Här har vi samlat några tips på restauranger i stadens centrala delar, som har öppet runt lunchtid även på helgerna, men det finns så klart många fler ställen att upptäcka. För aktuella öppettider och utbud, se respektive hemsida.

Nordstan med omnejd

Inne i köpcentret Nordstan finns flera restauranger och caféer. Här hittar du exempelvis Gourmet Korv, som även finns vid Grönsakstorget och som tar snabbmatsklassikern korv med mos på största allvar.

Strax utanför Nordstan, på Östra Hamngatan 30, hittar du vegetariska restaurangen Andrum och något kvarter därifrån i riktning mot Kronhusbodarna ligger Himalaya, Sveriges första nepalesiska restaurang, på Smedjegatan 1c.

Följer man Fredsgatan upp mot Harry Hjörnes plats kan man slinka in på KPH Matbar på Östra Larmgatan 18 för att äta och vila fötterna innan shoppingturen fortsätter, kanske längs Kungsgatan och de designtäta tvär- och parallellgatorna i det området.

Kungstorget, Domkyrkan och de krokarna

På Kungstorget befinner du dig verkligen mitt i smeten och kan välja mellan en mängd smaker och miljöer. Internationellt präglade Avalon med bra spanläge och brett utbud, sydamerikanska bistron Tranquilo med fokus på grillat och mysiga Bee Kök & Bar där stämningen är avspänd och menyn varierad är tre av alternativen med adress Kungstorget. Anrika Café du Nord (Köttbullekällaren), kända för sina hemlagade köttbullar, och Restaurang Kungstorget, där du till exempel kan äta smörrebröd och husmanskost, är ytterligare två.

I Stora Saluhallen, en vacker byggnad med lång historia och väl värd ett besök i sig, kan lunchsugna gäster ta en paus med exempelvis krispig och fräsch asiatisk mat på 14 m2 Mat eller svenska husmansfavoriter på Kåges Hörna.

Styr du kosan mot Domkyrkan ligger till exempel franska bistron Ma Cuisine på Kyrkogatan 32 bra till för en helglunch, och letar du dig ut till Västra Hamngatan 24 finns där en liten del av New Orleans mitt i Göteborg, i form av restaurangen Bourbon Street.

Avenyn och gatorna där omkring

Rör man sig upp längs Avenyn och i områdena kring paradgatan finns naturligtvis många ställen att luncha på även på helgerna. Ett klassiskt, avspänt pubstuk hittar du exempelvis på Bryggeriet på Kungsportsavenyn 3, och på nummer 29 erbjuder Vigårda snabba, enkla rätter som sallader, hamburgare och tillbehör. En trappa upp på Stadsbiblioteket, med adress Götaplatsen 3, finns fräscha och matiga sallader, soppor och mackor på Roots Café.

Går du till Wrapped på Södra Vägen 55, ett stenkast från Avenyn, kan du plocka ihop din egen mättande favorit-wrap eller välja någon av de färdigkomponerade, med eller utan bröd. Och fortsätter du till nummer 77 på samma gata frestar Holy Cow med menyalternativ som Cheesy Cow, Confused Cow (kycklingburgare) och No Cow (vegetarisk burgare).

På andra sidan Avenyn, på Engelbrektsgatan 39B, finner du Caleo där medelhavets mattraditioner och råvaror influerar menyn.

Järntorget, Haga och Linné

Promenerar du från innerstan mot Järntorget och alla de inspirerande butikerna i Haga och Linnéstan kan du mellanlanda på Restaurang Gabriel, en trappa upp i Feskekörka, för att njuta av dagsfärsk fisk och skaldjur i världsklass. Går du vidare till Esperantoplatsen hittar du Zamenhof där all day dining-konceptet passar hungriga helgshoppare som handen i handsken.

Strosar du runt på Långgatorna är Göteburgare Bar & Grill på Andra Långgatan 30 och Andra Långgatan 11 (vegan) ett alternativ. Här väljer du bland burgare, sallader och annat smått och gott, allt med namn med Göteborgsanknytning. Och på Tredje Långgatan 9 erbjuder Kafé Magasinet pizza, bowls och bagels.

Njuter du istället av Hagas höga mysfaktor när lunchtid närmar sig, är Sjöbaren på Haga Nygata 25 ytterligare ett förslag för fisk- och skaldjurssugna. Kurrar magen däremot efter hamburgare med tillbehör som västerbottenpommes eller tomat- och melonsallad, ligger Burgersson på Skanstorget 5 också bra till.

Strax sydväst om Skanstorget, på Övre Husargatan 5, huserar den familjära italienska kvarterskrogen Bistro Italiano och befinner du dig vid Linnéplatsen kan ett depåstopp med traditionellt tillagad nudelsoppa på Ramen-Ya ge dig energin som behövs.

Backaplan och Kvillebäcken

Områdena runt Backaplan och Kvillebäcken fortsätter att utvecklas med både shopping och restauranger och möjligheterna att äta en god helglunch är många, inte minst i Kville Saluhall. Där hittar du bland annat The Grill, Göteborgs enda restaurang med en egen charkbutik, Wakal Taqueria, där den inspirerande taco-menyn ständigt uppdateras, och Ceviche Taste of Peru som serverar traditionell peruansk mat.

Även på Kvilletorget finns flera alternativ för den som vill luncha, exempelvis på Duy-Tan där du kan välja bland ett stort urval av traditionella vietnamesiska rätter. Och på Herkulesgatan 3a, där en av Ölstugan Tullens restauranger ligger, är det svensk husmanskost tillagad efter säsongens råvaror som lockar hungriga gäster. Några kvarter längre ner på samma gata ligger Tildas Krog vars varierade meny rymmer rätter som ankbröstfilé, fiskgratäng och klassikern Tildas Schnitzel.

Populära är också den turkiska restaurangen Sultan Grill på Hisingsgatan 28 och Jenin Grill, med inte mindre än tre restauranger inom ett stenkast från Backaplan, där läckerheter från östra medelhavet står på menyn.

 

Sugen på att upptäcka mer av mat-Göteborg? Kika in på Matstaden Göteborg, där finns massor att utforska!