Berätta om er verksamhet här på Ringön?

– Under hösten 2019 så fick vi chansen att ta över denna lokalen. Egentligen var det rätt kass timing då vi ganska nyligen hade flyttat hit hela bryggeriet från våra gamla lokaler på Stenkolsgatan, Men vi insåg ju snabbt att denna möjligheten inte var något som skulle komma tillbaka. Vi hade en tanke om att vi skulle kunna ha ett mer utarbetat tap-room med en restaurang ihop med bryggeriet. Dels för att kunna behålla småskaligheten i produktionen och det lokala i vårt varumärke, men också för att det krokade arm med göteborgarna på fler sätt än med öl. Denna ytan gav oss en möjlighet att möta våra kunder ansikte mot ansikte där vi kunde prata om vår produkt och samtidigt bredda känslan för varumärket. 

En neonskylt med texten Bryggeri sitter ovanför en dörr på glänt.
Vega vill kroka arm med Göteborgarna med mer än öl, säger Göran Lember. Credit: Jonas Larsson

Hur utvecklade ni lokalen till er egen? 

– Egentligen har vi inte renoverat på det sättet, utan mer förstärkt de uttrycken som redan fanns här inne. Devisen var att vi allra helst skulle undvika att köpa in någonting nytt i den mån vi kan. Det innebär att det idag bara är några plåtar och vissa saker i köket som är nya, annars så har allting annat här inne haft ett annat liv innan det kom hit, antingen här ute på Ringön eller någonstans i närheten. Den naturliga autenciteten som finns här och i vår omgivning är en stor styrka för oss och så kommer vi fortsätta jobba.

Man med skägg och keps sitter på en bänk och tittar åt sidan.
Nästan allting i lokalen har haft ett liv innan det kom till Vega, säger Göran Lember. Credit: Jonas Larsson

Vad är det unika med Ringön?

–Det är få ställen i stan som har denna dynamiken. Det är ju egentligen super centralt men det är fortfarande många som inte är medvetna om området. Men just nu bubblar och puttrar det bakom alla dörrar här ute. Det finns jättemycket häftiga verksamheter och det kommer mer och mer inom kreativitet, musik, konst och kultur. I den bästa av världar så kan man hoppas att Ringön blir som ett litet mini-Berlin mitt i stan.

Hur kommer det sig att ni även har en musikscen här inne?

– Det var inte egentligen inritat men det var något som växte fram. Jag är själv väldigt intresserad av musik och har varit hela livet, därför kändes det väldigt kul att försöka få in möjligheten till en scen här. Vi vill också kunna bredda uppfattningen om var i Göteborg man kan uppleva musik. Som det är nu så är musikupplevelser i stan ganska koncentrerat rent ytmässigt. Ett fåtal områden dominerar, vilket såklart är helt naturligt då etablerade aktörer drar till sig nya. Men vi vill locka hit göteborgaren som kanske inte riktigt än har bekantat sig med Hisingen och Ringön och visa dem en ny plats av staden som faktiskt är fantastisk. 

Två soffor står mitt emot varandra, bakom dem en musikscen med ett trumset.
Det är kul att ha möjligheten till en scen här, säger Göran Lember. Credit: Jonas Larsson

När ni bokar artister, bokar ni då efter en viss genre?

– Vi ska i bästa möjliga mån inte låta någon tvinga oss in i en nisch, vi vill vara genre – anarkister. Så länge allting som sker på scenen framförs med passion och hjärta, oavsett musikgenre. Vi vill kunna erbjuda ett internationellt turnerande band, samtidigt som vi också vill kunna vara den scenen där “den unga rapparen från Kvilletorget gör sina första stapplande steg. Vi vill ha en bredd och arbeta väldigt inkluderande. Här kan vi erbjuda ett slags mellanting mellan den stora och superlilla lokalen. 

Om du får beskriva den perfekta kvällen, hur ser den ut?

– Vi kommer så småningom ha grejer som händer här varje vecka, fast inte alla dagar. När man ser vår entre så vill vi att du välkomnas in i något som antagligen överraskar lite. I den bästa av världar så sjunker axlarna direkt, oavsett om du kommer hit i shorts eller tredelad kostym. Du trivs omedelbart. Du käkar och får prova saker som du kanske inte visste att du tyckte om ännu. Det absolut optimala skulle vara om du sitter här och smyg- shazamar lite för att playlisten är så najs så du bara måste kolla vad det är för musik vi spelar. Efteråt går du härifrån mätt och belåten, kan namnet på en ny öl, och har dessutom lite låttips med dig hem. 

En svart cykel med texten Vega står mot en container.
Att passera entrén ska kännas välkomnande och lite överraskande, säger Göran Lember. Credit: Jonas Larsson

Läs mer om kommande konserter

Läs mer om Vegas verksamhet och deras kommande konserter via länken nedan.