Eguale – fairtrademärkt kaffe, te och choklad

Ätbara klappar går alltid hem, och sådana har Göteborgsföretaget Eguale gott om. Deras vision är en handelskedja som är schysst för alla inblandade, hela vägen från odlare till slutkonsument, och sedan 1976 har de arbetat för rättvis handel och ekologisk produktion. Förutom i Eguales egen webbshop finns deras kaffe, te och choklad i välsorterade Ica- och Coop-butiker, specialbutiker och världsbutiker.

Maska – stickade kvalitetsplagg

Hann du inte sticka färdigt julklappströjan? Ta en sväng förbi Maskas nya butik på Fjärde Långgatan, här finns gosiga tröjor och koftor i naturmaterial som värmer många vintrar framöver. Ett hållbart tänk genomsyrar hela företaget, som plockat garnkvalitet och intrikata mönster från den handstickade världen och skapat produkter för en större publik.

Thrive – hållbart och veganskt mode i Haga

Hos Thrive kan du botanisera bland giftfri denim, veganska sneakers och ekologiska väskor. Sortimentet är noggrant utvalt och rättvist producerat, utan vare sig kemikalier, bekämpningsmedel eller omänskliga arbetsvillkor. Svårt att välja? Be de de kunniga och engagerade ägarna om råd!

Lampent – unika handgjorda lampor

Är du på jakt efter något unikt, till den där släktingen som redan har allt? Stavros Kotsakis handgjorda lampor tillverkas (oftast) bara i ett exemplar per modell, och består till 90 procent av återvunna komponenter – allt från gamla maskindelar till luftfilter och flaskor används. Beställs genom Lampents webbshop.

Nudie Jeans – mode med hållbarhetstänk

Ett av världens mest omtalade jeansmärken, Nudie Jeans, grundades i Göteborg i början av 2000-talet. Kollektionerna, som nu innehåller allt från accessoarer till jackor och t-shirts, tillverkas av 100 procent ekologisk bomull under rättvisa förhållanden. Om jeansen går sönder kan du få dem lagade, gratis, i en av Nudies butiker. För att minimera ditt ekologiska fotavtryck (och avtrycket i din plånbok), kan du även välja ett par secondhand-jeans från projektet Re-use.

Icebug – klimatpositiva outdoorskor

Julklappstips för vinterlöparen eller friluftslivsutövaren. Icebugs dubbskor greppar allt från is till blöta rötter. Under våren 2019 blev företaget dessutom världens första klimatpositiva tillverkare av outdoorskor. Nu jobbar de steg för steg med att fortsätta förbättra sina skor – och minimera klimatavtrycket.

Ge bort en restaurangupplevelse

En restaurangupplevelse tillsammans med en god vän eller familjemedlem är personligt och ofta uppskattat. Paketen måste inte vara hårda och fyrkantiga – en middag i gott sällskap kan vara minst lika roligt. I Göteborg finns det en mängd både goda och ekologiskt hållbara alternativ. Läs också fem tips om vad du själv kan göra för att minimera klimatavtrycket under restaurangbesöket.