På Valborgsmässoafton 30 april kan du välja mellan flera olika traditionella firanden i och utanför Göteborg. Några av platserna där det brukar arrangeras firanden är i parken Slottsskogen och på Nääs slott i Floda utanför Göteborg.

Fira Valborg med valbesök

Ett klassiskt göteborgskt sätt att fira Valborg är genom ett besök inuti den 150 år gamla Malmska valen på Naturhistoriska museet. Den strandande och uppmonterade valen är bara öppen för besök på särskilda dagar: på valborgsmässoafton och på valdagen var fjärde år (ni hänger med på varför det är just dessa dagar?).

Valborg – studenternas kväll

Valborg är en viktig högtid vid högskolor och universitet. Det är nämligen dagen för att ta på sig studentmössan och fira att det akademiska året närmar sig sitt slut. I Göteborg brukar studenter från olika kårer och föreningar samlas i Trädgårdsföreningen. Sedan 1909 är Chalmers-Cortègen en självklar del i göteborgarnas Valborgsfirande. Varje år samlas flera hundratusen människor på stan för att spana in Chalmersstudenternas kreativa fordon och skådespel.

Blommor för barnen

Visste du att majblomman kommer från Göteborg? Beda Hallberg var engagerad inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800- och början av 1900-talet, och 1907 sålde hon de första majblommorna för 10 öre styck. 

Majblomman genom tiderna.

Du kan köpa blomman eller ge en gåva för att stötta kampen mot barnfattigdomen i Sverige via Majblommans hemsida.