“Den blå bussen” av Ragnar Sandberg. Foto: Hossein Sehatlou, Göteborgs konstmuseum

Göteborgskoloristerna, 22 april 2023 – 7 april 2024

Göteborgs Konstmuseum kan du uppleva Göteborgskoloristerna – en grupp konstnärer som hade sin hemvist här på västkusten. De allra flesta ur konstnärsgruppen hade varit elever på Valands målarskola under 1920-talet och under 30-talet slog de igenom med sin kraftfulla färgexpressionism. Till Göteborgskoloristerna räknas bland annat Åke Göransson, Ivan Ivarson, Ragnar Sandberg och Inga Englund-Kihlman.

The Mystery of Banksy “A Genius Mind”, 9 juni – 8 september

Mystiken kring gatukonstnären Banksy har knappast undgått någon som intresserar sig för konst. Trots hans välkända målningar på byggnader runt om i världen är hans riktiga namn och identitet fortfarande okänt. Banksys konst och installationer speglar ofta orättvisor i världen och har inte sällan ett politiskt budskap. Utställningen The Mystery of Banksy ”A Genius Mind”, som visar reproduktioner av Banksys mest kända verk, hade premiär i München i fjol och har sedan dess gjort nedslag i bland annat Berlin, Wien och Hamburg. I sommar är det dags för Göteborg och Eriksbergshallen.

Världens spel, 1 april 2023 – sommaren 2024

Utställningen Världens spelVärldskulturmuseet tar med dig på en resa i spelets tecken, från 4000 år gamla brädspel till dagens spelkultur. I utställningen kommer du dessutom kunna utmana nära och kära, lära dig om spel som är förbjudna och spela kopior av spel från samlingarna. Utställningen invigs den 1 april 2023 och fortsätter till och med sommaren 2024.

Victor Hasselblad. Foto: Hasselbladstiftelsen

I am the Camera, 11 februari – 30 december

Hasselbladstiftelsen firar Göteborgs 400-årsjubileum med den nya permanenta utställningen I am the Camera. Utställningen har inspirerats av Victor Hasselblads naturintresse och inkluderar historiskt material som sällan visats samt flera samtida verk. Bland annat kan du se Hendrik Zeitlers naturfotogram i serien ”1:1 Hammarkullen” och Susanne Fagerlunds hologram från ”the Doppelgänger series” som skapats i samarbete med Artificiell Intelligens.

Nordiskt mode nu: Stickat och tryck, 13 maj – 30 september

För den kläd- och modeintresserade kan vi varmt rekommendera ett besök på utställningen Nordiskt mode nu: Stickat och tryck som visas på Röhsska museet. Här uppmärksammas 15 nya nordiska modetalanger som ställer ut innovativ design inom stickat mode och tryckteknik.

400 år av nöd och lust, pågår nu – 7 januari 2024

Göteborgs stadsmuseum välkomnar dig att utforska 400 år av nöd och lust genom sina fyra basutställningar om Göteborgs dramatiska historia. En tidsresa som heter duga, från mysteriet med det medeltida silverhjärtat till världens första Volvo. Utställningsvarvet genom 400 år hittar du på våning två på museet och kan upplevas på egen hand.

Ur Hav av historier. Världsresenären Signe Berlin, född 1885 i Göteborg, gjorde under sin livstid 33 resor och färdades elva gånger runt jorden. Av: Kristin Lidell

Hav av historier, basutställning

Med hjälp av hundratals föremål, personliga berättelser, bilder och arkivfilmer bjuder Sjöfartsmuseet Akvariet med dig på en 400-årig resa till främmande hamnar och stormiga hav. I utställningen Hav av historier möter du människorna som korsat och nyttjat världshaven under 400 år.

Galleri Thomassen

I konstkvarteret Vasastaden finns det gott om spännande små gallerier som visar samtida konst från både etablerade konstnärer till banbrytande nykomlingar. Ett av alla exempel är Galleri Thomassen som du hittar på Götabergsgatan 32. Galleriet grundades 1990 av Paul Thomassen som representerar både nya och erkända konstnärer. Se aktuella utställningar här.

Anna av Jaume Plensa i Pilane skulpturpark på Tjörn. Credit: Roger Borgelid/Westsweden.com

Skulpturutställning i Pilane, säsongsöppnar 13 maj

Med storslagen utsikt kan du uppleva konst mitt ute i det fria i Pilane – en plats på dit människor samlats sedan flera tusen år tillbaka. I det åtta hektar stora kulturlandskapet på Tjörn hittar du mängder med vackra, spännande och intresseväckande skulpturer av flera samtida skulptörer.

90-tal på Mölndals Stadsmuseum, öppnar 25 maj

Mölndals Stadsmuseum kan du för en stund resa tillbaka i tiden till 1990-talet, och uppleva decenniets härliga musik, mode, händelser och trender. Museet söker dessutom efter tidstypiska föremål, så har du något du ändå tänkt göra dig av med från 90-talet – varför inte låta det ställas ut istället?