Efter 20 år som frilansfotograf och efter otaliga uppdrag på jordens alla kontinenter, så kan ändå Jonatan Fernström inte sluta prata sig varm om Göteborg. Det är hit han alltid återvänder för att fota människor med stadens urbana miljöer som bakgrund.

Här delar han med sig av sina bästa miljöer i stan: de gamla hamnkvarteren och industriromantiken, den svenska skogen och de kala Göteborgsklipporna i skärgården. Stans fem bästa platser för besökare med kameran nedpackad och ställena som bjuder på bäst bakgrund till dina selfies.

Frihamnen

När jag fotar letar jag ofta efter urbana fonder, industriområden, det är den typen av miljöer som jag trivs i. Frihamnen är ett sådant ställe med fina magasin, gamla lagerlokaler och schysta fonder med fina strukturer. Det finns lastkajer och en fantastiskt fin horisont mot Göteborgs skyline som jag brukar lägga i oskärpa (jag gillar när det är en urban och diffus miljö i bakgrunden som gör att det är svårt att avgöra om det är Berlin eller Göteborg). Frihamnen har stora plana ytor vilket också är fint att jobba med.

Torslanda

Det var här jag började min karriär, jag drog hit när jag letade efter den här sortens ruffiga miljöer. Här har du gascylindrar, cisterner och ledningar, med kranar i bakgrunden och massor av övergivna containrar. På vissa ställen är det tveksamt om du kommer in, det är säkert lite svårare nu än för 20 år sen, men det är alltid värt ett försök.

”Det här stället har korrigerad plåt och grymma fasader, orörd räls i Thåström-anda”

Ringön

Ringön är svår och vacker. Problemet är att det finns mycket logotyper och skyltar och bilar överallt. Men om man rundar allt det där och går runt hörnet finns det fantastisk korrugerad plåt och grymma fasader, orörd räls i Thåström-anda, hans liv i Ruhr-området. Det är godsvagnar mot horisonten och tid som flytt.

Den gamla soptippen Brudaremossen

När jag letar efter skog som fond vill jag inte ha en tät granskog utan en öppen skog. Om man åker ut till Delsjön, till den gamla soptippen Brudaremossen (skidbacke idag) så finns exakt det: fint gräs och himmel, med en fin skog där bakom som har lite silverkänsla på stammarna. Jag vill ha ganska neutrala bakgrunder, inte för brötiga, och då är den här platsen fantastisk.

Horisonten mot Danmark ute på Rörö

Om du vill ha en clean bild med klippor och horisont ska du åka till västra sidan på Rörö eller Öckerö, där är horisonten helt ren mot Danmark. Hit återvänder jag också ofta, för att fånga det svenska och nordiska.