Vad är vi?

Med årets tema "Vad är vi?" undersöker vetenskapsfestivalen hur stora nätverk samspelar – allt ifrån hur cellerna i våra kroppar fungerar till vad som styr vårt handlande i sociala medier. Varför följer vi strömmen, varför tar vi avstånd? Det här kan du lära dig mer om, till exempel under after work-kvällarna på HAK där temafrågan knyts till demokratifrågor som #Metoo och det stundande valet.

Vet du vad cyborgen sa till filosofen?

Inte vi heller, men den 17 april kan vi få reda på det! När Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg kickar igång på Biograf Draken är det key note speaker Max Tegmark, en av världens ledande forskare i fysik, som inleder kvällen live från USA – i form av ett hologram. Han är aktuell med boken ”Liv 3.0 – Att vara människa i den artificiella intelligensens tid”, och följs av ett spännande samtal mellan bland andra en filosof, en spelutvecklare och en livs levande cyborg.

Andra tunga festivalnamn är exempelvis Linn Tonstad, professor i teologi och queer-expert vid Yale University som bland annat pratar om förhållandet mellan vi-et och mångfalden, och Winnifred Louis, professor i psykologi vid University of Queensland som diskuterar kollektiva aktioner, normer och social förändring.

Vetenskapsroulette i Lisebergshjulet.

Räta ut dina frågetecken

I Vetenskapsrouletten tar 42 väldigt olika forskare över Lisebergshjulets gondoler och du vet inte vem du träffar när du kliver in för en upplysande åktur. Du kan även möta vetenskapen mitt i vardagen under rubriken "Chalmers på väg", vilket innebär att en hel hög Chalmersforskare placeras i en soffa på Centralstationen för att berätta om forskning, upptäckter och möjligheter. Föredrar du att samtala över en kopp är det till Frilagret du ska bege dig. Där ordnas nämligen Forskarfika så att du kan ställa alla de där frågorna du alltid har funderat över. Vill du däremot se forskare från olika högskolor göra upp i en Science Slam, där det gäller att presentera sin forskning så inspirerande och informativt som möjligt på tre minuter, är Pustervik platsen för dig.

Mötesplatser för vetgiriga

I Nordstan, navet mitt i stan där 100 000 personer passerar varje dag, händer massor under vetenskapsfestivalen. På podcastscenen ser du bland annat ”Allt du velat veta” med komikern Fritte Fritzson och ”En podd om teknik", som blivit utnämnd till Sveriges bästa teknikpodd. Och om du undrar vad delandeekonomi är och vad den rörelsen har för betydelse besöker du delandetorget där det är repair/make/share/act som gäller! Kittlas din språknerv av föreläsningar som ”Bland levande och odöda pronomen” eller en spännande Translation Slam, siktar du in dig på Språkdagen – allt du inte visste om språk och mer därtill.

På Pustervik, en av stans mest välkända klubbar, byts musik mot vetenskap lördagen den 21 april. Det blir en fullspäckad dag där till exempel Chalmersforskare berättar om Elektriska textilier som kan ladda mobilen medan du går och podcasten "Mellan öronen" tar reda på vad som händer i hjärnan när vi lyssnar på musik, Dessutom blir det spännande samtal om hur hur faktaresistens funkar och du får även chansen att ställa dina klurigaste frågor till panelen i "Fråga Vetenskapsfestivalen"!

Missa inte heller Vetenskapsfestivalens "Berghain" på Pedagogen, en högborg för alla som vill gå lite mer på djupet i aktuell forskning. De har öppet 18-22 april.

Och experimentverkstaden, så klart!

Vetenskap när den är som allra roligast! Experimentverkstaden i Frihamnen är drygt 2 000 kvadratmeter upptäckarglädje där festivalens yngre besökare kan se, höra, prova och lära. Några tips är de återkommande stationerna "Släng dig i väggen" och "Bada i Batik" som alltid är lika populära, liksom de nya programmeringsaktiviteterna "Hacka spelet" och "Robotkampen". Två andra högaktuella ämnen är "Framtidens brobyggare", som kikar närmare på hur man egentligen bygger till exempel den nya Hisingsbron, och "Energislukarna", där besökarna lär sig hitta energislukare både i skolan och hemma. Öppet för inbokade skolor på vardagarna och för allmänheten på helgen.

Fakta: Vetenskapsfestivalen

Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg är ett årligt återkommande evenemang som sedan 1997 skapar en lättillgänglig mötesplats för kunskap, inspiration och nya perspektiv. Med cirka 70 000 besök per år, över 1 000 timmar vetenskap och hundratals aktiviteter är festivalen ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang. Den består av tre olika program:

  • För alla: över hela stan, gratis, tillgängligt och inspirerande, 17-22 april
  • För skolan: förskolan och grundskolan, 16-27 april, förbokas
  • För fackfolk: Forum för forskningskommunikation, 18 april, samt Lärarkonferens, 24 april, förbokas

Programmet och mer information hittar du på vetenskapsfestivalen.se samt deras facebooksida.