Om du besöker ett Göteborg i vinterskrud finns det både fartfyllda och mysiga aktiviteter att prova på. Ge dig ut på längdskidor i motionsspår, snöra på dig skridskorna vid Rådasjön eller ta med dig barnen och pulkan till Slottsskogen.

Skidor i Trädgårdsföreningen
Stadens parker lockar skidåkare när snön fallit.

Längdskidor

När det snöat tillräckligt spåras det skidspår på flera ställen runt om i Göteborg. Det finns inga kommunalt hållna skidspår så för att vara säker på att spår finns är det bäst besöka skidspar.se för aktuell status. Ett säkert kort brukar vara friluftsområde Sisjön som ligger strax söder om Göteborg och erbjuder upplysta skidspår i motionsslingan.

Även parker så som Slottsskogen och Trädgårdsföreningen brukar få besök av längdskidåkare under årets snöiga dagar. 

Om naturen inte vill bidra med tillräckligt med snö så finns det en konstsnöslinga i Landvetter strax utanför Göteborg som sköts av skidklubben OK Landhof. Att åka där kostar 60 kronor per person och gång. Läs mer på deras webbplats.

Ett annat alternativ för den skidsugne är att ta sig till Skidome i Kviberg. Här kan du åka skidor inomhus året om. Även här betalar du för att åka, och det finns möjlighet att hyra utrustning på plats.

Utförsåkning i Alebacken 

Vi har inga alper eller liknande att stoltsera med, men väl Alebacken som ligger i Alafors, en kort resa från Göteborg. Här erbjuds tre nedfarter, en barnbacke, en röd backe och en blå backe, varav den längsta nedfarten är 450 meter. Vid backen hittar ni café samt Alpinhyra som erbjuder skiduthyrning och skidskola.

Skridskor i Slottsskogen
Dammarna om Slottsskogen är populära att åka skridskor på.

Skridskor

Att ge sig ut på skridskor på en frusen sjö en solig vinterdag kan vara helt underbart. Självklart är det av största vikt att kontrollera att isen är tjock nog att åka på innan man ger sig ut, och att aldrig åka ensam eller utan rätt utrusning. Se till att ha med dig isdubbar, livlina och inplastat ombyte i fall det plurras. Ett bra ställe att åka på är Rådasjön, där du har stora ytor att röra dig över och dessutom kan åka över till intilliggande Stensjön.  

Om du föredrar att åka skridskor på anlagd is så anlägger Göteborgs Stad olika isbanor när vädret tillåter, en avgift för att åka tillkommer och har du ingen egen utrustning kan du hyra på plats. Kontrollera öppettider här.

Pulka i Bragebacken
Bragebacken är en populär pulkabacke i Slottsskogen.

Pulka

Att känna fartvinden mot kinderna när du far ner för backen är en oslagbar känsla, oavsett hur gammal du är. Backar att åka på finns det på flera ställen runt om i Göteborg, ofta i anknytning till lekplatser, men vi tipsar extra gärna om Bragebacken i Slottsskogen och Brudarebacken i Delsjön. Ta med din egen pulka!