lon Wiklands bildvärldar. Saga, äventyr och vardagsliv. Illustration: © Design Ilon Wikland AB Credit: Hossein Sehatlo

Ilon Wiklands bildvärldar. Saga, äventyr och vardagsliv, 25 maj 2024–12 januari 2025

Ilon Wikland är en av Sveriges mest älskade illustratörer. Född i Estland 1930 kom hon som 14-åring till Sverige och började tidigt sin bana som illustratör. Hon har gjort djupa intryck hos flera generationer av barn och vuxna. Ilon Wikland har bland annat illustrerat Ronja Rövardotter, Lotta på Bråkmakargatan, Bröderna Lejonhjärta, Madicken och Karlsson på taket, samt ett stort antal egna bildberättelser. Nu visar Göteborgs konstmuseum en stor utställning med drygt 400 originalverk.

Isaac Grünewald, Frukosten, före 1925. Visas på utställningen Ny Konst på Göteborgs konstmuseum. Credit: Hossein Sehatlou/Göteborgs konstmuseum.

Ny Konst. Charlotte Mannheimer och modernismens intåg i Göteborg, 6 april–27 oktober 2024

Konstnären och kulturprofilen Charlotte Mannheimer hade stor betydelse för den moderna konstens etablering i Göteborg under 1910- och 20-talen. Hon drev galleriet Ny Konst som blev en viktig plattform för att sprida den unga färgstarka konsten i Göteborgs kulturliv, och hon stöttade många unga konstnärer. I utställningen Ny Konst. Charlotte Mannheimer och modernismens intåg i Göteborg presenteras Göteborgs konstmuseum ett urval av Mannheimers verk i sällskap av nordiska modernister som Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén och Jean Heiberg.

Volvobilar i en utställning på World of Volvo i Göteborg, Sverige.
På det nya upplevelsecentret World of Volvo kan du se många av Volvos ikoniska fordon. Credit: Rasmus Hjortshoj

Volvo Exhibition på World of Volvo

Nu öppnar Göteborgs nya upplevelsecenter – World of Volvo. På plats finns en 4 500 m² stor utställning som har utformats med fokus på omtanken om människan. Här får du som besökare utforska allt från Volvos mest ikoniska fordon till berättelser från verkligheten och interaktiva upplevelser utöver det vanliga.

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Världens spel, pågår nu – april 2025.

Utställningen Världens spelVärldskulturmuseet tar med dig på en resa i spelets tecken, från 4000 år gamla brädspel till dagens spelkultur. I utställningen kommer du dessutom kunna utmana nära och kära, lära dig om spel som är förbjudna och spela kopior av spel från samlingarna.

Hamburg, 1967. Credit: Anders Petersen

Anders Petersen City Diary, 10 februari–15 september 2024

Anders Petersen är en av Sveriges viktigaste och internationellt mest uppmärksammade fotografer med stort inflytande på nordisk fotografi. Våren 2024 fyller han 80 år och utställningen på Hasselblad Center är en hyllning till hans arbete och stora gärning inom svensk fotografi.

Elsa Pärs-Berglund, Samling Gustav Adolfs torg, 1973 Credit: Röhsska museet

Låt hundra blommor blomma, 18 november 2023–20 oktober 2024

I utställningen Låt hundra blommor blomma visas textila verk av Elsa Pärs-Berglund som ställs ut tillsammans med de samtida konstnärerna Shabnam Faraee och Josefin Gäfvert.