Konsert med Håkan Hellström på Ulllevi i Göteborg
Håkan Hellström spelar på Ullevi 19–20, 26–27 augusti 2022. Credit: Beatrice Törnros

Spelningar på Ullevi

När brittiska rocklegendarerna Iron Maiden intar Ullevi den 22 juli går startskottet för en månad av storslagna arenakonserter som kommer få Göteborg att gunga. Rammstein tar över stafettpinnen den 28–30 juli och blir med sina tre konsertkvällar på raken historiska som det första rockbandet på Ullevi att göra just det.

Den 10–11 augusti blir det mindre industrimetal utan i stället oemotståndliga popmelodier när Ed Sheeran tar sin 360-gradersscen till Ullevis mittcirkel och river av två konserter på två kvällar.  

Ullevis konsertsommar stängs av publikrekordhållaren och göteborgsikonen Håkan Hellström, som bjuder på hela fyra konserter mellan den 19–27 augusti.

Förfesten på Heden är stället där du träffar vännerna och kommer i rätt stämning inför konserterna. Det bjuds på livemusik, quiz, DJ’s, mat och dryck. Det är fri entré och öppet för alla åldrar, oavsett om du ska vidare till Ullevi eller bara vill njuta av stämningen på förfesten.

Musikfestivaler du inte får missa

Om utbudet på Ullevi inte lockar eller mättar så finns det gott om andra alternativ. Göteborg bjuder på musikfestivaler för alla smaker, och det börjar faktiskt redan den 30 juni då Fragile Mountain Punk Festival äger rum på Vädermotets utsiktsplats på Hisingen. Det blir tre dagar med massor av musik från såväl lokala band som stora namn från bland annat England och Tyskland.

Den 1–2 juli ska alla bluesälskare markera i kalendern, då är det nämligen dags för Göteborgs Bluesfestival på Villa Belparc, i Göteborgs vackra park Slottsskogen. Och festivalhelgen tar inte slut där, den 2 juli besöker också endagsfestivalen ”Vi som älskar 90-talet” Slottsskogsvallen, bara ett stenkast från Villa belparc faktiskt. Scooter, E-type, Haddaway och flera andra favoriter från 90-talet står på scen.

Way out west tar sin vana trogen över Slottsskogen den 11–13 augusti. Chance the rapper, Tame Impala, First Aid Kit och Nick Cave and The bad seeds är bara några av alla de världsnamn som gästar Göteborg. Festivalen har gjort sig känd inte bara för sina magiska konsertkvällar, utan också för sina ambitiösa hållbarhetsvisioner, något som kommer synas ännu mer under årets festival.

Konserter på Liseberg

Liseberg är inte bara en av de roligaste platserna som finns, det är också en av Göteborgs absolut bästa konsertscener, och deras program i sommar gör ingen besviken. Några av höjdpunkterna du inte vill missa är Reeperbahn och Lolita Pop den 9 juli, Melissa Horn den 21 juli, Brad Paisley den 27 juli, Tom Jones den 4 augusti, We love the 2000’s den 6 augusti och Clutch den 25 augusti.

Konsertkvällar i Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningen är en grön oas mitt i stan som lockar besökare med sin imponerande rosenträdgård, vackra palmhus och blomstrande odlingar.

I sommar är det också en plats för musik, med besök från Veronica Maggio + Mares den 8 juli, The Ark den 9 juli, Lars Winnerbäck den 17 juli, Ulf Lundell den 5 augusti, Magnus Uggla, Miss Li och Petter den 6 augusti och Tomas Ledin den 13 augusti.

Sommar strax utanför Göteborg

Allt roligt i sommar händer inte mitt i stan. Ta en kort resa från centrala Göteborg och upptäck ännu mer i sommar. Vackra Gunnebo Slott är alltid värt ett besök, och i sommar lockar de med mysiga konsertkvällar där Mikael Wiehe, Smith & Tell och Weeping Willows uppträder.

