När Eliza Törnkvist grundade Icebug tillsammans med sin son gjorde hon det för att hennes passion var att gå ut med hunden i naturen. Hon ville göra det på ett säkert sätt, oavsett hur vädret såg ut och oavsett hur bra eller dåligt underlaget var. Och så ville hon att alla skulle kunna göra samma sak, oavsett om det låg våt lera, hala rötter, snö eller is under fötterna.

Eliza hade jobbat som skodesigner hela sitt yrkesliv och egentligen såg hon äldre kvinnor som målgruppen, skon skulle vara funktionell men också snygg med en dunkappa i stan. Det slutade med att Icebug släppte en patenterad teknik med dynamiska ståldubbar och dubbar gjorda i samma material som Michelin har i sina halkdäck. Icebug sålde snart världens mest sålda dubbsko till löpare som sprang extremlopp i skogen.

Nu är Eliza pensionerad och ägnar sig ännu mer åt promenader med sin hund. Här tipsar hon om sina fem favoritrundor.

Jonsered

– Här har Icebug sitt huvudkontor och det ligger fint vid strömmande vatten. Icebug brukar anordna lopp och samla ihop löpargrupper i den vackra omgivningen. Men man kan så klart utforska stället på egen hand. Här finns dels Bokedalens naturreservat med en fantastisk bokskog och så kan man gå längs med Säveåns strömmar och besöka Jonsereds trädgårdar som har en fin liten park och servering. En perfekt grej att göra är att ta tåget till Jonsered på 13 minuter, sen gå Gotaleden längs Aspen och ta tåget tillbaka från Lerum.

Slottsskogen

– Jag har bott i Göteborg i många år och har man hund är det Slottsskogen som gäller. Azaleadalen i maj när azalean blommar är fantastiskt, men det är inte dumt nu på hösten heller, när alla träd skiftar i färg. Slottsskogen har ju så fantastiskt många fina träd. Det är lätt att nå Slottsskogen från alla håll, den är Göteborgs ”Central park” på det sättet.

”Det här är en plats att fylla på med energi, där de gamla kaparna förr låg och väntade”

Sönnerbergens naturreservat i Onsala

– Jag bor precis intill det här naturreservatet och det finns en stig ut till lotsutkiken på Mönster udde, där man har hav i princip helt runt omkring sig. Där kan man sätta sig med en kopp kaffe och fantisera om hur kaparskeppen la sig tryggt här och väntade in handelsskeppen som de skulle plundra. Här låg kaparen ”Lasse i gatan” Gathenhielm, som bodde på andra sidan viken på gården Gatan i Onsala, som var en laglig kapare. Det var stora handelsskepp från Asien som gick här och många av dem gick på grund, totalt ligger det 600–700 vrak här utanför. Gathenhielm ligger begravd i Onsala och det är fint att sitta här på udden och fundera på alla rövare som höll på. Stället är helt otroligt bra för att fylla på med energi.

Angered

– Jag har bott här ute också, i Gunnilse, och man kan promenera i Lärjeåns dalgång eller välja Vättlefjäll, med sina höga berg bakom Angered. Fantastiskt fint. För mer utmaning kan man gå Bohusleden från Angereds kyrka till Jonsereds fabriker, det är 12 kilometer långt.

Änggårdsbergen

– Göteborg är ju otroligt med så många fina naturområden så centralt. Änggårdsbergen är ytterligare ett sånt område och jag brukar promenera in från Mölndalssidan, men det går ju så klart väldigt bra att gå in från Botaniska också. Det är centralt och fint och med vacker skog, bra stigar och fina utsikter.