På Hönö i Göteborgs skärgård hittar du Havskatten, kompisarna Svenne och Rogers livsverk sedan de sadlade om från fiskare och snickare på 80-talet och byggde om gamla sjöbodar och ishus till hotell och vandrarhem.

När hösten kommer till Hönö anordnar Svenne hummerfiske, sälsafari och båtturer upp i Bohuslän. Det är med andra ord svårt att hitta en bättre guide i dessa farvatten och här tipsar Svenne om de fem bästa aktiviteterna i skärgården i höst.

Cykla mellan öarna i norra delen av Göteborgs skärgård

– Norra delen av Göteborgs skärgård är som gjord för cykling. Det finns bra cykelvägar och fyra av tio öar hänger ihop: Fotö, Hönö, Öckerö och Hälsö. Du behöver inte heller vara proffscyklist för att ge dig ut, från södra udden på Fotö till längst norrut på Hälsö är det inte mer än 1,2 mil. Dessutom kan du ta färjan till Björkö som också är en fin ö att cykla på. Cyklar finns det alltid att hyra på öarna.

Vandra från ö till ö

– Det spelar ingen roll vilken ö du kommer till i norra delen av skärgården, det finns alltid en fin vandringsslinga att ge sig ut på. På Hönös västra sida finns till exempel naturreservatet Ersdalen som är väldigt vackert och även känt för friklättring. Det kommer folk från hela landet hit för att klättra, bergen är inte högre än fyra–fem meter så de är perfekta för det. Så om du undrar varför folk vandrar runt här med madrasser på ryggen är det förklaringen. På Rörös västra sida finns det också ett fint inhägnat reservat där det springer vildhästar … eller, de är vana vid turister och ganska tama nu för tiden.

”Hummern man fiskar upp levereras till Tullhuset som tillagar den åt en”

Fiska hummer, makrill, kräftor och krabbor

– Hummerfisket drar igång den 21 september och håller på under hela oktober. Det är "havets älgjakt", med skillnaden att alla kan vara med. Det går ut många båtar från framförallt Hönö och det går att fiska makrill, kräftor och krabbor när det är säsong för det. När jag drar ut med ett gäng för hummerfiske kan man köpa ett paket som innebär att hummern man fiskar upp levereras till Tullhuset som tillagar den åt en. När vi fiskar makrill brukar jag slänga några i pannan när vi kommer hem så att de får testa färsk makrill – det är, otroligt nog, inte alla som har gjort det!

Ta en båttur

– Det går turer ut i skärgården dagligen. De går från Hönö till Vinga och det finns turer som går upp i Bohuslän. Jag brukar ta med besökare upp till Marstrand och gå en vandring på fästningen, åka vidare till Dyrön och gå den kända slingan som finns där. Sen finns det många båtar som går ut på sälsafari och andra fina grejer. Det mesta utgår från Hönö. (läs mer på Visit Öckerös hummer-sida

Baka Hönökaka

– Det går inte att åka till Hönö utan att äta Hönökaka. Speciellt inte under hösten då skaldjuren är som bäst och räkmackorna som störst. Vi brukar också köra ett event där man får lära sig att baka Hönökaka själv. Man bakar tillsammans, får med sig recept och kakor hem. Vi gör det över öppen eld och kombinerar man det med hummerfiske har man en bra grej på gång.