Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Höstlov med spökparad genom stan

Under höstlovet är Göteborg fullt av rysligt roliga aktiviteter: Halloween på Liseberg 7 okt–6 nov, Creepy Science 1 okt–6 nov på Universeum och ”mysrys” på Alfons Åbergs Kulturhus. På stadens museer bjuds det på höstlovsaktiviteter och workshops – på Göteborgs konstmuseum kan du skrapa fram egna spöken, Världskulturmuseet anordnar mängder av aktiviteter kopplat till utställningen ¡Viva México! och på Göteborgs naturhistoriska museum du gå på ficklamspvisning i ett nedsläckt museum.

Röda sten konsthall bjuder in till “Konstlovet” på Göteborgs flygmuseum Aeroseum ställer till med ett läskigt höstlov för alla flygintresserade.

Vill du vara med om något spännande tillsammans med vänner och bekanta? Då kan du delta i Spökparaden 5 november. Kom utklädd som spöke, vålnad eller gast – eller få hjälp med spöksminkningen på plats. Paraden startar från Kungstorget kl 14.00, går längs Kungsgatan, Kungshöjd och avslutas vid Esperantoplatsen.

Spökbåten i Vallgraven är en annan spännande höstlovsaktivitet. 1, 3 och 5 november kl 12.00 hemsöks den klassiska sightseeing-båten Paddan.

Wine Mechanics i Gamlestan är Sveriges första urbana vintillverkare. Credit: Tina Stafrén

Mat- och dryckfestivaler

Göteborg är världsberömt för våra många hantverksbryggerier. På festivalen All-in Beer Fest har 50 småskaliga ölproducenter bjudits in till denna tionde upplaga, 11–12 november. Passa på att hitta nya favoritsorter och mingla med andra ölfantaster.

Göteborgs lokala vineri Wine Mechanics är en av flera småskaliga vinproducenter- och importörer som bjuder in till Lindholmen Wine market 19 november. Det finns möjlighet att prova nya spännande drycker och mat från Lindholmen Street Food Market serveras.

Är du mer sugen på något matigt, kan du besöka Korvfestivalen, 4–6 november i Eriksbergshallen. Det blir provsmakningar, seminarier och försäljning av hundratals olika sorters korv.

Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Julmarknader

Redan från november bjuder Julstaden Göteborg på mysiga julmarknader, både i centrala stadsdelar och en kortare utflykt från staden.  

Jul på Liseberg öppnar sina portar 19 november och är sedan öppet fredag-söndag november ut. Gå på klappjakt bland julmarknadens bodar, värm dig runt eldar och med varm dryck i händerna – eller få upp ångan i de vintervakna karusellerna.

Varje adventshelg från 26 november är det julmarknad i Haga – en av Göteborgs äldsta stadsdelar med mysiga butiker och klassiska landshövdingehus. Botanisera bland hantverk, design, delikatesser och allt som hör julen till.

Även Reveljens Julmarknad har öppet under alla adventshelgerna. Nytt för i år är att det blir tre gånger fler utställare än förra året och en öppen våffelstuga!

Letar du efter personliga julklappar, ska du kolla in à la London Juldesignmarknad. I dagarna tre är det marknad alster från 80 nytänkande och inspirerande designers. 18-20 novmember på Auktionsverket Kulturarena.

Är du sugen på en kortare dagsutflykt från Göteborg? Då kan du bland annat bege dig julmarknaden på Tjolöholms slott i Kungsbacka, 11–27 november. Hantverkare och matutställare säljer småskaligt tillverkade produkter, och det anordnas mysiga upplevelser för hela familjen.

Du kan även ta dig till kranskommunen Mölndal som i år fyller 100 år. Det uppmärksammas på Jul i Kvarnbyn 26–27 november, där man skapar en annorlunda julupplevelse i den historiska industrimiljön och julen firas som om det vore 1922.

Även i Göteborgs skärgård blir det mysiga julmarknader. I norra skärgården är det Hönö Klåvas julmarknad 26–27 november. Strosa bland julpyntade butiker, besök hantverksutställarna och upplev en julklädd skärgårdsmiljö

På Styrsö arrangeras julmarknad på Café Öbergska den första advent. Här hittar du traditionellt julhantverk och julpynt, poängpromenad, mat, musik, lotteri och besök av tomten.


Att bli synlig – utställning om konst och psykisk ohälsa

Under Kulturnatta hade utställningen Att bli synlig, 28 oktober–31 januari 2023, vernissage på Milleniumplatsen utanför Stora Teatern. Det är en konstutställning med tema psykisk ohälsa och kreativt skapande, och utställningen är en del av Göteborgs 400-årsjubileums fokusår “Hälsa”.

Konserter du inte får missa

I november-Göteborg har vi mängder av konserter att se fram emot.

Svenska duon Kite, bestående av Nicklas Stenemo och Christian Hutchinson Berg, gör i år sin första regelrätta Sverigeturné på tio år. Så det är en efterlängtad helhetsupplevelse som fansen kan se fram emot 19 november på Gothenburg Film Studios.

På Pustervik bjuder man 26 november in svenska Vargas och Lagola. Bandet består av två av Sveriges absolut mest framgångsrika låtskrivare och producenter Vincent Pontare och Salem Al Fakir.

Senast vi såg Thåström i Göteborg var när han i somras avslutade Way Out West framför tiotusentals i publiken. 30 november–2 december, kommer han tillbaka till Göteborg i en betydligt mer intim klubbscen på Pustervik.

Folkmusikern Sara Parkman gästade också Way Out West med sitt alldeles eget musikaliska universum. Sedan dess har hon släppt sitt tredje album ”Eros Agape Philia” och 4 november kan vi se henne Stora Teatern.

Cleo har sedan länge hört till den svenska hiphop-scenens viktigaste röster. Nya skivan ”Missaoui” är hennes första svenska fullängdsalbum, och med det kommer hon till Pustervik 5 november.