Konserter i mars

Årets första vårmånad bjuder på mängder av konserter, både på de stora arenorna och på Göteborgs många mindre live-musikställen.
Syskonduon First Aid Kit inleder 1 mars sin Sverige-turné med en efterlängtad konsert på Scandinavium.

Nils Frahm är den neoklassiska kompositören som nått en publik långt bortom sin genre. 20 mars spelar han på Gothenburg Film Studios på Hisingen.

Pustervik har en gedigen uppställning konserter under mars. Många är redan slutsålda så kolla på hemsidan innan ni beger er! 8–9 mars spelar Johnossi som är aktuella både med nytt album och en rad tolkningar från förra årets Så mycket bättre. Flerfaldigt Manifestgalan-prisade Sara Parkman har tagit folkmusikgenren till en alldeles egen plats där den blandas med både house och indierock, och 16 mars kan den höras på Pustervik. 25 mars är det dags att återse Luleå-bandet Fireside, som inte släppt ny musik på 20 år. Nu är de tillbaka med nytt album och turné! Och lokala Bevery Kills spelar 3 mars innan de beger sig till USA och SWSX-festivalen.

Skeppet Gbg vid Stigbergstorget har en också en fullspäckad kalender, med både konserter, quiz och 8 mars också en välgörenhetskväll för jordbävningsdrabbade Syrien och Turkiet. 11 mars spelar Maia Hirasawa på Skeppet, och det med alldeles färska albumet ”If this is the end it sure is a beautiful one”. 17 mars är det indiebandet Killer Cashew från Falun som äntrar Skeppets scen, och 12 mars firas Taubedagen av körer, musiker (bland annat Benny Andersson), sångare och kompositörer. Det är slutsålt sen länge, men väntelista finns.

31 mars är det konserter av det lite hårdare slaget på båda scenerna på Musikens Hus. På Stora scenen 40-årsjubilerar punkbanden Charta 77 och Köttgrottorna, och på den mindre scenen Hängmattan spelar de två psykedeliska rockbanden Electric Eye och Toad Venom.

Credit: James Deacom

Stand up och humor-shower

I mars kommer flera komikerfavoriter till Göteborgs scener. Inte mindre än tre Bäst i test-deltagare håller show i Göteborg – Olof Wretling bjuder på den komiska föreställningen KaffetStora Teatern 5 mars, Marcus Berggrens föreställning Å harre jävvlar spelas 10 mars på Partille arena och Anders “Ankan” Johanssons Alla känner Ankan spelas 28 mars på Lorensbergsteatern.

Lorenbergsteatern har också gästbesök av irländske komikern Dylan Moran 15 mars och Katrin Sundberg med showen Jag gör vad fan jag vill 29 mars, innan Per Andersson drar igång långkörande showen Räkhäst 31 mars–28 oktober 2023.

Komikern och konstnären Charlotta Björck kan du se 25 mars på Kvartersscenen 2lång, där du också kan se och prova på improvisationsteater i olika former flera gånger i månaden. Flyttar du dig en gata bort till Tredje långgatan 16 håller Ståuppklubben till på Contrast Public House varannan vecka. 29 mars kan du till exempel se Fritte Fritzson, Evelyn Mok och Christian Kalcic.

Även Skeppet Gbg har en stand up-klubb – Humorkörkan. 2 mars kan du där se Nisse Hallberg, Malin Appeltofft och Carl-Einar Häckner och 23 mars Ina Lundström och Petrina Solange.

Design market à la London. Markets and pop-ups with a focus on design. The name à la London is inspired by all the amazing street markets in London and the wish to create the same feeling in Gothenburg. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Mässor för mat, dryck och design

Om du vill ta med dina smaklökar på nya upplevelser, ska du ta dig till Göteborg Vin & Deli 2023Svenska Mässan 17-18 mars. Här kan du prova mat och dryck bland ett hundratal utställare, och köpa med dig hem.

Är du i stället ute efter att kolla in ny lokal design, har á la London Designmarknad 4–5 mars en pop-up-marknad på Östra Hamngatan 23 (hörnet mot Brunnsparken). Under helgen samlas drygt 120 designers och kreativa företag – så ta dig god tid att strosa runt och upptäcka Göteborgs lokala designscen.

Credit: Lennart Sjöberg

Scenkonstpremiärer

Det är verkligen en strålande scenkonstvår i Göteborg, och i mars kan vi se fram emot bland annat detta:

Göteborgsoperan är det 31 mars världspremiär för två dansverk under det gemensamma namnet Touched. Det är kritikerrosade svenske koreografen Johan Inger som möter det hajpade, nederländska syskonparet Imre och Marne van Opstal. 8 mars är det dessutom första chansen att se Donizettis härliga opera Don Pasquale i en ny uppsättning med dansant regi.

Hagateatern hade 24 februari premiär för föreställningen Jag ser allt du gör, en fri tolkning av artisten Annika Norlins novellsamling med samma namn. Det har varit ett stort intresse, och nästan alla föreställningar är redan slutsålda – så boka nu! Spelas fram till 23 april.

Göteborgs Stadsteater har i mars två premiärer. 17 mars är det Sverigepremiär för det psykologiska dramat Du är min nu, om våld i nära relationer. 31 mars är det Franz Kafkas världsberömda roman Processen som flyttat in på teatern, i regi av Pontus Stenshäll.

Atalante visas två olika dansverk i mars. Wiggling Things är en dansföreställning som breder ut sig i ett artificiellt arktiskt landskap, 3–4 mars. 15–16 mars spelas Sälkvinnorna av och med Amanda Apetrea och Halla Ólafsdóttir.

24 februari var det premiär för Backateaterns Lyckliga i alla våra dagar, som spelas fram till 9 maj. Det är en föreställning om livets kanske allra viktigaste och svåraste, om vårt eget liv och hur vi vill att det skall vara. Egentligen.

Göteborgs Symfoniker ger barnkonsert
Credit: Dick Gillberg/Göteborg & Co

Konst och klassisk musik

Letar du efter sinnliga upplevelser av konst och musik, finns det flera datum att boka in i marskalender. På Göteborgs Konserthus framför Göteborgs symfoniker Strauss klassiska verk Also sprach Zarathustra, 16–17 mars. 8-9 mars framför de Sjostakovitjs Leningradsymfonin. 1-4 mars är det familjekonsert på det anrika konserthuset! I GBG 402 firas Göteborg försenade 400-årsjubileum med en musikalisk kärleksförklaring till staden Göteborg. Hela symfoniorkestern deltar tillsammans med rapparen Vic Vem, jazzpianisten Fabian Kallerdahl och sångerskan Negar Zarassi.

11 mars presenterar Göteborgs konstmuseum den sydkoreanska konstnären Lee Buls första separatutställning i Norden. Hon anses vara en av Asiens viktigaste konstnärer och utställningen i Göteborg som visas till 27 augusit har ett urval av skulpturala verk.

10 mars till 2 april är det vårsalong på Konstepidemin, ett konstnärsdrivet kulturcentrum och ateljéområdet vid Linnéplatsen. På vårsalongen ställer 81 samtida Göteborgskonstnärer ut sina verk, och har vernissage under den månatliga ”Epidemifredag” tillsammans med flera andra konst-och kulturupplevelser.