Familj Ngo har drivit Vi Viet i 15 år. De har gjort det med inställningen att göteborgarna ska kunna uppleva hemlagad vietnamesisk mat, tillredd med kärlek och omsorg – mycket av den vietnamesiska matkulturen grundas nämligen på just det.

På Vi Viet ska allt lagas från grunden och inget ska gå till spillo. Därför är det inte konstigt, när vi frågar Henry och hans familj om sina fem favoritrestauranger, att de listar ställen där mat och passion är i fokus.

Restaurang Fatima

– Nadja som driver den här marockanska restaurangen är svinduktig på det hon gör och hon lagar maten med så mycket kärlek. Man känner det direkt, hon är grym med råvarorna och omhändertagande när det kommer till gästerna. Hon reflekterar mycket av det sättet som vi jobbar på och man känner en gemenskap där. Hon lagar också efter sin mammas recept. Klassiska rätter från Marocko. Mycket fingermat.

Dubbelgården

– En kinesisk hotpot-restaurang på Hisingen. Du sätter dig vid ett bord med induktionsplatta, får en kastrull där du valt en buljong och sen plockar du på dig grönsaker och kött som du vill koka och så äter du det med olika såser och tillbehör. Det är väldigt trevligt och det känns som världens största fest även om du bara är två personer.

”Det finns så många ställen i Göteborg som representerar så olika matkulturer”

Duy-Tan

– En familjeägd vietnamesisk restaurang på Hisingen. Om vi har vägarna förbi äter vi gärna lunch här. Vi älskar vietnamesiskt och de är grymma på det de gör. Det vietnamesiska köket har fått ett ordentligt uppsving under de senaste åren och det är väldigt kul!

Enoteca Sassi

– En italiensk vinbar på Teatergatan som drivs av en otroligt passionerad och duktig man som heter Primo. Stället bjuder på ett stort urval av schysta viner. På menyn kan du hitta allt från klassiska italienska rätter till chark och ost. Atmosfären är laid back och det är ett perfekt ställe för afterwork.

Jenin Grill

– Här serveras det mat från Mellanöstern, mycket kolgrillat, med allt från lamm till nöt till vegetariskt. Portionerna är generösa och miljön är avslappnad. Här blir man inte besviken.

– Vi tycker att det är fantastiskt hur Göteborgs restaurangliv har utvecklats med åren. Det finns så många grymma aktörer där ute nu på många olika ställen runt om i Göteborg, som representerar så många olika matkulturer på ett fantastiskt sätt, avslutar Henry.