I topp bland hållbara städer för sjunde året i rad

Global Destination Sustainability Index (GDSI) är en jämförande ranking som startade 2016 av organisationen Global Destination Sustainability Movement. Sedan starten har Göteborg placerats i topp samtliga gånger. Det är hållbarhet ur alla dimensioner som mäts; ekologisk, social och ekonomisk. Men för att komma högt i rankingen så gäller det inte bara att besöksnäringen med anläggningar och hotell är engagerade och delaktiga, utan också hur staden i stort arbetar med hållbarhetsfrågor.

Världens mest hållbara stad att besöka 2021

När Lonely Planet i november 2020 offentliggjorde sin årliga lista “Best in travel” stod Göteborg som vinnare i kategorin hållbarhet och utsågs därmed till den bästa hållbara staden i världen att besöka, Best Sustainable City Stay.

– Göteborg visar än en gång att vi är en destination som är världsledande vad gäller hållbarhet. Besöksnäringen och många andra delar av staden har jobbat hårt under flera år för att göra destinationen hållbar. Och vi har också försökt lyfta fram Göteborg som en hållbar stad till både utländska journalister och besökare. Att Lonely Planet nu uppmärksammar oss är jätteroligt! sa Peter Grönberg, vd Göteborg & Co.

Upptäck det hållbara Göteborg

När du besöker Göteborg bor du i en av världens grönaste hotellstäder, har tillgång till hållbar kollektivtrafik och ett stort antal miljöcertifierade restauranger. Besök det hållbara Göteborg.

Närproducerat och ekologiskt

Närproducerat, ekologiskt, veganskt och vegetariskt – i Göteborg finns det gott om hållbara alternativ på tallriken och i glaset. Frossa i fisk och skaldjur efter säsong hos japanskinspirerade Vrå eller besök Gunnebo slott och trädgårdar, ett utflyktsmål strax utanför Göteborg där hållbarheten står i centrum, inte minst på deras KRAV-märkta restaurang.

En av världens mest hållbara hotellstäder

Göteborg är en av världens grönaste hotellstäder, 2023 är 88 procent av hotellrummen är miljöcertifierade, vilket gör det lätt för dig som besökare att bo hållbart.

Second hand, vintage och delningsekonomi

Den cirkulära ekonomin blir allt större, och i Göteborg hittar du en mängd olika butiker som säljer second hand och vintage, hyr eller lånar ut produkter vare sig du bor i utkanten av stan eller mitt i centrum.

Hållbara aktiviteter

Cykel, promenader, grönområden eller fruktlundar. I Göteborg finns det möjligheter att uppleva staden på flera hållbara sätt. Här får du uppleva allt från egenplockad frukt och närproducerad glass till lummiga lunder och mountain bike-turer i skogen som omringar staden.

Hållbara transporter

Det brukar sägas att Göteborg är en storstad i fickformat – utbudet är stort och det mesta hittar du inom gångavstånd. Att ta sig runt staden antingen till fots eller på cykel är det absolut mest miljövänliga. De populära hyrcyklarna Styr & Ställ finns på över 130 stationer runt om i staden och du kan även hyra elbåt av Let’s Boat för att ta en tur längs Göteborgs kanaler. Om du vill färdas på andra sätt kan du fortfarande göra det grönt. Cirka 95 procent av kollektivtrafiken går på förnybar energi. I Göteborg är det smidigt och enkelt att åka kollektivt.

Klimatberäkna din semester

Hur du reser och hur du bor på resmålet har stor påverkan på ditt klimatavtryck. Vi har varit med och tagit fram ett verktyg som gör det möjligt för dig att beräkna och jämföra olika boende- och trafikalternativ utifrån deras utsläpp av CO2.

Dina val gör stor skillnad. Exempelvis producerar den som tar flyget från Köpenhamn till Göteborg nästan sju gånger så mycket skadliga utsläpp som den som tar tåget.

I Göteborg är så gott som alla hotell miljöcertifierade och det finns goda tågförbindelser från exempelvis Stockholm, Oslo och Köpenhamn.

Gör bra miljöval och undvik onödiga utsläpp. På klimatsmartsemester.se kan du se hur du ska göra för att resa så klimatsmart som möjligt.

Läsa mer om Göteborg & Co:s hållbarhetsarbete, förutsättningar och utmärkelser här.