Vi välkomnar maj med körsång och eldar

Sånger om ljuset, våren och naturen som vaknar till liv är för många en självklar del av valborgsfirandet. I år blir det ingen fysisk samling vid valborgselden men du kan ändå ta del av musikglädjen och vårstämningen när SVT sänder en Valborgskonsert från Nya Älvsborgs fästning i inloppet till Göteborgs hamn.

Konserten, som går att se på SVT play från klockan 02.00 den 30 april och i SVT1 klockan 18.45 den 30 april, bjuder på körsång av Rytmus Youth Choir tillsammans med Adna Kadic och klassiska stycken för cello och oboe framförda av Carolina Grinne och Jonas Franke-Blom. Artisten och låtskrivaren Stefan Andersson är tittarnas följeslagare genom kvällen och framför också sin egen musik med anknytning till fästningen.

Förra året bjöd Sveriges Radio P2 på en digital Valborgskör, som du kan lyssna på här:

Majsång från Akademiska Kören i Göteborg.

Om du vill fira in våren utomhus kan det vara bra att välja en park nära dig, eller upptäcka en plats som inte är så välbesökt – här tipsar Göteborgs Stad om tre smultronställen.

Valborg – studenternas kväll

Valborg är en viktig högtid vid högskolor och universitet. Det är nämligen dagen för att ta på sig studentmössan och fira att det akademiska året närmar sig sitt slut. I Göteborg samlas studenter från olika kårer och föreningar i Trädgårdsföreningen för orkestermusik, vårtal och mösspåtagning. Detta kommer dock inte att ske 2021.

Sedan 1909 är Chalmers-Cortègen en självklar del i göteborgarnas Valborgsfirande. Varje år samlas flera hundratusen människor på stan för att spana in paradens kreativa fordon och skådespel. 2021 blir det en pandemianpassad variant med ekipage i olika skyltfönster.

Majblomman genom tiderna
Majblomman genom tiderna.

Blommor för barnen

Visste du att majblomman kommer från Göteborg? Beda Hallberg var engagerad inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800- och början av 1900-talet, och 1907 sålde hon de första majblommorna för 10 öre styck. 

Du kan köpa den digitala majblomman genom att swisha valfri summa för att stötta kampen mot barnfattigdomen i Sverige.