Göteborg nominerad som världens bästa HBTQ+ destination

Brittiska LGBT Awards 2018 nominerade Göteborg i kategorin Världens bästa LGBT+ destination. Bland de andra 9 nominerade fanns städer så som Buenos Aires, Berlin, Madrid och vinnande Tel Aviv. 

EuroPride Stockholm Göteborg 2018

EuroPride är ett årligt återkommande arrangemang, där en Pridefestival i Europa får rättigheten att använda titeln EuroPride. 

EuroPride är ett internationellt arrangemang som lockar besökare från hela Europa. 2018 genomförs EuroPride i Sverige för tredje gången, och för första gången med två städer som arrangörer.

Under EuroPride 2018 anordnas evenemanget gemensamt mellan de två festivalerna Stockholm Pride och West Pride. Genom ett gemensamt värdskap för EuroPride vill Stockholm Pride och West Pride utmana EuroPride-konceptet och skapa en glädjefest som sträcker sig över tre veckor och som binder ihop Sveriges två största städer, Stockholm och Göteborg.

EuroPride 2018 Göteborg genomförs samtidigt som Göteborgs Kulturkalas 14-19 augusti. EuroPride 2018 Göteborg och Göteborgs Kulturkalas kommer bland annat att samverka kring både programinnehåll och evenemangsytor i centrala Göteborg.

Välkommen till EuroPride 2018 Stockholm Göteborg 27 juli – 19 augusti!

West Pride

Göteborgs egen Pridefestival West Pride har funnits sedan 2007. Då var namnet HBT-GBG och initiativtagare var Göteborgs stadsteater, Kulturhuset Blå Stället, Stora Teatern, Röhsska Museet och Världskulturmuseet. Festivalen går av stapeln varje år i juni och består ofta av flera hundra spännande programpunkter, med Regnbågsparaden som en given höjdpunkt. Paraden har växt sig större och starkare för varje år och 2014 deltog 8500 personer med 94 föranmälda ekipage. Ytterligare runt 12 000 åskådare deltog i firandet längs Avenyn för att manifestera kärlek, mänskliga rättigheter och allas lika värde. 

–West Pride gör Göteborg till en ännu öppnare och mer inkluderande stad eftersom festivalen lyfter hbtq-personers livssituationer genom normkritisk konst och kultur. Vi strävar efter en värld fri från fördomar och diskriminering, vilket kommer att kännas i hela staden i juni, säger Emma Percival på West Pride.

Regnbågens alla färger i Göteborg

Under två veckor i juni flaggar hela Göteborg med regnbågsflaggan som upptakt till den årliga West Pride-festivalen. 

–Vi färgar staden med stolthet under festivalen! Främst syns det tack vare vår unika flaggningsperiod i juni. Runt 1 000 regnbågsflaggor hissas runt om i centrala Göteborg. Då är alla välkomna att boka en regnbågsflagga, säger Emma Percival på West Pride.

Göteborgs stad hissar bland annat regnbågsflaggor på sina officiella flaggstänger på exempelvis Gustaf Adolfs torg och många företag och organisationer stämmer in i hyllningen.

Göteborg – Sveriges bästa HBTQ-stad

När RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter) undersökte landets kommuner 2014 hamnade Göteborg på första plats. Det motiveras bland annat av utbildningsinsatser och starten av ett kommunalt HBTQ-råd. Det utgår från ett normkritiskt perspektiv och bevakar sedan 2013 frågor som påverkar HBTQ-personers liv och mänskliga rättigheter. Rådet är det första i sitt slag i Sverige och består av sex lokalpolitiker och 13 representanter från HBTQ-Göteborg, men mötena är öppna för alla.

Länktips:

RFSL Göteborg – info och aktiviteter.

Newcomers – nätverk för HBTQ-migranter och flyktingar. Träffa människor, lär känna Sverige och få stöd. 

Djungeltrumman – alltid koll på klubbläget i Gbg. Om du är ute efter en gayklubb är kanske klassiska Gretas eller Wonk är något för dig? HBTQ-vänliga ölstället Haket, queerklubben BbyFolk och Bee Bar är andra populära val.

Kolla också in Nöjesguidens HBTQ-guide till Göteborg.