Angereds bokmässa – en plats för nya röster

Sedan premiären 2018 har Angereds bokmässa velat fylla ett tomrum i litteratur-Sverige. Här hittar du både etablerade och nya röster, texter på många olika språk och ett fokus på författare från förorten; och i år kommer gäster som Balsam Karam, Ali Esbati, Patrik Lundberg, Martin Mutumba och Susanna Alakoski.

Bokmässan går av stapeln den 31 augusti–4 september i Hammarkullen, Hjällbo och Angered Centrum och bjuder på allt från författarsamtal och läsningar, till skrivarworkshop, sagovandring och en avslutande livesändning som du kan följa på plats eller online.

En nyrenoverad stadsteater, Gothenburg Fringe och Kafka

Efter ett år av noggrant renoveringsarbete är det nu äntligen dags för Göteborgs Stadsteater att välkomna besökare igen. En helt ny restaurang, fler barer och bättre tillgänglighet är några av uppdateringarna. Den 26 augusti släpptes de första biljetterna och den 18 september äger premiärerna rum. Först ut är Slutspel, Samuel Becketts absurda drama om tidens gång, och Kejsarn av Portugallien, Selma Lagerlöfs klassiska roman som tolkats av Pontus Stenhäll.

Ännu mer scenkonst kan du ta del av på Gothenburg Fringe Festival, som arrangeras för sjätte året i rad och bjuder på en mix av teater, musik, dans, komedi, impro och installationer.

Göteborgs dramatiska teater bjuder in teaterälskare i alla åldrar till familjeföreställningen Kafka och dockan – om en stor författare, en liten flicka och en dockas otroliga äventyr.

Gratis filmvisningar på HDK-Valand

Hasselbladstiftelsen och Göteborgs universitet bjuder in till tre filmkvällar under september i samband med utställningen Det nya ögat: Mellankrigstiden genom linsen. Forskare inom filmvetenskap, skandinaviska studier och lingvistik bidrar med fördjupande presentationer av respektive film i aulan på HDK-Valand. Det är gratis inträde till filmvisningskvällarna men du måste boka din plats i förväg genom Hasselbladstiftelsen, för att undvika trängsel.

Salad Hilowle är en av konstnärerna som ställer ut på Göteborgs Konsthall under GIBCA.

GIBCA del två drar igång

Göteborgs internationella konstbiennal är en av Sveriges största konsthändelser som visar upp ny spännande samtidskonst. Hur kan olika sätt att berätta om det förflutna påverka framtiden? Den frågan ställer sig årets biennal med namnet The Ghost Ship and the Sea Change som vänder ett granskande öga mot Göteborgs koloniala historia.

Biennalens första del invigdes i juni i samband med Göteborgs 400-årsdag och från den 4 september är det dags för del två som innehåller ytterligare konstverk, fler utställningsarenor och konst på offentliga platser. På Göteborgs Konsthall kan du se verk av Erika Arzt och Juan Linares, Unni Gjertsen, Salad Hilowle, Conny Karlsson Lundgren, Fatima Moallim, Jonas (J) Magnusson och Cecilia Grönberg, och Lisa Tan.

Frihamnsdagarna – “ett Almedalen i Göteborg”

Initiativtagarna bakom Frihamnsdagarna den 3–4 september vill skapa en ny arena där företag, offentliga aktörer, akademin och föreningslivet kan mötas och hitta lösningar på olika samhällsutmaningar. Klimatförändringar, segregation, bostadsmarknaden, utanförskap och arbetslöshet är några av frågorna som står på agendan. På grund av pandemin är antalet deltagare på plats begränsat till 600, men hela programmet går att följa digitalt på Frihamnsdagarnas webb-tv.

I september kan du besöka Nordens första gatufotofestival på Ringön. Credit: Agneta Dellefors Rydén

Gatufotofestival på Ringön

Festivaler för gatufoto blir allt vanligare i takt med att genren lockar fler och fler utövare och den 17–18 september är det dags för Nordens första! Det är Vega Bryggeri på Ringön som står värd för festivalen som bjuder på föreläsningar, utställningar, pecha kucha och mingel.

Fotboll, hockey och basketuppvisning i världsklass

I september finns det gott om chanser att följa ditt favoritlags matcher från läktarplats. Frölundas hemmapremiär mot Brynäs går av stapeln den 11 september i Scandinavium och sedan kommer även Luleå, Leksand och Örebro på besök.

På Hisingens Bravida Arena möter BK Häckens damlag Örebro, medan herrlaget möter först Mjällby och sedan Hammarby. IFK Göteborg har flyttat sina hemmamatcher från Gamla Ullevi till den större arenan Ullevi och i september möter de först Halmstad och sedan Kalmar på sin nya hemmaplan.

Är basket mer din grej? Kolla in uppvisningen med Harlem Globetrotters som kommer till Partille Arena!

I september kommer Ebbot Lundberg med ett 20-mannaband till Stora Teatern.

Livemusik i flera olika genrer

Populära Sommarscenen på Villa Belparc gör sin sista helg för säsongen i september, med Isak Danielsson, Eric Gadd och Tommy Nilsson på scen. Musikens hus bjuder in till Göteborg Folk Festival med fokus på traditionell och nutida folk- och världsmusik, Mattias Alkberg spelar på Pustervik och Ebbot Lundberg kommer till Stora Teatern med 20-mannabandet The New Places Orchestra.

Clandestino Festival har i år spridit ut sina spelningar över flera datum och scener än vanligt och den 14 september ställer de kenyanska Duma på Oceanens scen.

Färgsprakande krogshower och skrattretande stand-up

Sugen på något mer än en “vanlig” restaurangmiddag? Göteborg bjuder på gott om show-alternativ i september, med allt från Danny Saucedo och mordmysterier till nostalgitrippar och stand-up. Vill du njuta av underhållning i skärgårdsmiljö? Testa omtyckta M/S Trubadurens skaldjurskryssning med show.

På Bondens egen marknad i Haga hittar du nyskördade grönsaker från lokala producenter.

Dags att skörda närodlat

I september är det skördetid för frukt och grönt, och odlarna i Göteborgstrakten bjuder in till marknader och skördefester. Varje lördag i september kan du besöka Bondens egen marknad i Haga, och Tjolöholms slott ordnar skördefest den 17–19 september. Inget datum som passar? Spana då in vår guide till gårdsbutiker i Göteborgsområdet – en perfekt dagsutflykt.

Upplev Bokmässan på plats eller hemma i tv-soffan

Den 23–26 september är det dags för årets viktigaste litteraturhändelse: Bokmässan! Myllrande mässgolv har bytts ut mot luftiga tv-studior för sittande publik och fjolårets succé Bokmässan Play är tillbaka med ännu mer spännande innehåll. I år står nordisk litteratur i fokus och såväl svenska och nordiska som internationella författare medverkar i det välfyllda programmet.

Göteborgs egen pridefestival, West Pride, drar igång den 27 september. Credit: facebook.com/westpride

Westpride, Göteborgs stolthet

Den 27 september drar Göteborgs egen pridefestival, West Pride, igång! Sedan 2007 har festivalen lyft HBTQI-personers livssituationer genom normkritisk konst och kultur och i år kan du ta del av Pride Park i Eriksbergshallen, Pride House på kulturinstitutioner vid Götaplatsen och Pride Parade i centrala Göteborg.

Vill du ha ännu fler alternativ att välja mellan? I vår evenemangskalender hittar du allt som händer i september.