Göteborg är inte världens största stad - ändå finns här ett stort antal prisbelönta restauranger och krögare. Gemensamt för många av de kockar som varit med och satt Göteborg på restaurangkartan är deras sätt att arbeta med lokala råvaror och att skapa menyer efter säsong.

Upptäck svenska råvaror i Haga

Varje lördag klockan 10 – 14 mellan 5 augusti och 28 oktober är det Bondens egen marknad i stadsdelen Haga. Här kan du träffa bönder och mathantverkare och köpa ost, honung, kött, sylt, marmelad och grönsaker i alla färger och former. I Haga finns också många trevliga kaféer och restauranger. För kaffe och fika rekommenderas ett besök på exempelvis Nöllers espressobar, Jacobs Café och Café Husaren. Fräsch och medelhavsinfluerad vegetarisk lunch hittar du på En Deli Haga. På Hemma Hos bjuder man på svenska husmansklassiker (tänk köttbullar med mos och lingonsylt) och på Sjöbaren kan du sitta länge med ett glas vin och en tallrik mustig skaldjurssoppa.

Saluhallen

Missa inte heller ett besök i Saluhallen på Kungstorget. Mycket populärt bland matintresserade göteborgare att både plocka delikatesser med hem eller äta lunch. Här kan du trängas med stammisar kring bardisken på Kåges Hörna, som bjuder på svensk husmanskost. Mat- och vinbaren Salut har även gjort intryck med sina franska rätter. I december 2020 öppnar också Kajutan upp en restaurang för alla fisk- och skaldjursälskare. Här hittar du alltid svenska favoriter (som stekt strömming eller rimmat fläsk) till bra priser.

Gröna favoriter

Hagabions restaurang Kino har en härlig vegetarisk meny. Här kan du göra kvällen komplett med en vegetarisk köttfärslimpa, ett glas rödvin och en kvalitetsfilm i någon av de små biosalongerna. Bioälskare rekommenderas även biograferna Roy och Göta på Avenyn som båda satsar på lite smalare filmer än de man kan se på de stora filmstäderna. Vegetarianer och andra med upptäckarlusta kan också göra en utflykt och ta spårvagnen till Syster Marmelad på Mariaplan i stadsdelen Majorna. Här utlovas "kärlek, mat och stans skönaste barhäng".

Tredje Långgatan – ett spännande matkvarter

Under de senaste åren har Tredje Långgatan blivit känt som ett nytt kulinariskt centrum i västra Göteborg. Här hittar du restauranger som Brewers Beer Bar (fantastisk öl och utsökt pizza), Made in China (modern kinamat), Taverna Averna (italiensk bistro) och Olssons vin (vin, ost och chark). Hela området är mycket trevligt och definitivt värt ett besök. Missa inte heller att ta en tur in på Andra Långgatan som kryllar av barer och småbutiker.

Fisk, skaldjur och musslor

Man kan inte skriva om matstaden Göteborg utan att nämna våra framstående fiskrestauranger. Bland de mest kända är klassiska Sjömagasinet och Fiskekrogen men missa inte heller uppstickare som Frida Ronges vRå eller Hoze där Hoze Seruda gör innovativ sushi på råvaror från närområdet (glöm inte att boka i förväg). Utsökta Moules Frites och Moules Marinière hittar du bland annat på Levantine på Achebergsgatan och på Bon på Arkivgatan. Båda dessa restauranger är franska bistros med hög mysfaktor.

Mat och fika i centrum

Innerstaden och området inom vallgraven har mycket att erbjuda. Här finns Göteborgs främsta shoppinggator med allt från mode till inredning. Bland stadsdelens mest populära kaféer hittar du klassiska Brogyllen, moderna Da Matteo och trendiga Bar Centro som på kvällstid förvandlas till en suverän liten restaurang där kyparen med glädje ger dig en föreläsning om allt från historiska ostsorter till jordmånen på Etna.

Söker du en intim atmosfär kan en hotellbar vara ett bra val. Att besöka något av de båda boutiquehotellen Pigalle och Dorsia är som att lämna världen utanför och gå in i ett helt eget litet universum av lyx och dekadens. Även Avalon och Clarion Hotel Post hyser flera bra restauranger. Prova exempelvis Marcus Samuelssons Norda Bar & Grill.
Befinner du dig i innerstan och söker en restaurangupplevelse utöver det vanliga rekommenderar vi Swedish Taste och Bhoga som har en stjärna i Guide Michelin.

Hitta rätt på Avenyn

Avenyn är Göteborgs mest kända gata och längs vägen som går genom stan, upp mot Götaplatsen och Konstmuseet ligger det gott om restauranger av olika sort. I området hittar du familjevänliga alternativ som Hard Rock Café och Joe Farelli, finkrogar som Toso, Somm, och SK Mat och Människor, samt brasserier som Brasserie Lipp och Mr.P. Ett trevligt (och lite hemligt) kryp-in som man ibland glömmer bort är Stadsteaterns foajébar på Götaplatsen. Har du svårt att välja från menyn är charkbrickan en garanterad fullträff.