Vi välkomnar maj

Sånger om ljuset, våren och naturen som vaknar till liv är för många en självklar del av Valborgsfirandet. I skrivande stund är det fortfarande oklart hur firandet ser ut 2021, förra året bjöd Sveriges Radio P2 på en digital Valborgskör, möjligtvis blir det något liknande i år. Vi uppdaterar när vi vet mer.

Vill du redan nu få Valborgskänsla kan du kika på filmen nedan:

Majsång från Akademiska Kören i Göteborg.

Valborg – studenternas kväll

Valborg är en viktig högtid vid högskolor och universitet. Det är nämligen dagen för att ta på sig studentmössan och fira att det akademiska året närmar sig sitt slut. I Göteborg samlas studenter från olika kårer och föreningar i Trädgårdsföreningen för orkestermusik, vårtal och mösspåtagning. Detta kommer inte att ske i år.

Sedan 1909 är Chalmers-Cortègen en självklar del i göteborgarnas Valborgsfirande. Varje år samlas flera hundratusen människor på stan för att spana in paradens kreativa fordon och skådespel. Om det blir en Cortège i år 2021 är ännu oklart på grund av pandemin.

Majblomman genom tiderna
Majblomman genom tiderna

Blommor för barnen

Visste du att majblomman kommer från Göteborg? Beda Hallberg var engagerad inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800- och början av 1900-talet, och 1907 sålde hon de första majblommorna för 10 öre styck. 

Du kan köpa den digitala majblomman genom att swisha valfri summa för att stötta kampen mot barnfattigdomen i Sverige.