Restriktioner tas bort

Äntligen får vi ses på riktigt igen! Evenemang kan nu välkomna fler åskådare och deltagare i och med att restriktioner gällande åskådarantal togs bort 29 september. Folkhälsomyndigheten uppmanar fortsatt ovaccinerade att iaktta försiktighet och att hålla avstånd till andra. Du kan läsa mer på krinsinformation.se

Fartfyllt och läskigt på Liseberg i höst! Credit: Peter Kvarnström

Halloween på Liseberg

När Liseberg öppnar för höstsäsongen väntar ett läskigt äventyr för alla besökare. Parken fylls av tusentals pumpor, och spänning lurar runt varje hörn. Du avgör själv hur spännande du vill att ditt besök ska bli, från mardrömslika skräckhus för riktiga våghalsar till pirrigt bus för de lite mindre.

Inled med middag på Café Kronhuset och ge dig sen ut på spökvandring.

Skumt till fots i Göteborg

Vågar du ge dig ut och upptäcka Göteborgs kusliga historia? Då ska du boka in dig på spökvandring den 2 oktober. Du inleder kvällen med trerättersmiddag på Café Kronhuset innan professionella skådespelare tar dig med på en kuslig promenad genom Göteborg.

Skum(t) blir det också den 16 och 29 oktober, då du kan anmäla dig till en ölvandring genom Göteborg. Ni stannar till på olika pubar i Göteborg och provar öl under ledning av en kunnig öl-expert.

Musikal på Göteborgsoperan och grekisk fest på Rondo

På Göteborgsoperan får musikalen ”Kärlek Skonar Ingen”, baserad på Håkan Hellströms älskade låtar, premiär den 9 oktober. Hellström har också specialskrivit ny musik för musikalen.

Rondo har gjorts om till en grekisk taverna för “Mamma Mia – The party”, som nu äntligen får ha premiär i Göteborg. Showen öppnar den 8 oktober.  

Stora Teatern bjuder på flera spännande konserter i oktober.

Konserter för alla smaker

Duon Smith & Tell spelade för utsålda hus i både Sverige och USA innan pandemin, och nu är de tillbaka på vägarna med ett stopp på Stora Teatern i Göteborg den 3 oktober. Även Darin är ute på turné igen. Den omåttligt populära artisten bjuder in till akustiska kvällar i hela landet, och i Göteborg ser du honom på Stora Teatern den 15 oktober.

Göteborgsoperan uppmärksammar att Sverige haft kvinnlig rösträtt i 100 år med en konsert titulerad ”Kvinnors Röster” den 14 oktober. Musik komponerad av kvinnor framförs av hovsångerskan Katarina Karnéus, sopranen Sofie Asplund, GöteborgsOperans Damkör och GöteborgsOperans Orkester, dirigerade av Henrik Schaefer.

Om du gillar blues ska du inte missa blueskvällarna på Musikens Hus i Majorna. Blues i Hängmattan är ett återkommande event och i oktober är det den 6 och 20 som gäller.

Ni har kanske läst att bandet Eldkvarn ska återförenas? Innan dess ska bandets frontman Plura Johnsson spela med sitt nuvarande band på Kajskjul 8, den 27 och 28 oktober, men ni kan räkna med en hel del Eldkvarn-klassiker redan då.

Slow Flowers på Gunnebo Slott är ett av många evenemang strax utanför Göteborg i oktober. Credit: Emmaklara Sandkvist

Evenemang strax utanför Göteborg

Nog för att det finns tillräckligt mycket att se och göra inne i Göteborg i oktober, men se dig om en liten bit från stadskärnan så finns det ännu mer att upptäcka. Som “Lights in Alingsås”, en ljuskonstfestival i världsklass, premiär i Alingsås (så klart) den 1 oktober.

Inte så långt därifrån, i Partille, kan du ta del av Konstrikets samlingsutställning “Konstrikets Konstrunda 2021” den 1–3 oktober. Besök konstnärernas ateljéer och utställningar i Konstriket-kommunerna (Alingsås, Lerum, Partille, Härryda och Mölndal) den 2–3 oktober.

I slutet av månaden, den 31 oktober, bjuder Gunnebo Slott i Mölndal in till en utställning på temat slow flowers. Alla blommor har odlats på Gunnebo, av elever som har gått Gunnebos utbildning i slow flowers, och det är också studenterna som arrangerar utställningen.

BK Häcken går in i Champions League

Uefa Women’s Champions League avgjordes förra året på Gamla Ullevi här i stan, och när årets upplaga sparkar igång har Göteborg en representant i turneringen i form av BK Häcken. De gul-svarta tar emot storlaget Olympic Lyonnaise från Frankrike den 5 oktober på Bravida Arena.

Göteborg Film Festival Prisma börjar den 28 oktober.

Höstlovskul i Göteborg

Mot slutet av oktober väntar höstlovet. Passa på att se film i världsklass på filmfestivalen Prisma, en filmfestival för barn och unga vuxna. Filmer från hela världen blandas med seminarier, workshops och aktiviteter, med start den 28 oktober.

Barnens favorit Universeum står för Halloweenfirande med allt från rysmys till fasansfulla upptäckter på menyn. Besök spindlar, slajm och svarta hål på Universeum 30 och 31 oktober.

Högtflygande äventyr väntar på Upzone i Skatås, en äventyspark bland trädtopparna. Under höstlovet förstärks upplevelsen ytterligare av läcker belysning. Ta på dig pannlampan och sätt igång.

Alfons Åbergs Kulturhus bjuder in till traditionsenligt Läslov med mysrys, kom och lyssna på spännande berättelser och teater med start den 29 oktober. Sist men inte minst, missa inte att besöka Göteborgs maritima upplevelsemuseum Maritiman, som har öppet varje helg i oktober med massor av spännande aktiviteter på schemat.

Kulturnatta firar 30 år med utökat program.

Kulturfestival firar 30 år

Det är 30-årsjubileum för “Kulturnatta”, och för att fira detta utökas evenemanget från en natt till två dagar, 29–30 oktober. Kulturnatta är en festival av alla, för alla. Vem som helst kan ordna en programpunkt och teatrar, museer, bibliotek, gallerier, ateljéer, biografer och kulturhus håller kvällsöppet.