När AnnaKarin Wollhag startade Lindholmen Street Food Market, tillsammans med Anders Hedin och Rolf Tsoi, för tre år sedan och slog upp dörrarna för första gången hoppades hon på 300 gäster. Det kom 3000. Det hon själv saknat – ett lördagshäng där du inte behöver boka bord och där det finns go bärs och ett brett utbud av fantastisk street food – var hon uppenbarligen inte ensam om att sakna i Göteborg.

Idag vallfärdar göteborgarna dit varje lördag mellan 12 till 17. Öppettiderna är ställets enda fasta punkt (även om stängningen kan dra ut på tiden ibland, en del lördagar fortsätter dagsfesten in på natten). Allt annat är föränderligt. Ena lördagen är det 36 lokala bryggerier och burgare här, nästa lördag är det champagne och ostron.

Det här är en matmarknad som har bjudit på kinesiskt nyår, diwali, día de muertos, mardi gras och cinco de mayo. Det kan stå osignade amerikanska musiker på scen eller vara 200 hundar på plats. Men det är nästan alltid designmarknad på ovanvåningen och det finns lika ofta en chans att tatuera sig.

Inte för att du måste tatuera dig, AnnaKarin brukar säga att du inte behöver ha rätt sorts hipsterglasögon för att köpa dina matbiljetter på Lindholmen. Det är, som hon säger, ”svinviktigt att det finns en jävla mix”. Det enda som håller ihop stället är att det samlar landets bästa street food – förutom hennes eget grymma gäng brukar de varje lördag ta in ett stjärnstpäckat gästspel. Därför är AnnaKarin den perfekta guiden till stans bästa inom den breda genren. Här är hennes fem favoriter.

Jinx

– Det går inte att lista den bästa street food-maten i Göteborg utan att nämna Jinx. Både trucken på Magasinsgatan och hålet i väggen på Victoriagården. De gör suveräna bowls och deras crispy pork är galet god.

”De byter meny var åttonde vecka och då byter de kök helt och hållet”

Munchies Street Food

– Det här stället i Mölndal drivs av eldsjälarna Malin och Luis. Malin äger även Gourmetkorv och Luis, som också har kört hos oss, är nördarnas nörd, han är så himla duktig och han lägger ner hela sin själ. Var åttonde vecka byter de meny, och då menar jag att de byter kök helt och hållet. Senast jag var där körde de västindiskt. Det är ett svinmysigt ställe och svingott, och eftersom de byter kök så ofta kan man gå dit väldigt ofta.

Vi Viet

– Street food finns över hela världen och för mig kan det inkludera mycket. Jag vill gärna nämna den här restaurangen, denna lilla pärla på Erik Dahlbergsgatan. De är svinduktiga och gör vietnamesisk mat riktigt bra. Deras banh mi är "from heaven". Stället är litet, mysigt, avskalat och opretentiöst och det som läggs på tallriken är riktigt schysst. Det är gott käk hela vägen på ett bra sätt.

Lángos cafe

– För mig är street food allt från små matmarknader i Thailand till Göteborgskalaset, som faktiskt var den första street food-maten i Göteborg. Och då måste man nämna langos, faktiskt. Det här stället är billigt, svingott och väldigt mycket street food för mig.

2112

– Man måste ha med en burgare på en sådan här lista, eller hur? Det är ett skönt gäng som ligger bakom 2112 och här får du helheten: mycket rock, burgare och bärs. Ett skönt ställe helt enkelt, och den bästa burgaren i Göteborg om du frågar mig.