Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Göteborgskoloristerna, 22 april 2023 – 7 april 2024

Göteborgs Konstmuseum kan du uppleva Göteborgskoloristerna – en grupp konstnärer som hade sin hemvist här på västkusten. De allra flesta ur konstnärsgruppen hade varit elever på Valands målarskola under 1920-talet och under 30-talet slog de igenom med sin kraftfulla färgexpressionism. Till Göteborgskoloristerna räknas bland annat Åke Göransson, Ivan Ivarson, Ragnar Sandberg och Inga Englund-Kihlman.

Anna av Jaume Plensa i Pilane skulpturpark på Tjörn.

Skulptur i Pilane, 13 maj–24 september

Med storslagen utsikt kan du uppleva konst mitt ute i det fria i Pilane – en plats på dit människor samlats sedan flera tusen år tillbaka. I det åtta hektar stora kulturlandskapet på Tjörn hittar du mängder med vackra, spännande och intresseväckande skulpturer av flera samtida skulptörer. I år gästas Pilane dessutom av den världsberömda konstnären Ai Weiwei som visar sin vackra och spännande installation Roots – sju gigantiska rötter från underjorden. Därtill finns en ny platsspecifik skulptur av Charlotte Gyllenhammar samt verk av Tony Cragg, Maria Miesenberger, Hans Gothlin, Anna Fasshauer, Ingela Palmertz och Ingrid Ogenstedt.

Mathilda Frykberg Kyrie eleison #1, 2020, visas på utställningen Jag föreställer mig ett hem.

Jag föreställer mig ett hem, Göteborgs konsthall 9 juni-27 augusti

Göteborgs Konsthall firar sitt 100-årsjubileum med stor grupputställning med 30 samtida Göteborgskonstnärer. I Jag föreställer mig ett hem kan besökare utforska dagens konstscen och dess relationer till Göteborg. Under sommaren är det mängder av programaktiviteter på konsthallen kopplat till utställningen: gå på skattjakt bland verken (4-12 år), skapa fantasifigurer som får flytta in eller gå en guidad visning.

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Världens spel, 1 april 2023 – sommaren 2024

Utställningen Världens spelVärldskulturmuseet tar med dig på en resa i spelets tecken, från 4000 år gamla brädspel till dagens spelkultur. I utställningen kommer du dessutom kunna utmana nära och kära, lära dig om spel som är förbjudna och spela kopior av spel från samlingarna. Utställningen invigs den 1 april 2023 och fortsätter till och med sommaren 2024.

Victor Hasselblad. Foto: Hasselbladstiftelsen

I am the Camera, 11 februari – 30 december

Hasselbladstiftelsen firar Göteborgs 400-årsjubileum med den nya permanenta utställningen I am the Camera. Utställningen har inspirerats av Victor Hasselblads naturintresse och inkluderar historiskt material som sällan visats samt flera samtida verk. Bland annat kan du se Hendrik Zeitlers naturfotogram i serien ”1:1 Hammarkullen” och Susanne Fagerlunds hologram från ”the Doppelgänger series” som skapats i samarbete med Artificiell Intelligens.

Credit: Kristin Lidell

Nordiskt mode nu: Stickat och tryck, 12 maj–1 oktober

För den kläd- och modeintresserade kan vi varmt rekommendera ett besök på utställningen Nordiskt mode nu: Stickat och tryck som visas på Röhsska museet. Här uppmärksammas 15 nya nordiska modetalanger som ställer ut innovativ design inom stickat mode och tryckteknik.

400 år av nöd och lust, pågår nu – 7 januari 2024

Göteborgs stadsmuseum välkomnar dig att utforska 400 år av nöd och lust genom sina fyra basutställningar om Göteborgs dramatiska historia. En tidsresa som heter duga, från mysteriet med det medeltida silverhjärtat till världens första Volvo. Utställningsvarvet genom 400 år hittar du på våning två på museet och kan upplevas på egen hand.

Göteborgs Internationella Konstbiennal,16 sept–19 nov

Den tolfte upplagan av Göteborgs Internationella Konstbiennal, GIBCA, har fått titeln forms of the surrounding futures. Biennalen reagerar på det permanenta tillstånd av kris som råder idag ,och öppnar upp för att se vår samtid som fylld av möjligheter till förändring. Mellan 16 september och 19 november kan du se verk av det utställande konstnärerna på Röda Sten Konsthall, Göteborgs Konsthall, Stadsbiblioteket Göteborg och Hammarkullen Konsthall.

The Mystery of Banksy “A Genius Mind”, 9 juni – 8 september

Mystiken kring gatukonstnären Banksy har knappast undgått någon som intresserar sig för konst. Trots hans välkända målningar på byggnader runt om i världen är hans riktiga namn och identitet fortfarande okänt. Banksys konst och installationer speglar ofta orättvisor i världen och har inte sällan ett politiskt budskap. Utställningen The Mystery of Banksy ”A Genius Mind”, som visar reproduktioner av Banksys mest kända verk, hade premiär i München i fjol och har sedan dess gjort nedslag i bland annat Berlin, Wien och Hamburg.