Lättade restriktioner

Efter en lång tid av restriktioner under coronapandemin börjar Sverige öppna upp mer och mer, i takt med utförda vaccinationer och minskad smittspridning. Lättnaderna kommer att utföras i flera steg och från och med den 1 juni tillåts bland annat:

  • 50 deltagare på arrangemang inomhus
  • 500 deltagare på arrangemang utomhus
  • 150 deltagare på idrotts- och tävlingsarrangemang utomhus
  • restauranger att servera alkohol till 22.00 och ha öppet till 22.30
  • marknader och nöjesparker att öppna
Den 3 juni öppnar den efterlängtade nöjesparken Liseberg igen. Credit: Peter Kvarnström

Lisebergskaniner, Alfons och bio

Äntligen! Liseberg öppnar grindarna till nöjesparken igen den 3 juni, om än under begränsade former. Visst har vi längtat efter hisnande åk i Helix, Loke och Valkyria? Och efter de kramgoa kaninerna och blöta Kållerado-turerna? Boka ditt besök i förväg på liseberg.se.

Strax innan dess, den 1 juni, börjar Alfons Åbergs kulturhus att välkomna besökare och även här gäller förhandsbokning för att garantera allas säkerhet. Samma dag öppnar Filmstaden upp sina biografer Biopalatset och Bergakungen med nya säkerhetsrutiner och ett maxantal på 50 besökare per föreställning.

Göteborgs 400-årsdag firas med en direktsändning den 4 juni.

Grattis Göteborg!

Den 4 juni är det dags för födelsedagsfirande. Och det är inte vilken födelsedag som helst som ska firas, utan Göteborgs egen 400-årsdag! Dagen bjuder på kungligt besök av H.K.H. Kronprinsessan Victoria och en direktsändning som pågår klockan 15–17. Klockan 16.21 kommer spårvagnar att plinga, salut att skjutas och en specialskriven fanfar att spelas.

Du kan även fira där du är med ett digitalt jubileumspaket, ta del av olika jubileumsprodukter, frossa i jubileumsbakelser och spana in Göteborgs Stadsmuseums utställningar Göteborg berättar och Grejen med Göteborg.

Lagom till sommaren har Radisson Blu Riverside renoverat sin takterrass med utsikt över Göta älv.

Guidade vandringar och ny takbar på Lindholmen

På Lindholmen blandas göteborgsk varvshistoria med studenter, forskare, självkörande bussar och nytänkande entreprenörer. Vill du veta mer om det här växande området? Häng på en av Älvrummets guidade visningar i sommar! Det är helt kostnadsfritt men du måste boka din plats i förväg, läs mer på Älvstranden Utvecklings webbplats.

Radisson Blu Riverside har renoverat sin takterrass Vivi lagom till sommarsäsongen, och från den 4 juni kan du njuta av utsikt, musik och kalla drycker i terrassens spapool och solbäddar. Ännu fler takbarer och uteserveringar hittar du i guiderna här nedanför.

Lär dig mer om kulturväxten, och ölingrediensen, humle i Botaniskas utställning.

Nytt på restaurangkartan och humlehistoria

I Studio HPKSM:s och Faye Emmys gamla lokaler på Storgatan/Parkgatan hittar du numera restaurangen, vinbaren och “spritzerian” Studio Sticazzi. Här samsas franska och italienska rätter med spännande viner och en härlig stämning.

Mer vin hittar du snart på Fjärde Långgatans Raffel, som slår upp dörrarna så fort det åtråvärda serveringstillståndet är på plats. Fler ställen att hålla ögonen på är Botánico på Aschebergsgatan och Ivans pilsnerbar på Ringön, som både lovar öppning under sommaren.

På tal om pilsner, du har väl inte missat att Göteborg är en riktig ölhuvudstad? Här finns runt 40 hantverksbryggerier och flera av dem har taprooms! Vill du veta mer om en av öltillverkningens viktiga ingredienser rekommenderar vi en tur till Botaniska och deras utställning Humle – en slingrande historia.

Appen och kartan Hittaut hjälper dig att upptäcka Göteborgs skärgård i sommar. Credit: Peter Kvarnström

Hitta ut i skärgården

Vill du utforska Göteborgs skärgård, men vet inte riktigt var du ska börja? Testa Hittaut! Satsningen är en enklare form av orientering som samordnas av Svenska Orienteringsförbundet och från och med den 1 juni kan du leta rätt på 59 olika checkpoints på Björkö, Hönö, Öckerö, Brännö, Styrsö, Donsö och Vrångö.

Ladda ner appen Hittaut eller hämta en fysisk karta på turistbyrån i Göteborg, infopoints i skärgården eller Öckerö kommunhus. Det går lika bra att promenera som att springa och alla som deltar har chans att vinna fina priser.

Ett annat sätt att upptäcka skärgården är genom M/S Trubadurens coronaanpassade skaldjurskryssningar. Här blandas en fartfylld show med färska skaldjur och vackra vyer över kobbar och skär.

Vill du ha ännu fler alternativ att välja mellan? I vår evenemangskalender hittar du allt som händer i juni.