500-tal, jugend och dåtidens mest moderna innovationer. I dag är slottet ett populärt besöksmål med utställningar, aktiviteter och restaurang. Passa på att upptäcka Tjolöholmshalvön, där slottet ligger med spektakulär havsutsikt, känd för sitt rika djur- och växtliv.

Hur tar jag mig dit?

Med kollektivtrafik är närmaste hållplats är Torpa Smedja, 4 kilometers frisk promenad bort.

Hos Jonsereds Trädgårdar hittar du bland annat ekologiska rosor.

Jonsereds Trädgårdar

Jonsereds trädgårdar hittar du strax utanför Göteborg. Trädgårdarna har ett historiskt arv som sträcker sig tillbaka till 1800-talet och ligger i framkant när det gäller ekologiskt odlande och socialt ansvarstagande. 2015 utsågs Jonsereds Trädgårdar till Sveriges mest inspirerande park. Dessutom kan du köpa rosor från Rosengaraget, ekologiskt odlade av trädgårdsmästare Peter Svensson.

Hur tar jag mig dit?

Ta tåget till Jonsereds station från Göteborg C. Väl framme ligger de gamla fabrikerna vackert längs ena sidan tillsammans med forsarna. Åt andra hållet kan du följa skyltarna mot Jonsereds herrgård.