På Valborgsmässoafton 30 april kan du välja mellan flera olika traditionella firanden i och utanför Göteborg.

Gustaf Adolfs Torg i centrala Göteborg firas våren in tillsammans med musikstuderande från Rytmus Musikgymnasium i Göteborg. Programmet med skönsjungande elever startar kl 12.00.

På stadslantgården Galaxen i Bergsjön firas Valborg med ponnyridning, brasa, körsång och kaffeservering. Passa även på att hälsa på lantbruksdjuren som bor på gården.

Om du vill ta en kortare dagsutflykt, arrangerar Nääs slott i Floda ett firande med vårtal, allsång och brasa. Slottsparken är perfekt för picknick och barn med spring i benen, så glöm inte picknickkorg och filt!

I Slottsskogen sjunger Akademiska kören klassiska vårsånger för att fira att vintern är slut och att våren gör sitt intåg. Vid klockan 21.00 tänds brasan på gräsmattan framför Björngårdsvillan.

Ett klassiskt göteborgskt sätt att fira Valborg, är genom ett besök inuti den 150 år gamla Malmska valen på Naturhistoriska museet. Den strandande och uppmonterade valen är bara öppen för besök på särskilda dagar: på valborgsmässoafton och på valdagen var fjärde år (ni hänger med på varför det är just dessa dagar? 😊).

Fler Valborgsfiranden hittar du i evenemangskalendern.

Chalmers-cortègen är en uppskattad och välbesökt tradition.

Valborg – studenternas kväll

Valborg är en viktig högtid vid högskolor och universitet. Det är nämligen dagen för att ta på sig studentmössan och fira att det akademiska året närmar sig sitt slut. I Göteborg samlas studenter från olika kårer och föreningar i Trädgårdsföreningen för orkestermusik, vårtal och mösspåtagning. Firandet börjar klockan 14.

Sedan 1909 är Chalmers-Cortègen en självklar del i göteborgarnas Valborgsfirande. Varje år samlas flera hundratusen människor på stan för att spana in Chalmersstudenternas kreativa fordon och skådespel.

Majblomman genom tiderna
Majblomman genom tiderna.

Blommor för barnen

Visste du att majblomman kommer från Göteborg? Beda Hallberg var engagerad inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800- och början av 1900-talet, och 1907 sålde hon de första majblommorna för 10 öre styck. 

Du kan köpa blomman eller ge en gåva för att stötta kampen mot barnfattigdomen i Sverige via Majblommans hemsida.