Linn Utbult driver bolaget Salt som socker, vilket också är titeln på hennes bakbok som hon gav ut i samband med att hon vann Hela Sverige bakar. Dag ut och dag in jobbar hon med salt och socker, som matkreatör, bakkreatör, bakbloggare. Och så har hon ett Instagramkonto (@linnutbult) som får oss att vilja kasta oss ut i stan för att beta av hennes tips på fikaställen.

Tillsammans med bakkollegan Camilla Hamid har Linn skapat en mat-app som heter Middagsakuten, som ska hjälpa människor med vardagspusslet. Och just det, hon jobbar också med specialkaffe på kafferosteriet Johan & Nyström. På alla områden är smak i fokus. Det är med andra ord svårt att hitta en bättre tipsare när det kommer till de bästa bagerierna, konditorierna, kaféerna och fikaställena i Göteborg. Här kommer de.

Kampanilen

– Det här är ett ställe med bra hantverk och jag gillar att det finns en fin bredd där du kan köpa med desserter till en trerättersmiddag men också frukostfrallor, det går att fika på ett stort utbud men det bästa är att jag kan ta en pizza på en fredag samtidigt som barnen käkar prinsessbakelser. Jag älskar kvalitet och smak är a och o för mig. Här smakar råvaran precis som den ska smaka men med ett vackert avslut.

Alvar och Ivar

Surdegsbageriet i Linné har stans överlägset bästa surdegsbröd. Det är pyttelitet, det är inget ställe man sitter och fikar på utan mer ett take away-ställe. Jag jobbar i närheten och brukar shoppa loss här på fredagarna, fyller på inför helgen. Återigen, jag är mycket för hantverket och här har de tagit det tillbaka till ursprunget med en ren råvara på riktigt. Nöt och frukt-fralla med ost har blivit en standardfrukost flera gånger i veckan.

”Den här gelaton tar en tillbaka till en piazza på Sicilien”

Gelaterian

– Det här är ett rent gelatokafé, en gelateria som har bland den bästa glassen jag någonsin smakat. Deras pistaschglass tar en tillbaka till en piazza på Sicilien, den är helt fantastisk. Det märks så tydligt när man äter deras gelato att de har bra naturliga råvaror och att det är gjort med kärlek för produkten. Ligger lättillgängligt inne i stan, perfekt att smita förbi, och du kan även köpa med glass för att fylla frysen hemma.

Latterian

Ligger i Antikhallarna inne i stan och miljön här är så fantastisk. Det är en lokal som man behöver se för att förstå hur vacker den är och det är grymt att sitta och kolla på härliga gäng i 70-årsåldern som druckit kaffe här varje måndag i typ 40 år vid ena bordet och fnissiga ungdomar vid nästa. Det är ett ställe som man fastnar för, till hundra procent, för miljön i första hand, och sen får du allt det goa i andra hand: gott kaffe, de bakar allt själva, de är noga med vad de serverar och supertrevliga. Ett riktigt stammishak.

Lilla Spinneriet

Lilla spinneriet i Lindome är helt klart värt den lilla utflykten från Göteborg. Egentligen är det, när det är semmelsäsong, värt att åka tur och retur bara för deras semlor. De har bra sallader, grym mat, fantastiska tårtor och bakverk. Jag älskar deras inställning till att laga efter säsong med råvaran i fokus. Allt de serverar är inte bara gott utan verkligen visuellt vackert och tilltalande, både det de bakar och det de lagar i matväg. Ett ställe för fika och lunch som du sent glömmer. Och som ligger otroligt vackert, det är en oas att åka ut till.