Tjolöholms Slott ligger lite längre söderut och har ett fullspäckat sommarprogram. Claes Malmberg står på scen i dramatiseringen av ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Premiär blir det den 1 juli och föreställningen spelas under hela juli och augusti.

Musikunderhållning bjuds det också på, i form av Peter Jöback den 11 augusti, Gustaf och Viktor Norén den 14 augusti och British summer concert den 17 augusti.

Norr om Göteborg känner du historiens vingslag på Bohus Fästning. Den 16–17 juli arrangeras en historisk marknad, en resa bakåt i tiden som genomförs i samarbete med en rad olika historiska föreningar, utställare och aktörer som representerar tidsåldrarna 13-, 14-, 15-, 16- och 1700-tal.

Skärgårdsön Styrsö har mer än vackra klippor och lockande vandringsleder att erbjuda. Ta båten till Styrsö den 16–17 juli och besök 37 lokala konstnärer i deras hem, ateljéer och trädgårdar under Styrsö Konstrunda.

Credit: Match Cup Marstrand

Bara massor utav sport

Musiksommaren är spektakulär, men sportsommaren är inte dålig den heller. Den 4 juli börjar Childhood Match Cup (tidigare Match Cup Marstrand), landets största publika seglingsevenmang, och det håller på fram till och med den 9 juli.

Den 4 juli börjar även handbollsfesten Partille Cup, världens största handbollsturnering, med över 1100 lag som gör upp på planer runt om i Göteborg. När handbollsmålen flyttats från Heden är det dags för fotbollen att ta över. Den 17 juli är Gothia Cup tillbaka och stan tas över av glada träningsställsklädda ungdomar från hela världen.

Vi välkomnar en helt ny hästfest med start den 26 juli. På Åby Arena i Mölndal blir det en fullspäckad vecka med tävlingar i hoppning och dressyr på ett område med festivalkänsla under Westcoast Equestrian Week.

Slottsskogsvallen kan användas till mer än konserter. Friidrott till exempel. På Folksam grand prix möter Sveriges friidrottselit internationellt motstånd den 30 juli.

Spring och simma i den södra delen av Göteborgs skärgård under Ötillö Swimrun! Här tävlar såväl världselit som glada amatörer tillsammans i en helt underbar skärgårdsmiljö den 6 augusti.

Den 13 augusti finns det anledning att återvända till Åby då Åbys Stora Pris ska avgöras på Åbytravet. Loppet är ett av världens största travlopp med hela 1,5 miljoner kronor i potten till vinnaren.

Ge dig ut och spring i naturen under Gotaloppet den 20 augusti eller 10 island trailrun den 21 augusti. Gotaloppet är 20 km och går längs stigar, grus- och gångvägar på Gotaleden med start vid Jonsereds IP. Under 10 island trailrun upptäcker du öarna i den norra delen av Göteborgs skärgård, välj mellan distanserna 5 och 10 km.

Havsmiljö, demokrati och kreativitet

Den 6 augusti är det dags för Västerhavsveckan. En mängd olika aktiviteter från Landskrona i söder till Strömstad i norr, alla med syfte att väcka uppmärksamhet för Västerhavets havsmiljö och dess utmaningar. Här finns något för alla åldrar, och nästan allting är gratis.

Frihamnsdagarna är Göteborgs svar på Almedalen och Järvaveckan – en plats där fler röster får höras. Det är när människor möts som idéer uppstår och som kan leda till verklig förändring. Frihamnsdagarna inleds den 25 augusti och håller till på Bananpiren.

Låt kreativiteten flöda på Sy- & Hantverksfestivalen på Svenska mässan den 19–21 augusti. Mässan är Sveriges största för sömnad, handarbete, smyckestillverkning och eget skapande. Här kan du handla allt du behöver för din hobby. Mässhallen är full av färg, material, inspiration och kunniga utställare.