När Elisabeth Synnes startade Jumperfabriken för 14 år sen gjorde hon det som en protest mot den stora modeindustrin. Hon kallade det för "slow fashion" och ville göra kläder med rena material, med tidlös design som inte blir omodern efter en säsong, för alla kroppsformer och åldrar.

Hon hade bläddrat i sin mammas gamla fotoalbum från 50-, 60- och 70-talen och slagits av hur smakfullt allt var. Hon ville designa plagg inspirerade av den tiden och samtidigt uppmana till långsam konsumtion, och idag är Jumperfabriken ett flaggskepp för hållbart mode.

Elisabeth brukar prata om att hon vill att hennes kunder ska använda plaggen länge och när de tröttnat ska de lämna dem vidare. Två gånger om året kan man därför lämna in sina kläder från Jumperfabriken, under deras second life-perioder och så säljs de vidare i Jumperfabrikens butiker (på Vallgatan 25) under en second hand-månad. Elisabeth är med andra ord en perfekt guide till Göteborgs mest hållbara klädbutiker.

Björk och Frihet

– Det är så inspirerande att gå in i den här butiken. De jobbar så grymt med sina skyltfönster och jag hittar mycket inspiration där. De kör second hand men säljer även nytt. De har en bra uppdelning för det och bra ordning och reda. Det finns så många second hand-butiker där man drunknar i allt. De här är en perfekt motsats och ett föredöme. De har en blandning av gammalt och nytt, men ändå en tydlig profil.

”En second hand som känns som en internationell konceptbutik”

Arkivet

– Längst ner på Linnégatan har det öppnat ett ställe som tidigare bara funnits i Stockholm: Arkivet. Det här är ett välkommet tillskott i Göteborg och jag tror att det kommer gå grymt bra. Det de gör är att lyfta upp modet till en annan nivå än den traditionella second hand-butiken. Det är som att gå in i en internationell konceptbutik, det är modern inredning, stort och luftigt. De hänger plaggen på ett sätt som gör att plaggen ser dyrare ut. För det är ju så, om du packar kläder tätt på en stång ser det inte exklusivt ut. Här är det allt annat än tätt mellan kläderna och jag tycker att det känns spännande.

Göteborg manufaktur

– Det här är en liten fantastisk butik där de sitter och syr jeans och andra plagg på plats. De har också en liten butiksdel med ett litet utbud – bara för killar (man hör det på namnet). Jag gillar att de sitter med en symaskin i butiken, det går att se hur mycket hantverk som ligger bakom, det är inte alla som förstår hur mycket som krävs för att man ska få ihop ett plagg – att det verkligen inte stansas ut i en maskin. Göteborg manufaktur är en fantastisk liten hållbar butik och de är också väldigt trevliga.

Butik kubik

– Det här är en av våra återförsäljare och de är hållbara på så sätt att de inte jobbar med massproducerade kläder. För det är ju så, det massproducerade är oftast gjort i länder med lägre löner och sämre kvalitet. De syr upp sin egen design i Sverige och har engagerat de få syfabriker som finns kvar i landet. Det gör vi också och det är roligt att de finns kvar, jag hoppas att det kan komma en ny yngre generation som kanske kan se till att det kommer ett uppsving med produktion i Sverige.

Pop Boutique

– Det här är en rolig butik med mycket färg och mycket mönster, med både kläder och inredning i 60- och 70-talslook. De kör second hand-plagg men producerar också nya 60-talsmodeller i alla storlekar. Second hand handlar ju mycket om att hitta ett fynd i sin storlek, men här kan du gå in och få tag i kollektioner av 60-talsklänningar, jackor i 70-talsmodell, och det finns i alla storlekar. Det är en fin blandning mellan gammalt och nytt på det sättet. Väldigt inspirerande och det är fint att gå in i butiken med alla coola lampor och fina små attiraljer.