Designmarknaden à la London lockar alltid mycket folk.

Fotokonst, design och leksaker

Utställningsserien Hela stadens galleri fortsätter med ”Vi som arbetar med våra kroppar”. Fotoutställningen hade premiär på Milleniumplatsen i slutet av april och visar bilder och berättelser från personer inom yrken där det är nödvändigt att fysiskt befinna sig på sin arbetsplats. Hela stadens galleri är en del av Göteborgs 400-årsjubileum

Om du ser en kö som ringlar sig lång längs Tredje Långgatan i början av maj är chansen stor att du har hamnat i närheten av à la London designmarknad. Den populära marknaden på Auktionsverket Kulturarena går av stapeln den 7–8 maj och samlar ett 80-tal talangfulla designers som erbjuder allt från kläder till prints och konst.

Göteborgs leksaks- och vintagemässa i Mölndal är en fantastisk chans för samlare att hitta rariteter. Svenska och utländska utställare möts för att sälja, byta och köpa leksaker, vintageartiklar, tidningar och mycket annat den 8 maj.

Vetenskapsfestivalen bjuder på mängder av spännande programpunkter. Credit: Tim Kristensson

Utforska det okända på Vetenskapsfestivalen

Vetenskapsfestivalen är ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang och det enda i sitt slag i Sverige. Årets tema utmanar besökarna att omvärdera, utmana och utforska sin nyfikenhet och att gå in i det okända! Festivalen har premiär den 3 maj med en föreläsning av den internationellt erkända författaren och biologen Richard Dawkins.

Dags att springa längs Göteborgs gator igen!

Göteborgsvarvet är tillbaka!

Oj vad folk har längtat efter att känna hur benen värker efter 21 kilometer löpning längs Göteborgs gator, och nu är det äntligen dags igen.

Världens största halvmara erbjuder en oslagbar atmosfär med tusentals åskådare längs banan som sträcker sig från Slottsskogen, över stadens två broar och tillbaka till målgången på Slottsskogsvallen.

Utöver halvmaran finns det ett antal andra varv att springa, bland annat minivarvet för barn 0–6 år, lilla varvet för barn 7–13 år, och det kortare cityvarvet.

Nytt för i år är också att rullstolsburna för första gången får möjlighet att sig an Göteborgsvarvets 21 kilometer. Detta första pilottest riktar sig mot motionärer och inte tävlingsrullstolar, läs mer på Göteborgsvarvets hemsida här.

Cykel, basket och mer löpning

Den 21–22 maj välkomnar vi toppcyklister i XCO-grenen till SM-banan i Skatås för Göteborg MTB Race 2022. Evenemanget erbjuder utöver spännande tävlingar även möjligheter för barn och unga att köra på den välkända banan.

Om landsvägscykling är mer din grej så ska du anmäla dig till Göteborgsgirot 27–29 maj! Det finns flera olika lopp att välja mellan utifrån färdighet och nivå, men alla startar och slutar i centrala Göteborg.

Göteborg är känt för sina ungdomsturneringar i fotboll och handboll (Gothia Cup och Partille Cup), men visste du att staden också är hem till en av Europas största ungdomsturneringar i basket? Så är det, och Göteborg Basket Festival arrangeras 26–29 maj.

Om Göteborgsvarvet känns lite för hektiskt så kan Vårruset vara precis vad du letar efter. Kvinnor i alla åldrar är välkomna att gå, jogga eller springa 2,5 eller 5 kilometer i vackra Slottsskogen.

Skärgårdsleden, tre vandrare vid havet.
Spring nya Skärgårdsleden under 10 island trail run. Credit: Jonas Ingman

Upptäck ny vandringsled i skärgården

Den 14 maj öppnar den nya vandringsleden Göteborgs skärgårdsled. Den 27,5 kilometer långa leden sträcker sig över de fyra öarna Hönö-Fotö-Öckerö-Hälsö och är en del av den längre leden Kuststigen.

Fira premiären och upptäck den nya leden genom att springa delar av den under loppet 10 island trailrun – Göteborgs Skärgårdsled.

Fira pride på Öckerö

Den 21 maj arrangeras för fjärde gången Öckerö Pride och kulturkalas, en dag full av kärlek, sång, underhållning och allvar. Du kan ta färjan Kungsö till festivalen, boka din båtbiljett här.

Barnvänliga aktiviteter i massor den 14 maj.

En dag för alla barn

Unicef och Innerstaden Göteborg arrangerar tillsammans Barnens dag den 14 maj. Evenemanget är utspritt på flera platser i stan med hoppland, food trucks, aktiviteter och mycket mer på schemat.

Moreno Pizza är en av många restauranger som öppnar i Göteborg i vår.

Grill-festival och nya restauranger

Med stigande temperaturer återvänder den välbekanta doften av nygrillat från innergårdar och parker. Om du älskar att grilla ska du besöka Tjolöholms Slott den 28 maj för en heldag av BBQ och god mat under Food & BBQ Festival.

Om du föredrar att någon annan lagar maten åt dig så finns det många nya spännande restauranger att välja mellan, bland annat Moreno Pizza vid Stigbergstorget, som sägs vara världens största pizzarestaurang! Missa inte heller att vinbaren La Lune nu fått en systerrestaurang i Angeli, vägg i vägg på Vasa kyrkogata.

Pianisten Víkingur Ólafsson uppträder på Göteborgs konserthus.

Konserter för alla smaker

Det finns verkligen massvis med konserter att välja på i maj, här är ett litet urval! Den 5 maj kan du njuta av transcendentala toner från Drew McDowall på Folks mysiga scen. Den 6 maj står Thåström på scen på Scandinavium. Scandinavium står också värd för Thomas Stenström och Miriam Bryant den 14 respektive 15 maj.

Isländska pianofenomenet Víkingur Ólafsson framför John Adams pianokonsert Must the Devil Have All the Good Tunes? tre kvällar i rad på Göteborgs Konserthus, 18–20 maj.

Favoritgatan Haga Nygata bjuder in till bluegrass och bbq-fest den 28 maj när den årliga Haga Bluegrass Street Festival förvandlar gatan till en del av södra USA med massor av musik och mat.

Konsertsäsongen på Liseberg är igång, och denna månad bjuds det på hiphop från A36 & Imanella och rock ’n roll från Hellacopters den 28 maj.

Partille Arena ligger bara en kort resa från centrala Göteborgs, och i maj välkomnar man amerikanska proggmetallpionjärerna Dream Theater den 17 maj. Månaden avslutas med ett besök från det legendariska rockbandet Whitesnake den 31 maj, en del av deras avskedsturné.