Evenemangskalendern

I evenemangskalendern hittar du ett rikt urval av evenemang i och runt Göteborg.

Partille Cup 2022. Credit: Partille Cup

Partille World Cup 2024, 1 – 6 juli

Partille World Cup är världens största och mest internationella handbollsevent. Årligen gästas evenemanget av 23 000 deltagare från 40 länder fördelat på över 1 300 lag. Matcherna, inklusive finalerna, är gratis. Du kan se dem på Fristads Arena på Heden, Valhalla IP och Kviberg. Det är endast invigningen på Scandinavium som har biljettköp.

Family Fun – Sommar på World of Volvo, 3 juli – 2 augusti

Family Fun är ett gratis sommarprogram på World of Volvo där hela familjen får upptäcka, lära och ha roligt tillsammans. Lek, dans och musik ger en härlig upplevelse och nya kunskaper om trafiksäkerhet på ett kul och inspirerande sätt.

Göteborgsbandet Styva Linan poserar framför en Göteborgsvy.
Styva Linan. Foto: Komet Agency

Styva Linan på Skansen Kronan, 10 juli

Missa inte sommarens stora njutning när Skansen Kronan bjuder ett somrigt Göteborg på musik, mat och dryck. Den 10 juli inleder Göteborgsbandet Styva Linan, med tidigare utsålda spelningar på både Södra Teatern i Stockholm och Nef i hemstaden. Styva Linan debuterade hösten 2022 med skivan Dallas på Universal. Kvintetten har fyllt en tydlig lucka i svensk musikliv och tilltalat flera olika generationer musikälskare. Läs mer här.

Vi som älskar 90- och 00-talet, 13 juli

Räkna med en kavalkad av det mesta och bästa av 90- och 00-talets musikhjältar när sommarens stora party kommer till Göteborg. Slut upp med alla dina vänner och bekanta, det kommer att bli en nostalgifest sällan skådat slag!

Gothenburg Rock Riot, 13 juli

Gör dig redo att transporteras in i hjärtat av klassisk rock när det legendariska bandet Nazareth intar scenen! Låt dig även svepas bort av det dundrande ljudet av metal när Corroded, den ostoppbara kraften inom metalscenen, går på scenen. Fler band som Velveteen Queen från Torslanda, Mile, Bonafide och Sun kommer även att uppträda denna fantastiska kväll!

Bilden visar en fotbollsmatch från Gothia Cup 2022.
Gothia Cup 2022. Foto: Peter Kvarnström

Gothia Cup 2024, 14 – 20 juli

Världens största ungdomsturnering i fotboll spelas på 110 planer i Göteborg och dess kranskommuner. Det är lagen och deltagarna från världens alla hörn som gör turneringen unik. Gothia Cup är en mötesplats för världens ungdomar, oavsett religion, hudfärg eller nationalitet, med fotbollen som gemensam nämnare och som brygga för att öka förståelsen för och kännedomen om varandra. Det är fri entré till alla matcher som spelas under veckan. Gothia Opening Ceremony och Finalerna har biljettförköp.

Slakthuset Block Party 2024, 16 – 17 juli

Slakthuset Block Party 2024 är Wine Mechanics urbana gatufest som pågår i två dagar med skarpt fokus på grym musik, lokal mat, göteborgsproducerad öl och givetvis Wine Mechanics egna viner i alla färger. Se artister som Jonathan Johansson, KÅRP, Jonas Lundqvist, Franska Trion och Steget.

Bild från maj på vegansk matmarknad på Grönsakstorget i Göteborg.
Vegan Market på Grönsakstorget den 25 maj, 2024. Foto: Daryna Pohonych

Vegansk marknad på Grönskstorget, 27 juli

Den 27 juli blir grönsakstorget, som i våras gjordes om till ett sommartorg, till en vegansk marknad igen. Torget fylls av lokala hantverkare och matproducenter som visar upp sina alster på denna mötesplats. Till den veganska marknaden har arrangören även bjudit in lokala food trucks såväl som gäster från andra regioner för att mätta hungriga magar med veganska läckerheter.

Thomas Stenström och Miss Li på Bananpiren, 2 och 3 augusti

Den 2 augusti är det dags för Thomas att inta Bananpiren för att bjuda på en sommarkväll utan dess like! Thomas Stenström har under en lång tid försett Sverige med låtar att förälska sig i och blivit både Grammis- och sexfaldigt P3 guld-nominerad. Dagen därpå, på samma scen, är det dags för Miss Li att inta den svenska livesommaren. Miss Li är en av Nordens mest omfamnade, uppskattade och flitigaste liveartister, och är aktuell med turnén ”Om vi stannar upp och drömmer lite grann”.

Utomhusbiofestival i Azaleadalen, 2 augusti

Enligt traditionen som startade för 7 år sedan arrangerar Big Crowd Factory Europas största utomhusbiofestival i Azaleadalen. Evenemanget är alltid öppet och tillgängligt för alla, därför behöver du inte anmäla dig till festivalerna utan det är bara att dyka upp på plats! Läs mer här.

Bild visar konsert på Way Out West 2023.
Way Out West 2023. Foto: Peter Kvarnström

Way Out West 2024, 8 – 10 augusti

Musikfestivalen Way Out West lockar årligen besökare från hela Sverige och även från stora delar av resten av världen. I år fylls återigen Slottsskogen med musik, fest och kultur i dagarna tre. I år kan du se artister som Pulp, The National, Queens of the Stone Age, Fred Again och många fler.

