Turistinformation irl, massor av museer och exklusiva teaterbesök

Äntligen! Nu har vi öppnat dörrarna till Gothenburg Visitor Centre på Kungsportsplatsen igen, och våra turistinformatörer längtar efter att få dela med sig av sina bästa Göteborgstips – och den nya cykelkartan. Självklart finns alla försiktighetsåtgärder på plats, läs mer om dem och om turistbyråns öppettider här nedanför.

I april öppnade många av Göteborgs museer upp för besökare igen. Credit: Carl Ander

I april öppnade flera av stadens museer upp på nytt, så passa på att jaga vårtecken på Universeum, testa havslabbet på Maritiman, utforska Göteborgs historia på stadsmuseet, inspireras av sirlig 1700-talsdesign på Röhsska, kolla foto på Hasselblad Center och Röda sten konsthall – och konst på Göteborgs konstmuseum och Göteborgs Konsthall vid Götaplatsen.

Vill du hellre bära med dig konstverket hem? Då rekommenderar vi ett besök hos nya tatueringsstudion Bläck & Nål, på Södra Larmgatan.

Folkteatern har så smått börjat glänta på dörren till sin verksamhet och kör nu utvalda föreställningar för åtta personer – här finns allt från Strindberg till digital jukebox och dokumentärfilm.

Botaniska trädgården är en av de platser där du just nu kan njuta av blommande körsbärsträd. Credit: Peter Kvarnström

Blommande körsbärsträd och digitala majblommor

Det är svårt att undgå de rosa och vita körsbärsblommorna som lyser upp stadens parker och gator just nu. I den här Instagram-guiden listar vi några platser där du kan njuta av de blommande körsbärsträden runt om i Göteborg. Tipsa oss gärna om fler!

Och glöm inte att köpa en majblomma! Barn i familjer med små ekonomiska resurser har det tufft under pandemin och majblomman är ett enkelt sätt att hjälpa. I år kan du välja mellan en fysisk och en digital version.

Tacokiosken Hermanos med utservering i förgrunden.
Tacokiosken Hermanos i Majorna är en av många nyheter på Göteborgs restaurangscen. Credit: Anders Storm

Ät och drick gott i vårsolen

Trots pandemin händer det mycket på Göteborgs restaurangscen. Avenyfamiljen har blivit Göteborgsfamiljen och lagom till Valborg öppnade de tre olika ställen på Skanstorget – ny-gamla Champagneria, skaldjursbistron Skanshof och taquerian Mucho Macho.

I Majorna kan du numera käka tacos hos Hermanos på Sannaplan och napolitanska pizzor med naturvin hos Paradiset på Mariaplan. Och du har väl inte missat populära Hasselssons matlucka som gjort succé med sin fish and chips på Mariagatan?

Längre söderut, i Mölndal, hittar du italiensk husmanskost och noggrant utvalda viner hos Centrale. Ännu mer italienskt, och lite 70-tal, bjuder Drottninggatans Deg på i form av “high temp”-pizzor med en egen twist och hemmagjord mjukglass. Thörnströms kök har blivit Thörnströms och erbjuder en av Göteborgs populära take away-menyer – fler sådana av olika slag hittar du i vår take away-guide. Perfekt för en picknick i vårsolen!

Andra ställen att hålla utkik efter framöver är Ankarsmedjan Social som flyttat in i Sjömagasinets smedja och Big Bird, gänget bakom Little Meats nya satsning på Övre Husargatan.

Det ser även ut som att vi får en efterlängtad uteservering vid Skansen Kronan lagom till Kristi Himmelsfärdshelgen.

Göteborgs Konserthus släpper regelbundet nya konserter på streamingtjänsten GSO Play. Credit: Ola Kjellbye

Digitala konserter och fotbollsfest på Gamla Ullevi

För dig som inte kan, eller vill, dra ut på stan finns det fortfarande gott om digitala evenemang att ta del av. Göteborgs Konserthus släpper regelbundet nya konserter på GSO Play och sänder dessutom live från Polstjärneprisets final den 29 maj där fyra unga musiker från hela Sverige gör upp om förstaplatsen.

Den 16 maj skrivs det fotbollshistoria på Gamla Ullevi när finalen i UEFA Women’s Champion’s League avgörs där. Tyvärr sätter pandemin käppar i hjulet för att ha publik på plats, men matchen sänds på TV6 och du kan ta del av fotbollsfesten i UEFA:s sociala kanaler. Läs mer om finalen, och om damfotboll i Göteborg, i vår guide här nedanför.

Vill du ha ännu fler alternativ? I vår evenemangskalender hittar du allt som händer i maj.