Uteserveringar & takbarer

Göteborg har många härliga uteserveringar och takbarer där du kan njuta av god mat och dryck och en bubblande atmosfär. I dessa guider listar vi några av de bästa ställena för soligt häng över en kopp kaffe, ett glas eller en middag.

Restauranger & barer

Göteborgs restaurangscen är i högsta grad levande och nya pärlor, stora som små, öppnar regelbundet. På Postgatan 16 hittar du kocken Gustav Trägårdhs restaurang Gurras, som serverar streetfood upphöjd till à la carte-nivå med smaker från hela världen. På Tredje Långgatan 7 hittar du brasseriet Taverna Averna som på helgerna har en skön stämning, ofta med DJ, med en klassisk meny influerad av Italien och Sverige.

Skulle du vilja hoppa vidare för ett glas finns till exempel populära Kafé Magasinet vägg i vägg med Taverna Averna, och om du vill leta dig vidare hittar du mysiga Hagabions Bar Kino lite längre upp på Linnégatan en kort promenad bort.

Är du ölintresserad, har Göteborg ett fantastiskt utbud av hantverksbryggerier. Et besök på Shangri-La vid Stigbergstorget ett bra alternativ, och skulle du befinna dig på Hisingen är ett besök på Ringön ett måste där du bland annat hittar Ivans Pilsnerbar och Vega Bryggeri.

Vill du uppleva naturvin på absolut högsta nivå bör du bege dig till Bar La Lune, som också serverar fantastisk mat, eller systerbaren Angeli som ligger vägg i vägg. De goda vinerna från Göteborgs egna vineri Wine Mechanics kan du avnjuta både på vinbaren i Stora Saluhallen, eller i restaurangen i slakthusområdet i Gamlestan.

Shopping

Utbudet av shopping i Göteborg är stort, och i närheten av shoppingstråket på Magasinsgatan hittar du inredningsbutiken och Göteborgsklassikern Artilleriet, som även har en mindre del, Artilleriet Kitchen, i början av gatan som riktar in sig på utrustning och inredning till köket. På samma gata hittar du multibrand-butiken och klädaffären APLACE som även har en uppskattad seconhand-del.

En kort promenad därifrån, på Södra Larmgatan 12, tar dig till Göteborgsgrundade Nudie Jeans flaggskeppsbutik där du även kan lämna in dina gamla, trasiga jeans från varumärket och få dem lagade. Viker du sedan av genom mysiga Viktoriapassagen tar stegen dig till Vallgatan, där du bland annat hittar trendiga mode- och inredningsbutiken Vallgatan 12.

Gallerier & museum

I Göteborg finns allt mellan små, spännande gallerier som visar samtidskonst, till stora museum med konst från 1400-talet och framåt. En klassiker är förstås Göteborgs konstmuseum, där du kan se verk av bland annat Rembrandt, Monet, van Gogh och Picasso. Ett besök på Galleri Thomassen i Vasastaden, som arbetar med konstnärer från Sverige, övriga Skandinavien och Berlin, är ett absolut måste för dig som intresserar dig för modern konst. Mitt i shoppingkvarteren, på Vallgatan 15, hittar du Mankovsky Gallery där du kan hitta en blandning av framtida talanger och väletablerade konstnärer i ett unikt urval. Alla konstverk är dessutom till försäljning.

Kaffe & fika

Efter en dag fylld av shopping eller andra roligheter kan det vara skönt att sätta sig ner och ta en kaffe. I tidigare nämnda Viktoriapassagen och på Magasinsgatan hittar du caféet Da Matteo, som bland annat serverar specialkaffe.

Skulle du hamna i kvarteren runt NK är Bar Centro på Kyrkogatan 31 ett måste. Här dyker du in i en miljö som andas Milano, där du kan vänta dig en perfekt serverad espresso. Ett annat mysigt café är Viktors Kaffe på Geijersgatan 7, som du hittar intill Götaplatsen. Här sitter göteborgarna ofta och pluggar eller jobbar, och njuter av riktigt bra kaffe.

Boenden

Clarion Hotel Draken

I Göteborg finns en uppsjö av hotell med hög standard i alla prisnivåer, och eftersom Göteborg är en stad som är enkel att ta sig runt i spelar det ingen större roll var i staden du väljer att spendera nätterna.

Spa

Flera av Göteborgs hotell erbjuder härliga span, som till exempel Obie Spa i Clarion Hotel Draken, där du bland annat hittar en isbastu, eller Gothia Towers med sitt Upper House Spa. Skulle ditt hotell inte erbjuda spa finns mängder med bra alternativ att välja mellan, som till exempel Hagabadet i Haga där du kan koppla av i en klassisk och elegant miljö.

Ta dig runt i stan

Som vi inledningsvis nämnde är det lätt att ta sig runt i Göteborg. Kollektivtrafiken består av allt mellan spårvagn, buss och båt, och det finns även alternativa sätt att ta sig fram på.

Go City Göteborg

Med Go City Göteborg, som är en digital biljett som laddas ner direkt till mobilen, får du tillgång till några av de mest eftertraktade sevärdheterna, samtidigt som du sparar upp till 50 procent rabatt på inträdespriset. Passet är verksam i över 30 städer över hela världen och är till för att förenkla hur du upplever en stad. Oavsett om du vill se Göteborg via en Paddan-båttur eller vill fördjupa dig i de uppslukande museerna, inklusive Universeum eller Maritiman, erbjuder Go City dessa sevärdheter plus 25 andra platser i Göteborg.