Atlético de Madrid vs Juventus på Ullevi, 11 augusti

Efter åtta års väntan blir det äntligen stormatch på Ullevi! Den 11 augusti möts två av Europas absolut största fotbollsklubbar på arenan. Kom och se Atlético de Madrid och Juventus göra upp i försäsongens sista och viktigaste match. Båda storklubbarna ställer upp med sina starkaste elvor. Det betyder att Antoine Griezmann, Dusan Vlahovic och 21 andra stjärnor från fotbolls-EM och Copa America kommer till Göteborg.

Veteran-VM i Friidrott 2024, 13 augusti

Veteran-VM i Friidrott är ett stort evenemang som pågår under två veckor och har omkring 8 000 deltagare. De tävlande är alla över 35 år och kommer från över 100 nationer. Med deltagare och deras medresenärer räknar arrangörerna att runt 20 000 inresande gäster kommer att komma till Göteborg. Sverige har arrangerat veteran-VM en gång tidigare – nämligen i just Göteborg 1977. Göteborg har också varit värd för friidrotts-VM (1995), friidrotts-EM (2006) och inomhus-EM (2013).

Foto: Sankai Juku

Göteborgs dans- och teaterfestival, 23 – 31 augusti

I år fyller Göteborgs dans- och teaterfestival 30 år, och detta firas med en jubileumsutgåva. I tre decennier har festivalen introducerat framstående internationella kompanier och artister för publiken. Ambitionen är att spana på internationell scenkonst, liksom att vara en mötesplats för artister, bransch och publik med föreställningar, workshops, residens och samtal.

GBG Reggae Fest 2024, 24 augusti

Den 24 augusti hörs det gungande bastoner och baktakt i hjärtat av Ringön. GBG Reggae Fest bjuder in till dans för andra året i rad med tunga band och DJ’s. Kom och njut av en dag fylld med det bästa av old school reggae, hjärtskärande rocksteady och svängig ska på Vega Bryggeri. Läs mer här.

ParaPuls-festivalen, 28 augusti – 8 september

ParaPuls-festivalen görs i samband med Paralympics 28 augusti–8 september. Det blir publika visningar av tävlingarna på bland annat Stadsbiblioteket samt tre prova på-dagar på Slottsskogsvallen 30 augusti–1 september. Göteborgs många föreningar, både inom paraidrott och normidrotten, finns på plats för att låta alla som vill prova på olika sporter.

Göteborgs Kulturkalas 2023. Foto: Peter Kvarnström

Göteborgs Kulturkalas 2024, 29 augusti – 1 september

Den 29 augusti till 1 september är du välkommen att förlänga sommaren med Göteborgs Kulturkalas! En gratis stadsfestival med brett program som passar alla smaker och åldrar. Fyra dagar med folkvimmel, god mat och skön stämning. Se artister som Loreen, Adaam, Omar Rudberg och många mer!

Frihamnsdagarna 2024, 29 – 31 augusti

Frihamnsdagarna är ett evenemang som kan liknas vid Almedalsveckan på Gotland eller Järvaveckan i Stockholm. En festival för fria samtal där fler röster blir hörda. Här kan göteborgare, västsvenskar och hitresta möta företag, offentlig sektor, akademi och politiker. Hundratals samhällsaktörer och tusentals besökare skapa tillsammans en folkfest på Bananpiren. Evenemanget drivs utan vinstsyfte och har gratis inträde för allmänheten.

Street Food Festivalen i Göteborg, 29 augusti – 1 september

Sveriges största matfestival är tillbaka den 29 augusti – 1 september på Kungstorget, Basargatan och Grönsakstorget i Göteborg. Fri entré till fyra dagar av Sveriges godaste mat- och dryckesfestival med musik, dryck, streetfood, craft beer, underhållning, sweetfood, barer och SM-tävlingar. Festivalen börjar på Grönsakstorget, längs Basargatan fram till Kungstorget.

Darin, 30 augusti

Med senaste albumet En annan jag i bagaget tillsammans med hans svängiga upptempolåtar blir konserterna fulländade euforifester. Vem vet, kanske kryddas konserten med en och annan tolkning ifrån Så mycket bättre-hitsen också? En sak är iallafall säkert, när Darin äntrar scenen i sommar blir det en konsert du inte vill missa!

Petter, 30 augusti

Petter är en av Sveriges mest framstående artister, med en både lång och storslagen karriär bakom sig. I och med hans genombrott på 90-talet kom ett brett genomslag för svensk hiphop, som banat vägen för dagens artister inom genren. Hans musik har blivit prisbelönad flera gånger om, och med tidlösa hits som ”Mikrofonkåt”, ”Så klart!” och ”Se på mig nu” har han erövrat både hjärtan och topplistor. Att Petters musikskapande är något utöver det extra är det ingen fråga om, och hans avtryck cementerades när han 2022 valdes in i Swedish Music Hall of Fame. Till sin sommarturné och spelningen på Liseberg har Petter med sig fullt band samt hiphop-ikonerna DJ Sleepy och Eye-N-I.

Bolaget.

Bolaget RODEO – Göteborg, 31 augusti

Utöver festivalspelningar så har Bolaget valt ut ett exklusivt antal städer för showen RODEO och den 31 augusti intar Bolaget Skatås i Göteborg. Detta är något helt annat än vad du någonsin upplevt förut, en helkväll med och av Bolaget. Bolaget bildades år 2019 i Falun och har sedan dess tagit Sverige med storm. Med över 200M streams samlade under fyra korta år har Bolaget blivit ett av de hetaste namnen i musikbranschen.

Sommarfest på Teatergatan, 31 augusti

Äntligen är sommarfesterna på Teatergatan på gång igen! 2024 är det tre datum som gäller – den 1 juni, 6 juli och 31 augusti. Smaka en liten bit från varje restaurang, ta med dig kompisen, grannen eller kanske hunden och njut av mat och musik på sommarens härligaste gata tillsammans.