På hörnet Masthuggstorget/Första långgatan ligger ett av Göteborgs allra mest klassiska hak: Haket. Här har samma ägare sedan 1978 försett göteborgarna med stora portioner pubmat och öl.

För ett gäng år sen huserade inneklubbar som Saturn här men nu för tiden är det mest andra klubbar som röjer runt i Hakets lokaler: föreningen vetenskap och folkbildning som kör sin grej varje gång det är fullmåne, Chalmers som tar en och annan föreläsning i baren, ölfrämjandet som kommer med hundra personer en gång i månaden, karaokeentusiasterna i källaren. Trots speciella tider är det här en riktig institution i Göteborg.

Cattis Ledius styr stället med varm hand och brukar prata om att på Haket är alla välkomna och så har det varit sen första sekund år 1978. Hakets ölfestival har fått ställas in två gånger under pandemin, men oavsett när du kliver in här så är det ett av Sveriges bästa ölhak. Totalt finns det 400 öl att välja mellan och fokus ligger på göteborgska hantverksbryggerier.

Cattis är med andra ord en perfekt guide till de andra haken i stan, de som hon själv gärna går till när hon lämnat över kvällspasset till den tredje generationen i Haket-familjen.

Red Lion

– Jag bor i Kungsladugård och jag håller mig gärna i mina hoods. Red Lion är hemma för mig, det är hit jag går när jag inte orkar brassa käk, då går jag till lejonet. De har jättemånga lokala bryggerier och man ska komma ihåg att Göteborg är Sveriges ölhuvudstad, ja kanske hela Europas, vi har extremt bra bryggare i den här stan. Red Lion har jag hängt på sen ungarna var små, då kunde man ta en öl där och så kunde ungarna springa ner till gröna vallen och spela fotboll. Det här är med andra ord en anrik pub med bra bärs på Mariaplan. Ägarna är fantastiska och jag trivs på ställen som inte är pretto, som är lite ruggiga och där det finns bra mat och goa människor.

Tapasbaren

Det här stället är guld. Det ligger bara gatan ner från Red Lion och det är magiska människor som jobbar här. Också ett familjärt ställe, intimt, helt enkelt en pärla vid Plaskis. Om jag kan gå lite tidigare från Haket brukar jag gå hit och käka.

”Ett ställe i Majorna som vanligtvis hör de lite finare kvarteren till”

Bang Matbar

– Markus på Bang är världens bästa Markus, han är så duktig. Maten är grym, stället är personligt och det är ju fantastiskt att det finns ett så bra ställe på bangatan – det här är ett ställe som vanligtvis hör de lite finare kvarteren till. Markus brinner för sin passion och det enda problemet är att stället är så pyttelitet. Om jag stänger lite tidigare och vill gå hit och käka är det ofta omöjligt att få plats – så se till att boka!

Diket

– Det här är ännu ett ställe som jag gillar att gå till på väg hem. Vi hängde mycket på gamla Hakelverket som låg här tidigare och fortsatte hänga här när det blev Diket. Grabbarna som driver stället är härliga och superduktiga på det de gör, de är hantverkare i köket och sliter hårt. Ett gött in the hoods-ställe som är lite större än Bang, så här är det lite lättare att få plats.

Majornas Bryggeri

– Vi köper bärs från det här gänget och det är rätt coolt att de har satsat på detta lilla ställe som man kan komma till, snacka skit och dricka bärs som de själva har bryggt. Majornas brygger ganska snäll öl, välsmakande men du behöver inte vara ölnörd för att uppskatta den – du kan ta med din gamla mamma hit och ta en öl. Det är ett väldigt blandat klientel här, unga och gamla, och det gillar jag, det gör mycket för en levande stadsdel.