Valand har sedan 1886 varit en plats för fest och evenemang, men har under de senaste decennierna främst varit en Nattklubb. Idag är det både nattklubb, restauranger, event och konserter i huset. Magnus, som har en lång karriär inom musikklubbsbranschen, är sedan 2019 bokningsansvarig på restaurang Valand och sköter de tre livescenerna.

Valand är en plats för fest och evenemang. Credit: Jonas Larsson

Vad ser du ska hända på Valand framöver?

– Om vi blickar mot 2022 och framåt så känns det som vi förhoppningsvis är på rätt väg. Vi ser ett stort intresse från arrangörer och agenter. Ja, vi är verkligen på väg mot rätt håll. 

– Jag hade ju egentligen faktiskt slutat arbeta med livemusik och skulle vara hemma. Men jag kunde inte riktigt släppa allt detta, så när jag fick frågan igen så blev jag såklart sugen. Och här är jag! 

Vilken typ av musik vill ni spela? Går ni efter en särskild genre?

– Vi har ingen genre att hålla oss efter utan är väldigt breda i vad vi erbjuder. Numera har vi exempelvis mycket jazz som spelas i och med att jazzföreningen Nefertiti är här. De har redan haft mycket spelningar så jag tror att det blir ett väldigt bra samarbete. Det är jättekul.

– I övrigt så vill vi fortsätta boka brett. Det tror jag är till vår fördel och gör att vi dessutom har en väldigt bred publik, då alla spelningar har som sin egen målgrupp.

Valand är en nattklubb och konsertscen mitt på Avenyn. Credit: Jonas Larsson/Göteborg & Co

Berätta mer, vad får ni för mottagande av era gäster och närliggande aktörer?

– Jag har faktiskt bara hört bra saker om att en livescen kom tillbaka hit till huset. Att vi dessutom är så breda i vårt utbud tror jag också är uppskattat och läget är ju också helt otroligt. Det känns bra att vara här. Vi har bara börjat- nu ska vi sätta oss på kartan.

Vad tycker du om musiklivet i Göteborg, har du något minne som är särskilt speciellt?

– Om man tittar och jämför med Europa så har Göteborg, som egentligen är en liten stad, väldig mycket bra scener. Vad folk än säger så har Göteborg faktiskt ett riktigt bra utbud.

– Det är nästan omöjligt att peka ut ett särskilt minne. Det beror verkligen på i vilket sammanhang man varit i, både de stora och mindre evenemangen kan ju vara riktigt häftiga. Men ett musikminne som sticker ut måste ju vara någon av mina första Ullevi-konserter, jag minns särskilt när jag såg Springsteen och det kändes som hela Ullevi gungade.

Göteborg har ett väldigt bra musikutbud, säger Magnus Ax. Credit: Jonas Larsson

Läs mer om Valand

För att läsa mer om Valands verksamhet och kommande konserter, klicka på länken nedan.