Mat och fika

Fikakulturen har nått långt utanför Sveriges gränser, och allt fler är nyfikna på varför vi svenskar är så måna om vårt kära fika. I Göteborg finns mängder med mysiga och trevliga kaféer. Något annat som också blivit allt mer populärt på senare tid är Göteborgs restaurangscen. Med 5 Michelinkrogar och flertalet prisbelönta restauranger i mellanklassegmentet letar sig många hit för just maten. Är du sugen på lunch kan du köpa det med din egen matlåda, detta som ett led i att minska allt engångsmaterial.

Boende

Göteborg är en av världens grönaste hotellstäder, cirka 95 % av alla hotell är miljöcertifierade, vilket gör det lätt för dig som besökare att bo hållbart. Göteborgs hotell är inte bara hållbara – de tre bästa hotellen i Sverige enligt Tripadvisors Travellers Choice Award 2019 ligger just i Göteborg. Upper House, Hotel Pigalle och Avalon Hotel har alla lagt beslag på pallplatserna. I Göteborg har vi nära till det mesta, därför är det inte svårt att hitta boende centralt om du känner för det.

Butiker

Den cirkulära ekonomin blir allt större, och i Göteborg hittar du en mängd olika butiker som säljer second hand och vintage, hyr eller lånar ut produkter vare sig du bor i utkanten av stan eller mitt i centrum.

Aktiviteter

Cykel, promenader, grönområden eller fruktlundar. I Göteborg finns det möjligheter att uppleva staden på flera hållbara sätt. Här får du uppleva allt från egenplockad frukt och närproducerad glass till lummiga lunder och mountain bike-turer i skogen som omringar staden.

Transport

Det brukar sägas att Göteborg är en storstad i fickformat – utbudet är stort och det mesta hittar du inom gångavstånd. Att ta sig runt staden antingen till fots eller på cykel är det absolut mest miljövänliga. Om du vill färdas på andra sätt kan du fortfarande göra det grönt. Nästan 100 % av kollektivtrafiken går på förnybar energi. I Göteborg är det smidigt och enkelt att åka kollektivt.

Klimatberäkna din semester

Hur du reser och hur du bor på resmålet har stor påverkan på ditt klimatavtryck. Vi har varit med och tagit fram ett verktyg som gör det möjligt för dig att beräkna och jämföra olika boende- och trafikalternativ utifrån deras utsläpp av CO2.

Dina val gör stor skillnad. Exempelvis producerar den som tar flyget från Köpenhamn till Göteborg nästan sju gånger så mycket skadliga utsläpp som den som tar tåget.

I Göteborg är så gott som alla hotell miljöcertifierade och det finns goda tågförbindelser från exempelvis Stockholm, Oslo och Köpenhamn.

Gör bra miljöval och undvik onödiga utsläpp. På klimatsmartsemester.se kan du se hur du ska göra för att resa så klimatsmart som möjligt.

Vill du läsa mer om Göteborg & Co:s hållbarhetsarbete, förutsättningar och utmärkelser, kan du gå in på vår bolagssajt.