Världsmästerskap x 2

December är inte bara julens och högtidernas månad, utan det är också då Göteborg står värd för inte mindre än två olika världsmästerskap.

Scandinavium är huvudarena för VM i handboll för damer och Junior-VM i ishockey. Credit: Jorma Valkonen/Göteborg & Co

1–11 december spelas VM i handboll för damer på Scandinavium. Svenska landslaget spelar sitt gruppspel och huvudrunda i Göteborg med matcher mellan dessa datum, och matcherna går att kombinera både med julbord på restaurang Glöd och fanzone på Corner i Gothia Towers.

December och 2023 avslutas sedan med framtidens ishockeystjärnor. Under jullovet 26 december-5 januari 2024 spelas Junior-VM i ishockey för herrar i Göteborg. Räkna med en stor hockeyfest i stan när fans från hela kommer till stan! Även då kan du värma upp på Corner innan matcherna.

stadsvy i snö med stort rött hjärta i bakgrunden
Credit: Happy Visuals

Jul i hela staden

Hela Göteborg står nu i julskrud och du som besöker vår stad kan se fram emot mängder av stämningsfulla aktiviteter, som julmarknader, ljuspromenader, lucia- och julkonserter och Jul på Liseberg – som i år håller öppet till 7 januari 2024. Läs mer om alla höjdpunkter i vår guide till Jul i Göteborg.

Musikfestival på tio arenor

Viva Sounds är festivalen för dig som vill upptäcka ny musik! Festivalen pågår 1–2 december på tio olika spelplatser i Göteborg, de flesta runt live-musik-”hubben” Stigbergstorget. Mer än 40 artister ställer sig på scen denna kväll, bland annat lokala KÅRP, danska Fabräk och Moto Boy.

Utställningar du inte får missa

Fotografen Anton Corbijn är många rockstjärnors favorit. I den unika utställningen Stillness thru movement skildrar han Göteborgsoperans Danskompani. Se den mellan 3 november–12 december i operahusets foajé.

Göteborgs stadsmuseum visar i december utställningen Tomtekonst, tillsammans med Göteborgs-Posten. 3 december–21 januari 2024 kan du se tomtekonstverk av bland annat Ernst Billgren.

Är du intresserad av spel, spelande och dess historia och kultur, ska du inte missa utställningen Världens spel på Världskulturmuseet. Här kan du lära mer och samtidigt testa på spel från hela världen.

2–3 december är Världskulturmuseet också arena för Nordiska mästerskapen för damer i spelet Counter-Strike, det första när samtliga nordiska landslag medverkar.

Konserter och nyårsfiranden

Det är inte bara klassiska julshower- och konserter på Göteborgs många musikscener i december. Ta en paus i julstökandet och gå på någon av de många konserterna denna månad. Här listar vi ett urval, fler hittar du i vår evenemangskalender.

Besöker du Göteborg över årsskiftet och vill fira in det nya året med nyårssupé, fyrverkeri eller show, har vi satt ihop en guide till nyårsfestligheterna.